Πεπόνι: Τα οφέλη για την υγεία αλλά και ποιοι πρέπει να προσέχουν όταν το καταναλώνουν

Πεπόνι: Τα οφέλη για την υγεία αλλά και ποιοι πρέπει να προσέχουν όταν το καταναλώνουν

Πλούσιο σε νερό, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα το πεπόνι οφελεί την υγεία αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, όταν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα.

Τι καλύτερο από μερικά ζουμερά, γλυκά κομμάτια πεπονιού τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού; Το πεπόνι είναι γεμάτο από βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και σε άλλες καταστάσεις υγείας.

Κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, το σώμα παράγει ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συγκεντρώνονται στο σώμα και βλάπτουν τα κύτταρα. Αυτή η βλάβη είναι γνωστή ως «οξειδωτικό στρες». Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών το πεπόνι περιέχει: Β-καροτίνη, βιταμίνη C, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και χολίνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος, οι επιστημονικές έρευνες που μελετούν τις επιδράσεις αυτών των θρεπτικών συστατικών συχνά χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής και όχι διατροφικές πηγές, επομένως τα αποτελέσματα των ερευνών μπορεί να διαφέρουν.

Πεπόνι και οφέλη
Tο πεπόνι αποτελεί ένα δροσιστικό, υγιεινό και εύκολο καλοκαιρινό επιδόρπιο, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην πρόληψη της αφυδάτωσης.

Προστατεύει από την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δύο αντιοξειδωτικά και φυτικές χρωστικές που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά μια κίτρινη έως κόκκινη απόχρωση. Ο συνδυασμός αυτός «φιλτράρει» τις επιβλαβείς ακτίνες του μπλε φωτός. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχει προστατευτικό ρόλο στην υγεία των ματιών και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Συμβάλλει στην πρόληψη τους άσθματος
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας του αντιοξειδωτικού βήτα καροτένιου, μιας μορφής βιταμίνης Α, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης άσθματος αργότερα στη ζωή ενός ατόμου.

Η βήτα καροτίνη βρίσκεται σε κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα, όπως το πεπόνι. Ένα φλιτζάνι — ή 177 γραμμάρια (g) —πεπόνι περιέχει 3.580mcg βήτα καροτίνης. Οι ειδικοί συνιστούν ημερήσια πρόσληψη β-καροτίνης 18.000 mcg κάθε μέρα για άνδρες ηλικίας 14 ετών και άνω και 14.000 mcg για γυναίκες στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Η βιταμίνη C είναι αντιοξειδωτικό που δρα προστατευτικά στο άσθμα. Ορισμένοι ειδικοί έχουν προτείνει τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C για τη θεραπεία του άσθματος.

Επίσης, τα άτομα με άσθμα που έλαβαν χολίνη – ένα άλλο αντιοξειδωτικό που υπάρχει στο πεπόνι – ως θεραπεία παρουσίασαν μείωση των επιπέδων φλεγμονής, σύμφωνα με μελέτη.

[Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται σε αντιοξειδωτικά συμπληρώματα, τα οποία παρέχουν πολύ ισχυρότερες δόσεις από τις διατροφικές πηγές θρεπτικών συστατικών.]

Μειώνει την πίεση
Οι φυτικές ίνες, το κάλιο, η βιταμίνη C και η χολίνη στο πεπόνι υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά σε έναν μέσο ενήλικα να καταναλώνει 4.700 mg καλίου την ημέρα για να διατηρεί το καρδιαγγειακό του σύστημα υγιές. Ένα φλιτζάνι πεπόνι παρέχει περίπου 473 mg κάλιο, ή το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου
Η βήτα καροτίνη, η τοκοφερόλη και άλλα αντιοξειδωτικά στο πεπόνι μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.

Υπάρχουν στοιχεία ότι η λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν αυτά και άλλα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, του προστάτη και άλλων τύπων καρκίνου. Οι ίνες φαίνεται επίσης να προσφέρουν προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ένα φλιτζάνι πεπόνι περιέχει 1,6 g φυτικές ίνες.

Ενισχύει το πεπτικό σύστημα
Το πεπόνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και παρέχει φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες και το νερό συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και ενισχύουν το πεπτικό σύστημα.

Ενυδατώνει
Με την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό και ηλεκτρολύτες, το πεπόνι είναι μια καλή επιλογή για να ενισχύσετε την ενυδάτωση το καλοκαίρι ή μετά από μια προπόνηση. Ένα φλιτζάνι 177 γραμμαρίων πεπόνι περιέχει 160 gr νερό. Οι ηλεκτρολύτες στο πεπόνι είναι το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Κάνει καλό στο δέρμα και τα μαλλιά
Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη συντήρηση όλων των ιστών του σώματος, καθώς και στο δέρμα και τα μαλλιά. Η βιταμίνη C δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να παράγει κολλαγόνο, το οποίο παρέχει υποστήριξη στα κύτταρα, το δέρμα και τα μαλλιά.

Μια ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι μια σειρά από μέταλλα και βιταμίνες συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών και στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Το πεπόνι περιέχει: βιταμίνες Α, C και Ε, βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο.
Επίσης περιέχει νερό και μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση επιπλέον νερού διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος, [αν και απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να το επιβεβαιώσουν].

Ποιοι πρέπει να είναι φειδωλοί με την κατανάλωση πεπονιού
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να προσέχουν όταν καταναλώνουν πεπόνι:

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή άλλες παθήσεις που απαιτούν διατροφή με λίγα σάκχαρα θα πρέπει να προσέχουν με την κατανάλωση πεπονιού. Το πεπόνι έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (παίζει ρόλο στον καθορισμό του πόσο γρήγορα τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα). Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι καλό να επιλέγουν φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ώστε να έχουν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Καρδιοπαθείς: Το πεπόνι παρέχει περίπου το 10% των αναγκών ενός ατόμου σε κάλιο. Οι β-αναστολείς, ένας τύπος φαρμάκου που οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν για καρδιακές παθήσεις, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων καλίου. Τα άτομα που χρησιμοποιούν β-αναστολείς θα πρέπει να καταναλώνουν το πεπόνι με μέτρο, καθώς τα υψηλά επίπεδα καλίου μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική βλάβη.

Επίσης, όποιος έχει πρόβλημα στα νεφρά θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του πριν αυξήσει την πρόσληψη μιας τροφής υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, όπως το πεπόνι.

oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα