Τα διαζύγια κάνουν κακό στην υγεία

Είναι τεκμηριωμένο ότι οι παντρεμένοι τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία από τους ανύπαντρους, αλλά τι συμβαίνει όταν χαλάει ο γάμος;

Νέες μελέτες δείχνουν πως όταν οι παντρεμένοι ξαναγίνονται εργένηδες λόγω διαζυγίου, υφίστανται πολύ περισσότερα από μια απλή συναισθηματική απώλεια: συχνά παρουσιάζουν φθορά της σωματικής υγείας τους από την οποία ποτέ δεν αναρρώνουν πλήρως, ενώ αν παρουσιάσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας έχουν λιγότερες πιθανότητες να το ξεπεράσουν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η πιο πρόσφατη από τις μελέτες πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ιντιάνας, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από 3,8 εκατομμύρια ανθρώπους που διαγνώστηκαν με καρκίνο μεταξύ του 1973 και του 2004. Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων τους, όσοι ήταν παντρεμένοι την εποχή της διάγνωσης είχαν 63% πιθανότητες να νικήσουν τον καρκίνο, ενώ όσοι ήταν διαζευγμένοι είχαν τις λιγότερες πιθανότητες- μόλις 45%.

Οι ερευνητές γράφουν στην επιθεώρηση «Cancer» πως το στρες του διαζυγίου είναι κατά πάσα πιθανότητα αυτό που επηρεάζει το ποσοστό επιβίωσης.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου μελέτησαν 8.652 εθελοντές ηλικίας 51-61 ετών και διαπίστωσαν πως όσοι είχαν χωρίσει είχαν περισσότερα προβλήματα υγείας ακόμα και από αυτούς που ουδέποτε είχαν παντρευτεί.

Συνολικά, οι διαζευγμένοι είχαν κατά 20% περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και ο καρκίνος σε σύγκριση με τους παντρεμένους.

Ακόμη και όσοι είχαν ξαναπαντρευτεί ανέφεραν 12% περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας σε σύγκριση με όσους δεν είχαν χωρίσει, γεγονός που σημαίνει ότι ο δεύτερος γάμος δεν επουλώνει όλες τις πληγές του διαζυγίου.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει πως είναι καλύτερα να μένει κανείς σε έναν κακό γάμο για να μην πληγεί η υγεία του. Αντιθέτως, και τα προβλήματα στον γάμο μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Σε μια σειρά πειραμάτων, επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσαν ότι οι συζυγικοί καβγάδες επιβαρύνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματοςαδύναμο ανοσοποιητικό σημαίνει ευάλωτη υγεία.

Με βάση όλα τα ευρήματα «θα έλεγα ότι αν δεν μπορεί κάποιος να διορθώσει τον γάμο του, είναι καλύτερα χωρίς αυτόν» σχολιάζει η δρ. Τζάνις Κίκολτ- Γκλέιζερ, από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο που έχει μελετήσει επισταμένως το θέμα. «Αν και το διαζύγιο μπορεί να προκαλέσει πολλά δεινά, ο μακροχρόνια προβληματικός γάμος είναι εξίσου επιζήμιος».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα