Οι οκτώ εταιρείες πρωταθλήτριες στις απολύσεις

Οι αλλαγές στο χώρο της τεχνολογίας, της λιανικής πώλησης και του τραπεζικού τομέα ανατρέπουν πολλά από τα σχέδια των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου, οι οποίες προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας και δημιουργίας νέων τμημάτων ούτως ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες των επενδυτών.

Το CNNMoney παρουσιάζει τις εταιρείες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μέχρι στιγμής.

Δείτε ποιες είναι:

1. Barclays

Τα φύλλα των απολύσεων φεύγουν το ένα μετά το άλλο στη Barclays ύστερα από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την περικοπή άλλων 19.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια. Οι 7.000 απ’ αυτές αφορούν το επενδυτικό τμήμα της τράπεζας, που έχει μεγάλη παρουσία στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την Barclays, αυτές οι κινήσεις θα ενδυναμώσουν την τράπεζα και θα την καταστήσουν πιο ισορροπημένη μακροπρόθεσμα. Και βέβαια, οι επενδυτές έσπευσαν να επικροτήσουν τις απολύσεις. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της Barclays ανέβηκε κατά 7%.

 

2. Microsoft

Μπορεί η Microsoft να αναπτύσσεται, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Σάτια Ναντέλα, απ’ το να ανακοινώσει το μεγαλύτερο γύρω απολύσεων στην ιστορία της εταιρείας. Φέτος το καλοκαίρι, ο «γίγαντας» της τεχνολογίας είπε ότι θα περικόψει 18.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή περίπου 14% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας. Η πλειοψηφία των απολύσεων – περίπου 12.500 αφορούν τους τομείς συσκευών και υπηρεσιών που σχετίζονται με την εξαγορά της Nokia από τη Microsoft. Οι επενδυτές χάρηκαν, έστω και ελαφρά, με τις απολύσεις, ανεβάζοντας την τιμή της μετοχής της εταιρείας κατά 1% την ημέρα της ανακοίνωσης.

 

3. Hewlett-Packard

Η Μεγκ Γουίτμαν μπορεί να έσωσε την Hewlett-Packard, αλλά στην πορεία αναγκάστηκε να προβεί σε κάποιες σκληρές κινήσεις. Τον περασμένο Μάιο, η HP ανακοίνωσε ότι θα περικόψει άλλες 11.000 έως 16.000 θέσεις εργασίας, πλέον των 34.000 απολύσεων που είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα. Το τελευταίο κύμα απολύσεων πρόκειται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να εξοικονομήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Με 300.000 εργαζόμενους, η HP παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στον χώρο της τεχνολογίας. Όμως, η βελτίωση της κατάστασης της εταιρείας  -οι μετοχές της HP έχουν ανέβει κατά 27% φέτος- οφείλεται εν μέρει στην εκτενή περικοπή του κόστους. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των επερχόμενων απολύσεων, η τιμή της μετοχής της HP «σκαρφάλωσε» κατά 6%.

 

Δείτε ποιες άλλες είναι στη λίστα:

Πηγή: Fortunegreece.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα