Έκθεση-σοκ! Τα μικρόβια θα νικήσουν τον άνθρωπο

Εκθεση-σοκ προβλέπει ότι 10.000.000 άτομα θα πεθαίνουν κάθε χρόνο έως το 2050 εξαιτίας μολύνσεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά

Μέχρι το 2050 «σούπερ» μικρόβια θα σκοτώνουν έναν άνθρωπο ανά τρία δευτερόλεπτα προειδοποιεί νέα έκθεση, σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει άμεσα δράση για τη μείωση της άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε με προτροπή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και βασίστηκε σε σενάρια που σχεδίασαν ερευνητές της Rand Europe και ελεγκτές της KPMG, προειδοποιεί ότι η ανθρωπότητα χάνει τη μάχη ενάντια στις μολύνσεις που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα, περιγράφοντάς την ως «εξίσου μεγάλη απειλή με την τρομοκρατία».

Το πρόβλημα είναι διπλό: Δεν ανακαλύπτονται νέα, αποτελεσματικότερα αντιβιοτικά με τον αναγκαίο ρυθμό, ενώ «σπαταλιούνται» και έτσι αχρηστεύονται τα υπάρχοντα αντιβιοτικά λόγω άλογης χρήσης. Ηδη έχουν εμφανιστεί μικρόβια που αντιστέκονται ακόμη και στα ισχυρότερα αντιβιοτικά, όπως η κολιστίνη, με συνέπεια ο κόσμος να βρίσκεται ενώπιον μιας «εποχής χωρίς αντιβιοτικά», που θα ισοδυναμεί με μια «Αποκάλυψη» σε θρησκευτικούς όρους. Η έκθεση προβλέπει έτσι ότι 10.000.000 άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο έως το 2050, εξαιτίας λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια, έναντι 700.000 ετησίως σήμερα, ενώ το κόστος για την παγκόσμια οικονομία θα φθάσει στα 90 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Προκειμένου, ωστόσο, να αποφευχθεί η «επιστροφή της ιατρικής στον σκοτεινό Μεσαίωνα», απαιτείται επένδυση ύψους 35.700.000.000 ευρώ την επόμενη δεκαετία, ώστε να επιτευχθούν μείωση στη ζήτηση για αντιβιοτικά και άλλα αντιμικροβιακά φάρμακα και παράλληλη αύξηση της γκάμας τους.

Αποζημίωση

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνονται η καταβολή αποζημίωσης τουλάχιστον 900.000.000 ευρώ στις φαρμακοβιομηχανίες για κάθε νέο αντιβιοτικό που θα ανακαλύπτουν, αλλά και η επιβολή πρόσθετων φόρων σε εκείνες τις εταιρίες που δεν επενδύουν στην έρευνα για νέα αντιβιοτικά. Παράλληλα, πρέπει να γίνει εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση των επερχόμενων κινδύνων, με συνέπεια να παίρνουν αντιβιοτικά ακόμη και για απλά κρυολογήματα. Για τον λόγο αυτόν, προτείνεται από το 2020 να μη συνταγογραφούνται αντιβιοτικά χωρίς οι ασθενείς να έχουν υποβληθεί σε ένα σχετικό γρήγορο τεστ, που να επιβεβαιώνει ότι όντως τα χρειάζονται.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα