Λοίμωξη ανθεκτική στα φάρμακα απειλεί τους ασθενείς με κυστική ίνωση

Μια λοίμωξη, ανθεκτική σε πολλά από τα υπάρχοντα φάρμακα, απειλεί να εξαπλωθεί μεταξύ των ασθενών με κυστική ίνωση θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες. Η λοίμωξη αποδίδεται στο μυκοβακτήριο Mycobacterium abscessus.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο Science, ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Bιολογίας Aντρες Φλότο του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κέiμπριτζ, το Mycobacterium abscessus θεωρείται σημαντική παγκόσμια απειλή για τους ασθενείς με κυστική ίνωση και άλλες ασθένειες των πνευμόνων, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευμονία ή φυματίωση και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί με τα αντιβιοτικά. Μέχρι στιγμής λιγότερα από ένα στα τρία περιστατικά έχουν θεραπευθεί επιτυχώς.

Το 5% έως 10% των ασθενών με κυστική ίνωση μολύνονται με το εν λόγω βακτήριο και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να κάνουν λόγο για επιδημία.

Το μικρόβιο βρίσκει ευνοϊκό έδαφος στην άφθονη βλέννα που υπάρχει στους πνεύμονες των ασθενών με κυστική ίνωση.

Αν και μέχρι πρότινος, οι ειδικοί πίστευαν ότι οι ασθενείς κολλάνε το μυκοβακτήριο μόνο από το περιβάλλον (από το χώμα, το νερό κ.α.) και ότι αυτό δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο,  νέα έρευνα, που έγινε σε νοσοκομεία της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας και η οποία ανέλυσε γενετικά δείγματα από το εν λόγω βακτήριο σε 517 ασθενείς, δείχνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν κολλήσει το μικρόβιο από άλλο άνθρωπο, πιθανώς εντός νοσοκομείων.

«Το μυκοβακτήριο αρχικά φαίνεται πως εισήλθε στον πληθυσμό των ασθενών με κυστική ίνωση από το περιβάλλον, αλλά πιστεύουμε ότι πρόσφατα εξελίχθηκε και έγινε ικανό να μεταδίδεται από ασθενή σε ασθενή, πράγμα που το καθιστά σταδιακά πιο κολλητικό» εξηγεί ο Δρ Φλότο.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το Mycobacterium abscessus μπορεί όχι μόνο να «πηδά» από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και από ήπειρο σε ήπειρο. Ο μηχανισμός αυτής της εξάπλωσης παραμένει ακόμη ασαφής, αν και το πιθανότερο είναι ότι υγιή άτομα, χωρίς να το ξέρουν, μεταφέρουν ως φορείς το μικρόβιο σε άλλες χώρες.

Η Κυστική Ίνωση είναι μία σπάνια γενετική ασθένεια, που υπολογίζεται ότι προσβάλλει 75.000 ανθρώπους στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Στην Ελλάδα, οι ασθενείς είναι περίπου 800, με το 1/3 αυτών να έχει ήδη ενηλικιωθεί. Η ασθένεια είναι πολυσυστηματική και προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος ίασης, ενώ οι ασθενείς έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης.

Η νόσος προκαλείται από τις μεταλλάξεις του γονιδίου CFTR, το οποίο κωδικοποιεί πρωτεΐνες απαραίτητες για την ομαλή ροή ηλεκτρολυτών και νερού εντός και εκτός των κυττάρων διαφόρων οργάνων, μεταξύ των οποίων και οι πνεύμονες. Όταν το CFTR είναι μεταλλαγμένο, ο οργανισμός μπορεί να παράγει ελαττωματική πρωτεΐνη ή να μην την παράγει καθόλου, με συνέπεια να συσσωρεύεται πυκνή, κολλώδης βλέννα στους πνεύμονες η οποία ευθύνεται για χρόνιες πνευμονικές λοιμώξεις που προοδευτικά προκαλούν βλάβες στον πνευμονικό ιστό και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί περισσότερες από 1.900 μεταλλάξεις του γονιδίου CFTR. Για να εκδηλώσει κάποιος τη νόσο, πρέπει να κληρονομήσει δύο μεταλλάξεις (μία από κάθε γονιό). Στην Ελλάδα οι φορείς της νόσου υπολογίζονται σε περισσότερους από 500.000.

 

in

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα