Θεσσαλονίκη: Μεμονωμένο περιστατικό ο θάνατος του 3,5 ετών κοριτσιού από παρβοϊό, λένε οι ειδικοί – Σύσταση για προσοχή και στις εγκύους

Θεσσαλονίκη: Μεμονωμένο περιστατικό ο θάνατος του 3,5 ετών κοριτσιού από παρβοϊό, λένε οι ειδικοί – Σύσταση για προσοχή και στις εγκύους

Ως μεμονωμένο περιστατικό χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τον θάνατο του 3,5 ετών κοριτσιού σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης που προσβλήθηκε από παρβοϊό και συνιστούν προσοχή αλλά και ψυχραιμία στους γονείς.

Μετά την επείγουσα ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον θάνατο του άτυχου παιδιού αλλά και τη συρροή 11 κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στον παιδικό σταθμό, οι γιατροί της χώρας βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για συμπτώματα μυοκαρδίτιδας, συμβουλεύοντας ωστόσο τους γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους για τα συμπτώματα χωρίς πανικό.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Ροηλίδης εμφανίζεται καθησυχαστικός, εξηγώντας στο Τhesstoday.gr πως ο παρβοϊός Β19 προκαλεί μια κοινή λοίμωξη που στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει ήπια συμπτώματα.

«Στα υγιή παιδιά, δεν προκαλεί κάτι το ιδιαίτερο, απειλεί περισσότερο παιδιά και ενήλικες με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να τους εμφανίσει ακόμη και αναιμία».

Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο, ο θάνατος του κοριτσιού πρόκειται για μια σπάνια κατάληξη δεδομένου ότι δεν έπασχε από άλλο νόσημα.

«Το κοριτσάκι δεν είχε άλλα θέματα υγείας ήταν υγιέστατο. Ωστόσο, έκανε επιπλοκή, εκδήλωσε μυοκαρδίτιδα και έπαθε ανακοπή, μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο από τη Θεσσαλονίκη και κατέληξε», αναφέρει.

Τα κόκκινα μάγουλα το εντονότερο σύμπτωμα – Προσοχή στις εγκύους

Η εμφάνιση εξανθήματος στα μάγουλα αποτελεί το νούμερο ένα σύμπτωμα του παρβοϊού, σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο.

«Οι γονείς πρέπει να παρατηρούν τα παιδιά τους για συμπτώματα όπως σε κάθε ασθένεια. Το πιο έντονο σύμπτωμα είναι η ερυθρότητα στα μάγουλα, σαν κοκκίνισμα μετά από χαστούκι αλλά και ο πυρετός».

Ο κ. Ροηλίδης συστήνει μεγαλύτερη προσοχή στις εγκύους, καθώς αποτελούν ευάλωτη ομάδα απέναντι στον παρβοϊό. Μια έγκυος γυναίκα που έχει μολυνθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο που κυοφορεί. Τουλάχιστον το 50 έως 70% των εγκύων γυναικών είναι πιθανό να έχουν ήδη ανοσία στον παρβοϊό Β19. Σε γυναίκες που δεν έχουν ανοσία, η λοίμωξη στις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στο έμβρυο.

Πηγή: thestandard.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα