Χαλβάς σιμιγδαλένιος με κακάο και πορτοκάλι

Η παραδοσιακή συνταγή του σιμιγδαλένιου χαλβά είναι μια απλή αριθμητική πρόοδος που δεν την ξεχνάς με τίποτα. 1:2:3:4.

Δηλαδή 1 ποτήρι ελαιόλαδο, 2 ποτήρια σιμιγδάλι, 3 ποτήρια ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό. Επειδή όμως έχουμε μάθει πια να τρώμε πιο άγλυκα τα γλυκά μας, κλέβω μια κουταλιά ζάχαρη και η σειρά γίνεται 1:2:2:4. Και να λείπει το 3; Αποκλείεται, είναι γνωστή η αγάπη μου για το τρία. Άρχισα, λοιπόν, τα παιχνίδια και τους πειραματισμούς.

Προσθέτουμε 3 πορτοκάλια, 4 κουταλιές άγλυκο κακάο, καστανή ζάχαρη αντί για άσπρη και παρθένο σησαμέλαιο αντί για ελαιόλαδο. Δοκιμάζοντας μείωσα και την ποσότητα του λαδιού κατά ¼. Γιατί παρατήρησα ότι, όταν χρησιμοποιείς αυτό το απίθανο λάδι με τη σουσαμένια γεύση, χρειάζεσαι λιγότερο. Σας μπέρδεψα; Πάμε πάλι από την αρχή. Αξίζει τον κόπο γιατί αυτός ο χαλβάς είναι διαφορετικός, υπέροχος, πανεύκολος. Όχι απαραίτητα για τις ημέρες της νηστείας, τρώγεται ευχάριστα όλο το χρόνο. Θέλει μόνο προσοχή, γάντια, κουτάλες με μακρύ χέρι και μια βαθιά κατσαρόλα. Γιατί πηδάει όταν κοχλάζει και μπορεί να σου κάψει τα χέρια.

Υλικά

¾ ποτηριού σησαμέλαιο
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
2 ποτήρια ζάχαρη καστανή
4 ποτήρια νερό
1 φλυτζάνι αμύγδαλα φιλέ
4 κ.τ.σ. κακάο
3 πορτοκάλια ακέρωτα, μόνο τη φλούδα
3 κ.τ.σ. ζάχαρη καστανή

Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνω το κακάο στο σιρόπι και ανακατεύω καλά.

Ξεπλένω και στεγνώνω τα πορτοκάλια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρώ προσεκτικά τη φλούδα τους (μόνο το πορτοκαλί μέρος) και την κόβω σε μικρά μπαστουνάκια. Βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτω τη ζάχαρη και τα μπαστουνάκια της πορτοκαλόφλουδας και τα αφήνω να καραμελώσουν. Προσθέτω και τα αμύγδαλα και ανακατεύω μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα αποσύρω και τα αφήνω στην άκρη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το σησαμέλαιο και προσθέτω το σιμιγδάλι. Χαμηλώνω τη φωτιά και ανακατεύω συνεχώς με μια μακριά ξύλινη κουτάλα ώσπου να αρχίσει το σιμιγδάλι να σκουραίνει ελαφρώς. Προσθέτω τις καραμελωμένες πορτοκαλόφλουδες και τα αμύγδαλα. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια βαθιά κουτάλα ρίχνω σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι μέσα στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, γιατί ο χαλβάς που κοχλάζει είναι επικίνδυνος καθώς πετάγεται και μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα.

Συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να απορροφήσει τα υγρά να στεγνώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τον κατεβάζω από τη φωτιά και μοιράζω σε ατομικά φορμάκια ή σε ένα μεγάλο μπολ.

Τιπς

Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξουμε σιρόπι. Παρατήρησα ότι ο χαλβάς γίνεται εξίσου καλός αν προσθέσουμε όλα τα υλικά μαζί στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι.
Για περισσότερο άρωμα, αντί για τρία πορτοκάλια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πορτοκάλι, ένα λεμόνι, ένα περγαμόντο και δύο μανταρίνια. Κόβουμε τη φλούδα τους σε μπαστουνάκια και τα καραμελώνουμε στο τηγάνι με λίγη ζάχαρη.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος του νερού με το χυμό από τα πορτοκάλια.
Αντί για καραμελωμένη φλούδα, μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, λεμόνι ή άλλο εσπεριδοειδές.
Επίσης, αντί για αμύγδαλα, μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια ή κουκουνάρι και λίγες σταφίδες.

bostanistas

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα