Προστασία κατά της τερηδόνας: Ο δυνατός καφές χωρίς ζάχαρη

Η καθημερινή κατανάλωση λίγου καφέ, αλλά χωρίς ζάχαρη και γάλα, μπορεί να προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Βραζιλία.

Το εύρημά τους αντικρούει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο καφές δεν είναι «φίλος» των δοντιών, αλλά μπορεί να τους δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Οι επιστήμονες από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ΝτεΤζανέιρο (UFRJ), εξέθεσαν νεογιλά δόντια (σ.σ. είναι τα πρώτα μας δόντια) σε εκχύλισμα της ποικιλίας καφέ «ρομπούστα» (coffea canephora), που αντιπροσωπεύει το 30% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.

Όπως διαπίστωσαν, το εκχύλισμα διασπούσε τις βακτηριακές μεμβράνες (βιοφίλμ) που συσσωρεύονται στα δόντια και δημιουργούν την οδοντική πλάκα, η οποία με τη σειρά της αποτελεί κύρια αιτία τερηδόνας.

Όπως εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αντρέα Τζ. Αντόνιο, από το Τμήμα Παιδιατρικής Οδοντιατρικής & Ορθοδοντικής στην Οδοντιατρική Σχολή του UFRJ, η όλη έρευνα έγινε στα νεογιλά δόντια που δώρισαν παιδιά του δημοτικού (σ.σ. υπό φυσιολογικές συνθήκες, από την ηλικία των 6 ετών τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να «πέφτουν» σταδιακά και να αντικαθίστανται από τα μόνιμα).

Οι ερευνητές καλλιέργησαν πάνω στα δόντια τα βακτήρια που εκ φύσεως υπάρχουν στο ανθρώπινο στόμα, με στόχο να δημιουργήσουν βιομεμβράνες. Στη συνέχεια, τις εξέθεσαν στο εκχύλισμα του καφέ, διαπιστώνοντας πως αυτό τις διασπούσε.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αντιβακτηριακή δράση του καφέ οφείλεται στις πολυφαινόλες του (είναι ένα είδος ουσιών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες). Ωστόσο αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω μελέτες, πρόσθεσαν.

Πάντως έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι τα ευρήματά τους δεν αναιρούν το γεγονός ότι ο καφές σε μεγάλες και συνεχείς ποσότητες «χρωματίζει» τα δόντια (αυτός είναι ο λόγος που ειδικοί λένε να μην αργοπίνουμε τον καφέ μας όλη μέρα, αλλά να τον τελειώνουμε γρήγορα) και βλάπτει την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών (είναι η εξωτερική στοιβάδα τους).

Αν, εξάλλου, κάποιος πίνει τον καφέ του με ζάχαρη και γάλα, χάνεται κάθε ευνοϊκή επίδραση εναντίον της τερηδόνας, προσθέτουν.

Συνεπώς, περιορισθείτε σε ένα-δύο γρήγορους και σκέτους καφέδες την ημέρα, συνιστούν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα