Νέα μέθοδος για τη θεραπεία της παράλυσης

Μια καινοτόμο μέθοδο για τη θεραπεία της παράλυσης ανέπτυξαν επιστήμονες στην Πολωνία, σε συνεργασία με ερευνητές στο Λονδίνο, δίνοντας τη δυνατότητα σε έναν ασθενή να περπατήσει ξανά. Η μέθοδος πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στην Πολωνία και περιλαμβάνει την εμφύτευση κυττάρων στη σπονδυλική στήλη, τα οποία προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή και συγκεκριμένα από τη ρινική κοιλότητα!

Η νέα θεραπεία χορηγήθηκε σε 40χρονο που είχε μείνει παράλυτος έπειτα από επίθεση με μαχαίρι, κατά την οποία τραυματίστηκε στη σπονδυλική στήλη. Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν οσφρητικά νευρικά κύτταρα, έναν ειδικό τύπο κυττάρων, τα οποία αποτελούν μέρος του μηχανισμού που αναπτύσσει την όσφρηση και ανοίγουν τον δρόμο για την ανανέωση των νευρικών ινών στο οσφρητικό σύστημα.

Τα κύτταρα αφαιρέθηκαν χειρουργικά μαζί με τον έναν οσφρητικό βολβό του ασθενούς και αναπτύχθηκαν σε καλλιέργειες, ενώ έπειτα από δύο εβδομάδες οι επιστήμονες τα εμφύτευσαν στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που είχε τραυματιστεί από το μαχαίρι.
Επίσης, οι επιστήμονες έκαναν πάνω και κάτω από το τραύμα περίπου 100 μικρο-ενέσεις που περιείχαν τον ίδιο τύπο κυττάρων, ενώ στο κενό μήκους οκτώ χιλιοστών που υπήρχε στην αριστερή πλευρά της στήλης τοποθέτησαν τέσσερις λεπτές λωρίδες νευρικού ιστού που είχαν πάρει από τον αστράγαλο του ασθενούς.

Σύμφωνα με την επιστημονική ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Transplantation», οι ερευνητές πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό οι νευρικές ίνες που βρίσκονται πάνω και κάτω από την πληγή θα συνδεθούν ξανά. Ο ασθενής συνέχισε τη φυσικοθεραπεία που έκανε και προτού υποβληθεί στη νέα θεραπεία κι έπειτα από διάστημα έξι μηνών έκανε τα πρώτα βήματά του.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Geoff Raisman από το University College του Λονδίνου, ο οποίος ειδικεύεται στην αναγέννηση νευρώνων και είναι ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε την επέμβαση, «η καινοτομία αυτή είναι πιο εντυπωσιακή και από το γεγονός ότι ο άνθρωπος περπάτησε στο φεγγάρι».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα