Προσοχή στις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής!

Υπερτιμημένη εμφανίζεται η αξία των συμπληρωμάτων διατροφής, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες. Πέρα από το γεγονός ότι οι έξτρα βιταμίνες δεν αποδεικνύονται ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φέρουν ακόμα και βλαβερές επιπτώσεις. Το μόνο θετικό τελικά φαίνεται ότι είναι η τεράστια βιομηχανία που υπάρχει από πίσω και γνωρίζει συνεχή άνθιση.

«Οι βιταμίνες είναι ένα ετερογενές σύνολο χημικών ουσιών απαραίτητων για τον οργανισμό, που μαζί με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες συμβάλλουν στην εκτέλεση σημαντικών λειτουργιών. Δεν υπάρχουν όμως επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι βιταμίνες προσφέρουν συγκεκριμένο όφελος αν λαμβάνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που εγγυάται μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή» επισημαίνει η Μαρίζα Πορίνι, διατροφολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. «Σήμερα τρώμε καλύτερα και περισσότερο, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο, και έχουν βελτιωθεί τα χαρακτηριστικά των τροφίμων. Δεν υπάρχουν λοιπόν αποδείξεις ότι όλος ο πληθυσμός υποφέρει από έλλειψη βιταμινών για να καταφύγει στα συμπληρώματα».

Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι μια σωστή διατροφή μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες δόσεις βιταμινών στον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, όποιος επιθυμεί να ενισχύσει τα αποθέματά του σε βιταμίνη Α (πολύτιμη για την καταπολέμηση των μολύνσεων), δεν έχει παρά να αρχίσει να καταναλώνει περισσότερο γάλα, αβγά και συκώτι, ενώ αντιθέτως πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας Β είναι τα δημητριακά και το ρύζι ολικής αλέσεως, τα όσπρια, το ψάρι, το συκώτι, το κόκκινο κρέας και η μαγιά.

Ως γνωστόν, η βιταμίνη C, που τονώνει τις άμυνες του οργανισμού, υπάρχει άφθονη στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στις ντομάτες, στις πατάτες, στις πιπεριές και τα λαχανάκια Βρυξελλών, ενώ η βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα), στον κρόκο του αβγού, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Πολύτιμη για τον οργανισμό είναι και η βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη σύνθεση του DNA. Επωφεληθείτε από αυτήν καταναλώνοντας ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, φυτικά έλαια, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως. Οσο για τη βιταμίνη Κ, η οποία βοηθάει το συκώτι να παράγει πρωτεΐνες που συμβάλλουν στο πήξιμο του αίματος, υπάρχει άφθονη στο λάχανο, το κουνουπίδι και το σπανάκι.


Είναι απαραίτητα για εγκύους, καπνιστές και ηλικιωμένους

Αν και μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή εγγυάται τις απαραίτητες δόσεις βιταμινών στον οργανισμό, σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται οι έγκυες, για τις οποίες συστήνεται η λήψη φολικού οξέως για τη μείωση του κινδύνου γενετικών ελαττωμάτων στο έμβρυο, καθώς και η λήψη σιδήρου. Και τα ίδια τα νεογνά όμως έχουν ανάγκη συμπληρωμάτων, γιατί λαμβάνουν όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά μέσω του μητρικού γάλατος, εκτός από τις βιταμίνες Κ και D.

Στα συμπληρώματα μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουν και οι καπνιστές, αφού ο καπνός καταστρέφει τη βιταμίνη C, αλλά και οι χορτοφάγοι, αφού όταν λείπουν από τη διατροφή τρόφιμα ζωικής προέλευσης, συχνά προκύπτει έλλειψη βιταμίνης Β12. Η ίδια έλλειψη μπορεί να εμφανιστεί και στους ηλικιωμένους εξαιτίας γαστρικών και εντερικών διαταραχών, καθώς και έλλειψη βιταμίνης D λόγω μειωμένης έκθεσης στις ακτίνες του ηλίου. Ειδικά για τις γυναίκες μεγάλης ηλικίας, συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D για την αντιμετώπιση της απώλειας της οστικής μάζας που παρουσιάζεται μετά την εμμηνόπαυση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα