Τι πρέπει να τρώτε για να μην πάθετε γλαύκωμα στα μάτια

Αν τρώτε αρκετά πράσινα φυλλώδη λαχανικά κάθε μέρα μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος -μια σοβαρή ασθένεια των ματιών- κατά 20% ή και περισσότερο για πολλά χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στην Βοστώνη των ΗΠΑ.

Το γλαύκωμα είναι μια πάθηση των ματιών που αναπτύσσεται συνήθως όταν υγρό συσσωρεύεται στο μπροστινό μέρος του ματιού και προκαλεί πίεση, καταστρέφοντας το οπτικό νεύρο. Είναι μια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της όρασης.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Jae Kang, ανέφερε στην σχετική δημοσίευση που έγινε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology, ότι εκείνοι που καταναλώνουν καθημερινά πράσινα φυλλώδη λαχανικά στην διατροφή τους, έχουν 20-30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γλαύκωμα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν μόνο μια συσχέτιση μεταξύ αυτής της διατροφής και του μειωμένου κινδύνου για γλαύκωμα και όχι μια αποδεδειγμένη σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Για τις ανάγκες της μελέτης η δρ Kang και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις περιπτώσεις περίπου 105.000 ατόμων, που συμμετείχαν σε δύο επιμέρους μεγάλες έρευνες από το 1984 έως το 2014. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν 40 χρόνων και πάνω, κανείς δεν είχε γλαύκωμα όταν ξεκίνησαν οι έρευνες και όλοι έκαναν εξετάσεις ματιών κάθε δύο χρόνια. Στα 25 χρόνια της μελέτης, περίπου 1.500 άτομα ανέπτυξαν τελικά γλαύκωμα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες όλων των συμμετεχόντων, για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες, από εκείνους που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες πράσινων φυλλωδών λαχανικών καθημερινά (1,5 μερίδες/ημέρα), έως εκείνους που έτρωγαν πολύ λίγα ή καθόλου τέτοια λαχανικά (1 μερίδα ανά 3 ημέρες).

Γιατί τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά προστατεύουν από το γλαύκωμα;

Σύμφωνα με την δρ Kang, στο γλαύκωμα συμβαίνει μια μείωση της ροής του αίματος στο οπτικό νεύρο. Και ένας σημαντικός παράγοντας που ρυθμίζει τη ροή του αίματος στο μάτι είναι μια ουσία που ονομάζεται οξείδιο του αζώτου. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία είναι “πρόδρομοι” του νιτρικού οξειδίου. Όταν καταναλώνετε μεγαλύτερες ποσότητες από τέτοιου είδους λαχανικά, έχετε υψηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα σας και, άρα, αυξημένη προστασία από την πιθανότητα ανάπτυξης γλαυκώματος.

nlm.nih

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα