Μελομακάρονα: 5 tips για να πετύχετε την τέλεια συνταγή

Μελομακάρονα: 5 tips για να πετύχετε την τέλεια συνταγή

Μήπως ήρθε η ώρα να απογειώσετε τη γεύση του αγαπημένου σας γιορτινού γλυκού;

Όπως διαβάζουμε το iEidiseis, Χριστούγεννα έρχονται και οι συνταγές για μελομακάρονα έχουν κατακλίσει το σύμπαν. Θα βρείτε ακόμα και μελομακάρονα για αυστηρά vegan -με σιρόπι αγαύης ή χαρουπόμελο που δίνει ελαφρά σοκολατένια γεύση-, μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας για σοκολατομανείς, μελομακάρονα μπουκίτσες, χωρίς ζάχαρη, από βρώμη και ένα σωρό ακόμα «νεωτερισμούς».

Όμως, ό,τι και αν επιλέξετε, υπάρχουν μερικοί κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα, τους οποίους μαθαίνει κανείς μόνο από τη γιαγιά ή τη μαμά.

Τα 5 tips για τέλεια μελομακάρονα:

  1. Διαλέγουμε λάδι με «ελαφριά» γεύση και χρυσαφί. Αποφεύγουμε τα αγουρέλαια και τα πολύ πράσινα ελαιόλαδα, με έντονο άρωμα και προτιμάμε ηλιέλαιο ή μείγμα από ελαιόλαδο και ηλιέλαιο.
  2. Επιμένουμε μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί τελείως μέσα στα υγρά συστατικά.
  3. Από τη στιγμή που θα προσθέσουμε το αλεύρι και τα υπόλοιπα στερεά υλικά, οι κινήσεις μας πρέπει να είναι «μετρημένες». Ανακατεύουμε τόσο όσο είναι απαραίτητο για να απορροφηθούν τα στερεά από τα υγρά. Αν συνεχίσουμε το ανακάτεμα η ζύμη θα «πετάξει» το λάδι της και θα είναι άχρηστη.
  4. Ετοιμάζουμε το σιρόπι πριν από τη ζύμη για να κρυώσει. Βουτάμε τα ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι ή το αντίστροφο. Αν βουτήξουμε ζεστά μελομακάρονα σε ζεστό σιρόπι, το αποτέλεσμα θα θυμίζει λάσπη.
  5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Για να είμαστε σίγουροι χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι ή άλλο εργαλείο για να έχουμε σταθερά την ίδια ποσότητα.

Η συνταγή της Γωγώς Δελόγιαννη στο «Πρωίαν σε είδον», υλικά και εκτέλεση (στο βίντεο):

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ

250 γρ. ηλιέλαιο
250 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
70 γρ. κονιάκ
180 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρικής
200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
840 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

500 γρ. νερό
800γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150γρ.μέλι
3 στικ κανέλας
3 γαρίφαλα
1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
500 γρ. καρύδια σπασμένα
 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα