Ελπίδες τεκνοποίησης σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση

Νέα τεχνική έρχεται να δώσει ελπίδες τεκνοποίησης σε γυναίκες που έχουν πολύ πρόωρη εμμηνόπαυση ή εμφανίζουν ανεπάρκεια ωαρίων εξαιτίας θεραπειών στις οποίες έχουν υποβληθεί για καρκίνο. Ηδη στην Ιαπωνία γεννήθηκε ένα υγιές αγοράκι 3,3 κιλών, ενώ μία ακόμη γυναίκα είναι έγκυος με την ίδια μέθοδο η οποία καταφέρνει την εκ νέου ενεργοποίηση των ανενεργών ωοθηκών.

Οι γυναίκες γεννιούνται με εκατομμύρια ανώριμα ωάρια (ωοθυλάκια), αλλά στη διάρκεια της ζωής τους μόνο 400 φτάνουν σε σημείο ωρίμανσης και είναι προς γονιμοποίηση. Μερικά ανώριμα ωοθυλάκια παραμένουν ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν όμως γυναίκες που εμφανίζουν πρόωρη ανεπάρκεια ωοθηκών και ξεμένουν από ωάρια σε νεαρή ηλικία.

Αμερικανοί και Ιάπωνες ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ααρόν Χσούεχ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, αφαίρεσαν τις ωοθήκες από τέτοιες γυναίκες και αφού «αφύπνισαν» στο εργαστήριο τα ωοθυλάκια (στα οποία ωριμάζουν τα ωάρια), εμφύτευσαν ξανά τις ωοθήκες Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές σε 27 γυναίκες που είχαν μείνει στείρες στην ηλικία των 30 ετών επειδή είτε είχαν γεννηθεί εξαρχής με λιγότερα ωάρια είτε τα «χρησιμοποίησαν» με υπερβολικά γρήγορο ρυθμό, είτε τα ωάριά τους ήταν ανώριμα, δηλαδή δεν διαμορφώνονταν πλήρως μέσα στις ωοθήκες. Οι ερευνητές, λοιπόν, κατάφεραν να ενεργοποιήσουν και να οδηγήσουν σε πλήρη ωρίμανση τα τελευταία εναπομείναντα ανώριμα ωάρια.

Η θεραπεία, που προβλέπει την έγχυση ειδικής χημικής ουσίας και ορμονών στις ωοθήκες, είχε αποτέλεσμα να αναπτυχθούν νέα ωάρια σε οκτώ γυναίκες, τα οποία στη συνέχεια αφαιρέθηκαν και αξιοποιήθηκαν με την κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση. Τελικά όμως η τεχνική οδήγησε σε σύλληψη μόνο σε δύο γυναίκες.

Η τεχνική, που βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο και η οποία -σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες- δοκιμάστηκε πρόωρα σε ανθρώπους, εκτιμάται ότι θα περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια μέχρι να εφαρμοστεί ευρύτερα στις κλινικές. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει εκτός από γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, καρκινοπαθείς που έμειναν στείρες μετά από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία αλλά και γυναίκες ηλικίας 40 έως 45 ετών με ακανόνιστο κύκλο περιόδου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα