Τι δείχνουν οι στάσεις του ύπνου

Σας αρέσει να σας κρατάει αγκαλιά ο σύντροφός σας τη νύχτα στο κρεβάτι; Ή προτιμάτε να κοιμάστε στην άκρη του κρεβατιού κοιτάζοντας τον τοίχο; Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η στάση του σώματος κατά τον ύπνο λέει πολλά για το δέσιμο ενός ζευγαριού. Το κλειδί φαίνεται να είναι η απόσταση ανάμεσα στους δύο συντρόφους, όπως διαπιστώθηκε από μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.100 άτομα.

Οι σύντροφοι που κοιμούνται σε απόσταση μικρότερη των 2,5 εκατοστών είναι περισσότερο πιθανό να είναι ευτυχισμένοι σε σχέση με όσους διατηρούν απόσταση μεγαλύτερη των 75 εκατοστών σε ένα king size κρεβάτι. Παρομοίως, τα ζευγάρια που περνάνε τη νύχτα διατηρώντας τη σωματική επαφή τους αποδεικνύονται πιο ευτυχισμένα από όσα επιλέγουν την απόσταση. Εν ολίγοις, όσο πιο κοντά τόσο πιο καλά!

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημών στον Εδιμβούργο, έρχεται να συμπληρώσει τη σχετική μελέτη του ψυχιάτρου Σάμιουελ Ντούνκελ. Ο Αμερικανός επιστήμονας ανακάλυψε ότι οι σύντροφοι που ξαπλώνουν σε «απολύτως εμβρυϊκή στάση» έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αναποφάσιστοι, αγχώδεις και ευαίσθητοι στην κριτική. Οσοι αντιθέτως κοιμούνται σε «ημιεμβρυϊκή στάση», με τα γόνατα τραβηγμένα προς τα πάνω, τείνουν να είναι πιο υποχωρητικοί και να μην τραβάνε το σκοινί στα άκρα. Οσο γι' αυτούς που προτιμούν να κοιμούνται σε «βασιλική στάση», δηλαδή ανάσκελα, αποδεικνύονται άνθρωποι με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ανοιχτό μυαλό και διάθεση για νέες εμπειρίες και συναισθήματα. Αντιθέτως, όσοι κοιμούνται μπρούμυτα, τείνουν να είναι πιο τελειομανείς.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι το 42% των ζευγαριών προτιμάει να κοιμάται πλάτη με πλάτη, το 31% κοιτάζοντας προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ μόλις το 4% πρόσωπο με πρόσωπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 34% των ζευγαριών διατηρεί σωματική επαφή κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ το 12% κοιμάται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής, αφού οι δύο σύντροφοι δεν απέχουν περισσότερο από 2,5 εκατοστά. Σε ό,τι αφορά εκείνους που κοιμούνται αγκαλιά, πιο ευτυχισμένοι εμφανίζονται όσοι ξαπλώνουν πρόσωπο με πρόσωπο, παρά όσοι κοιμούνται σε στάση «κουτάλας», κοιτάζοντας δηλαδή προς την ίδια κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα