Μπορεί η διατροφή μόνο με κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά να μειώσει το βάρος;

Μπορεί η διατροφή μόνο με κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά να μειώσει το βάρος;

Μια δημοφιλής εκδοχή ενός διατροφικού προγράμματος υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι η δίαιτα των σαρκοφάγων. Η δίαιτα των σαρκοφάγων είναι σχεδόν αυτό που υποδηλώνει το όνομά της: πολλά προϊόντα κρέατος και χωρίς υδατάνθρακες. Η δημοτικότητά του δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της πρόσφατης ζήτησης για άλλες δίαιτες που επικεντρώνονται στην πρωτεΐνη, όπως η δίαιτα κέτο.

Είναι όμως πολύ ακραία η δίαιτα των σαρκοφάγων; Η κατανάλωση μόνο ζωικών προϊόντων και χωρίς υδατάνθρακες εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία; Εδώ είναι όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι η δίαιτα των σαρκοφάγων;

Η δίαιτα σαρκοφάγων, που δημιουργήθηκε από τον Δρ. Shawn Baker, περιστρέφεται γύρω από τα ζωικά προϊόντα, ειδικά το κρέας, τα αυγά και λίγα γαλακτοκομικά, ως το μοναδικό συστατικό της. Ακολουθώντας τη δίαιτα των σαρκοφάγων σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λαχανικά, δημητριακά ή οποιαδήποτε φυτική τροφή.

Υποστηρίζεται ότι η δίαιτα των σαρκοφάγων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και να βελτιώσει το μεταβολισμό και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Ο Baker τόνισε επίσης ότι μπορεί να αναστρέψει τον διαβήτη. Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αυτά τα οφέλη.

Ο ιστότοπος του Baker και το βιβλίο του 2019 είναι οι βασικοί πόροι για όσους δοκιμάζουν τη δίαιτα των σαρκοφάγων χάρη στις συνταγές, τα σχέδια γευμάτων και άλλα εργαλεία για να ακολουθήσουν το διατροφικό πρόγραμμα.

Στη δίαιτα, θα φάτε:

  • Κρέας
  • Ψάρι
  • Αυγά
  • Ορισμένα ζωικά προϊόντα
  • Καρυκεύματα όπως αλάτι και πιπέρι

Κίνδυνοι δίαιτας σαρκοφάγων

Η συγκεκριμένη δίαιτα είναι πολύ περιοριστική και δύσκολο να διατηρηθεί. Και αν τη χρησιμοποιείτε για απώλεια βάρους, να ξέρετε ότι η έρευνα δείχνει ότι πρέπει να κάνετε μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να διατηρήσετε το βάρος αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι οι πιο ισορροπημένες δίαιτες τείνουν να είναι καλύτερες για τη μακροπρόθεσμη υγεία.

Η δίαιτα των σαρκοφάγων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών επειδή κόβετε όλα τα φυτικά τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, η μη κατανάλωση αρκετών λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε κακή υγεία του εντέρου και γαστρεντερικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα.

Οφέλη από τη δίαιτα σαρκοφάγων

Η δίαιτα καταργεί κάθε πηγή ζάχαρης, καθώς και επεξεργασμένα δημητριακά και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι δίαιτες πλούσιες σε ζάχαρη, επεξεργασμένα δημητριακά και τρόφιμα έχουν συσχετιστεί με κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Εάν θέλετε να υιοθετήσετε τη δίαιτα των σαρκοφάγων, στοχεύστε σε τροφές ζωικής προέλευσης.

Για παράδειγμα, εξετάστε τα βιολογικά γαλακτοκομικά, τα προϊόντα βοείου και χοιρινού κρέατος, τα πουλερικά που εκτρέφονται χωρίς αντιβιοτικά, τα άγρια ​​ψάρια και τα οστρακοειδή και τα αυγά που εκτρέφονται σε βοσκότοπους.

Πρόγραμμα διατροφής σαρκοφάγων

Το ακόλουθο πενθήμερο πρόγραμμα γευμάτων είναι ένα παράδειγμα προσέγγισης της δίαιτας των σαρκοφάγων.

Ημέρα 1

Πρωινό: 2 αυγά, ομελέτα μαγειρεμένη με βούτυρο, με ¼ φλιτζάνι τυρί τσένταρ από πάνω

Μεσημεριανό: 4 φέτες στήθος γαλοπούλας τυλιγμένες σε τυρί μοτσαρέλα

Δείπνο: Meatloaf (φιλέτο κρέατος με κέτσαπ)

Ημέρα 2

Πρωινό: 1 φλιτζάνι απλό γιαούρτι και 2 βραστά αυγά

Μεσημεριανό: Μπέργκερ γαλοπούλας

Βραδινό: Μπριζόλα

Ημέρα 3

Πρωινό: Μπέικον και αυγά

Μεσημεριανό: Σούπα (1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και 1,5 φλιτζάνι ζωμό από κόκαλα με ψιλοκομμένο κρέας μπούτι κοτόπουλου σε ζωμό)

Βραδινό: Φιλέτο άγριου σολομού 6 ουγκιών, ψημένο ή ψητό, με 1 φλιτζάνι ζωμό από κόκαλο

Ημέρα 4

Πρωινό: 2 τηγανητά αυγά και λουκάνικο γαλοπούλας

Μεσημεριανό: 1 κιλό κιμά κοτόπουλο αναμεμειγμένο με τυρί cotija

Βραδινό: 3 μεγάλους κεφτέδες (1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά, 2 αυγά, ¼ φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι)

Ημέρα 5

Πρωινό: 3 φέτες μπέικον γαλοπούλας και 2 βραστά αυγά

Μεσημεριανό: Μπιφτέκι με άγριο σολομό και καβούρι (1 κουτί άγριο σολομό και 1 κονσέρβα καβούρι ανακατεμένο με 2 αυγά, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, αλάτι και πιπέρι) σοταρισμένο με βούτυρο και από πάνω με κρέμα γάλακτος

Βραδινό: Πίτσα με κοτόπουλο

Συμπέρασμα: Είναι υγιεινή η διατροφή των σαρκοφάγων;

Η δίαιτα των σαρκοφάγων έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα πρέπει ακόμα να ανακαλύψουν τα προτεινόμενα οφέλη.

Δεδομένου ότι η δίαιτα είναι εξαιρετικά περιοριστική και αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων, μπορεί να μην είναι ένα βιώσιμο μακροπρόθεσμο διατροφικό πρότυπο για πολλά άτομα. Επιπλέον, η ασφάλεια της δίαιτας δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί.

Η δίαιτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2 λόγω της υψηλής πρόσληψης κρέατος από τη διατροφή και της χαμηλής πρόσληψης λαχανικών.

Το να μιλήσετε με τον επαγγελματία υγείας σας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη είναι ένα καλό πρώτο βήμα πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής, ειδικά αυτό που είναι εξαιρετικά περιοριστικό και αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα