Η κρίση μας αρρώστησε: 4 στους 10 με αρρώστησαν ψυχικά

«Αρρωστήσαμε» από την κρίση ή καλύτερα μας «αρρώστησαν»! Αυτό τουλάχιστον δείχνει μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό τον διευθυντή του Ινστιτούτου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Δρέσδης στην Γερμανία Χανς Ούρλιχ Βίτχεν.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Το 38,2% του πληθυσμού της Ευρώπης πάσχει ανά πάσα στιγμή από κάποια ψυχική διαταραχή, με συχνότερες τις αγχώδεις διαταραχές, την αϋπνία και τη μείζονα κατάθλιψη. Τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους δηλαδή έχουν τα ψυχολογικά τους!!!

Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εγκεφάλου και του Ευρωπαίκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας εξέτασε τον επιπολασμό (τη συχνότητα ανά πάσα στιγμή) των κύριων παθήσεων του εγκεφάλου, από τον κατάθλιψη μέχρι τον αλκοολισμό και τις νόσους του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

Σημαντικά ευρήματα είναι τα εξής: Τον υψηλότερο επιπολασμό εμφανίζουν οι αγχώδεις διαταραχές (14,0%), η αϋπνία (7,0%), η μείζονα κατάθλιψη (6,9%), οι σωματοφορμικές διαταραχές (6,3%), δηλαδή οι ψυχικές διαταραχές με σωματικά συμπτώματα, η εξάρτηση από το αλκοόλ ή άλλες ουσίες (>4,0%), οι διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (5,0% στα παιδιά) και η άνοια (30% στις ηλικίες άνω των 85 ετών)

Οι διαταραχές του εγκεφάλου είναι το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας των Ευρωπαίων όσον αφορά τα χαμένα χρόνια ζωής, τη μείωση της παραγωγικότητας και το κόστος περίθαλψης.

Η μελέτη διήρκεσε τρία χρόνια και εξέτασε δεδομένα από τις 27 χώρες της ΕΕ συν την Ελβετία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

Η ερευνητική ομάδα που υπογράφει τη μελέτη, με επικεφαλής τον Χανς-Ούλριχ Βίτκεν του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης, σκοπεύει τώρα να υπολογίσει το οικονομικό κόστος των ψυχικών διαταραχών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση της ίδιας ερευνητικής ομάδας, το κόστος της περίθαλψης για τους ασθενείς με ψυχικές ασθένειες στην Ευρώπη έφτανε το 2005 τα 277 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα