Συνταγή για σοκολατένια μελομακάρονα

Συνταγή για σοκολατένια μελομακάρονα

Μελομακάρονα με σοκολάτα για κάθε γιορτινό τραπέζι.

Υλικά:

Για το σιρόπι:

  • 250 μλ νερό
  • 350 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 60 γρ μέλι ανθέων
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα τέσσερα

Για τη ζύμη και το σερβίρισμα:

  • 200 μλ φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού (4-5 πορτοκάλια)
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 250 μλ ελαιόλαδο
  • 30 γρ ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 600 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 25 γρ ζάχαρη άχνη
  • ¼ κτγ μαγειρική σόδα
  • ½ κτγ κανέλα
  • ¼ κτγ γαρύφαλλο
  • ¼ κτγ μοσχοκάρυδο
  • 40 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
  • 500 γρ κουβερτούρα κλασική
  • 30 γρ ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε.
  • Μόλις το μείγμα βράσει και η ζάχαρη έχει διαλυθεί, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.

Για τη γέμιση:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ζυγίζουμε τον χυμό, το λάδι, το βούτυρο και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ, ζυγίζουμε το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.
  • Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα του δεύτερου μπολ στο πρώτο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ώσπου να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
  • Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε στο ταψί. Με ένα πιρούνι, χαράσσουμε την επιφάνειά τους σταυρωτά.
  • Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για περίπου 35-40’ (ανάλογα με το μέγεθός τους), ώσπου να πάρουν χρώμα.
  • Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και αμέσως, καυτά όπως είναι, τα βυθίζουμε στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε να τραβήξουν σιρόπι για 20’, τα γυρίζουμε πλευρά και τα αφήνουμε για άλλα 20’. Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
  • Όταν τελειώσουμε το σιρόπιασμα, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.
  • Ανακατεύουμε μέσα το ελαιόλαδο.
  • Βυθίζουμε τα μελομακάρονα μέσα στη σοκολάτα, τα τινάζουμε να φύγει η περιττή ποσότητα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι και μόλις στερεοποιηθεί η σοκολάτα, σερβίρουμε.

Φυλάμε τα μελομακάρονα που περίσσεψαν μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, εκτός ψυγείου.

Πηγή: govastileto.gr

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα