Αργίες 2024: Έρχεται το Τριώδιο - Πότε πέφτουν Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα

Αργίες 2024: Έρχεται το Τριώδιο - Πότε πέφτουν Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα

Προ των πυλών είναι το Τριώδιο καθώς ξεκινά την ερχόμενη Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, κάτι που μας φέρνει πιο κοντά στην περίοδο των Αποκριών αλλά και στην Καθαρά Δευτέρα.

Ειδικότερα, το Τριώδιο είναι μια κινητή εορταστική περίοδος αλλά έχει μία συγκεκριμένη «θέση» στο χριστιανικό ημερολόγιο, από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, μια μέρα δηλαδή πριν από την Κυριακή του Πάσχα.

Όσον αφορά για εμάς το Τριώδιο σημαίνει πρακτικά... Καρναβάλι με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που «ξεσκονίζουν» το ημερολόγιο για τις επόμενες αργίες του 2024.

Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος, που το Πάσχα «πέφτει αργά», Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα φιγουράρουν τον Μάρτιο.

Τι είναι το Τριώδιο

Για το 2024, το Τριώδιο είναι από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 4 Μαΐου, συνολικά 10 εβδομάδες. Κατά τη διάρκειά του συμπεριλαμβάνονται πολλές γιορτές και εορταστικές ημέρες, όπως η Τσικνοπέμπτη, η Κυριακή της Αποκριάς, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Σαρακοστή, η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα.

Το Τριώδιο πήρε το όνομά του από το βιβλίο εκκλησιαστικής ακολουθίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας με ύμνους που ψάλλονται από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Γι’ αυτό και όταν λέμε «ανοίγει το Τριώδιο», εννοούμε το άνοιγμα του συγκεκριμένου βιβλίου.

Ακολουθούν η Τσικνοπέμπτη στις 7 Μαρτίου και η Κυριακή της Αποκριάς στις 17 Μαρτίου. Μετά έρχεται η Καθαρά Δευτέρα, στις 18 Μαρτίου, που σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κατά τη διάρκειά της, οι πιστοί προετοιμάζονται με νηστεία, προσευχή και περισυλλογή για την Ανάσταση του Κυρίου.

Τι γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος.

Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι «νήστιμοι ημέραι», της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της καλούμενης Κρεατινής.

Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά εβδομάδα, η Προφωνή, και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα το 2024

Το Πάσχα μπορεί να πέφτει αργά φέτος, ωστόσο το 2024 στάθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρο ως προς τις αργίες, με τις περισσότερες από αυτές μάλιστα να πέφτουν Δευτέρα, προσφέροντας 4 τριήμερα αργιών. Το πρώτο τριήμερο για τη φετινή χρονιά βρίσκεται στα μέσα Μαρτίου με την Καθαρά Δευτέρα να κάνει την αρχή στις 18 ΜαρτίουΣτην Καθαρά Δευτέρα οι «κρεατοφάγοι» ίσως δεν χαίρονται τόσο γιατί παραδοσιακά τρώμε νηστίσιμα φαγητά, όπως καλαμαράκια, φασολάδα, γαρίδες κ.α. Είναι όμως μια ημέρα που είναι αργία και συνδυάζεται και με το πέταγμα του χαρταετού.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή γιορτή, η οποία εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Συγκεκριμένα πέφτει κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν το Ελληνορθόδοξο Πάσχα και προφανώς πάντοτε ημέρα Δευτέρα.

Την ημέρα αυτή ξεκινάει η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Αναλυτικά, οι αργίες του 2024:

Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου / Εθνική επέτειος 25ης Μαρτίου 2024 (Δευτέρα)
Εργατική Πρωτομαγιά 1 Μαΐου 2024 (Τετάρτη)
Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024
Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2024
Αγίου Πνεύματος 24 Ιουνίου 2024 (Δευτέρα)
Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2024 (Πέμπτη)
Επέτειος του «Όχι» 28 Οκτωβρίου 2024 (Δευτέρα)
Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2024 (Τετάρτη)
Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2024 (Πέμπτη)
Αργίες 2024: Τα διήμερα, τριήμερα και τα τετραήμερα
Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας 2024: 16 – 18 Μαρτίου
Τριήμερο 25ης Μαρτίου 2024: 23 – 25 Μαρτίου
Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 2024: 22 – 24 Ιουνίου
Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου 2024: 26 – 28 Οκτωβρίου
Τετραήμερο Πάσχα 2024: 3 – 6 Μαΐου
Διήμερο Χριστουγέννων 2024: Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου και Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου.

Πηγή: flash.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα