Ανακαλούνται βηματοδότες μετά από δυο θανάτους ασθενών

Η εταιρεία St. Jude Medical ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει μερικούς από τους 400.000 βηματοδότες που έχουν τοποθετηθεί σε ασθενείς, λόγω της πρώιμης απώλειας ισχύος της μπαταρίας τους, που συνδέεται με δύο θανάτους στην Ευρώπη.

Οι συσκευές διοχετεύουν ηλεκτρικό σήμα όταν ο καρδιακός παλμός αυξάνεται επικίνδυνα ώστε να επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα ή να αντιμετωπιστεί η καρδιακή ανεπάρκεια. Όλες οι συσκευές, που ονομάζονται ICDs ή CRT-Ds (εµφυτεύσιµοι απινιδωτές), περιέχουν μπαταρίες οι οποίες κατασκευάστηκαν πριν τις 23 Μαίου 2015, όταν η εταιρεία άρχισε να προσθέτει μόνωση για να μειώσει την περίπτωση βραχυκυκλώματος.

Οι συσκευές παρουσιάστηκαν το 2010 και είχαν χρόνο ζωής τουλάχιστον 7 χρόνια προτού αδειάσουν οι μπαταρίες τους, είπε η εταιρεία. Είχαν σχεδιαστεί ώστε να πάλλονται σε τακτά διαστήματα όταν μειωνόταν η ισχύς της μπαταρίας τους, ώστε να προειδοποιούνται οι ασθενείς ότι θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιατρό τους για αντικατάσταση μέσα σε 90 ημέρες. Επιπλέον, ένα σύστημα παρακολούθησης για το σπίτι διαβάζει ασύρματα το επίπεδο στάθμης της μπαταρίας και άλλες πληροφορίες, οι οποίες μεταδίδονται αυτόματα και τακτικά στους ιατρούς.

Η εταιρεία είπε ότι ένας από τους ασθενείς της πέθανε αφού άρχισε να πάλλεται ο βηματοδότης του, δείχνοντας την έναρξη της χαμηλής στάθμης της μπαταρίας, αλλά λίγες μέρες προτού την αναμενόμενη αντικατάστασή του.

Η St. Jude δήλωσε ότι 841 βηματοδότες είχαν επιστραφεί στην εταιρεία για ανάλυση λόγω της πρώιμης απώλειας ενέργειας της μπαταρίας, η οποία αποδίδεται σε μια συσσώρευση σχηματισμών λιθίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα