5 υγιεινές και νόστιμες επιλογές για να αντικαταστήσετε τα γλυκά

5 υγιεινές και νόστιμες επιλογές για να αντικαταστήσετε τα γλυκά

Οι πωλήσεις σοκολάτας και άλλων ζαχαρωτών αυτή την ημέρα του χρόνου εκτινάσσονται, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές τις γλυκές επιλογές υποβάλλονται σε επεξεργασία και περιέχουν συστατικά όπως βαφές τροφίμων, τα οποία ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

Αν λοιπόν θέλετε κάποιες επιλογές που προσφέρουν γλύκα και απόλαυση χωρίς την υπερβολική ζάχαρη και τις κενές θερμίδες, δείτε μερικές εναλλακτικές.

5 υγιεινές εναλλακτικές για του Αγίου Βαλεντίνου

  • Φρέσκα φρούτα
  • Πλατώ τυριών
  • Φρούτα ή ξηροί καρποί με επικάλυψη σοκολάτας
  • Κάτι σπιτικό
  • Δώρα εκτός φαγητού

1. Φρέσκα φρούτα

Μπορεί να φαίνεται βαρετό, αλλά τα φρούτα -φρέσκα ή αποξηραμένα- είναι μια ξεκάθαρη επιλογή αν ψάχνετε για κάτι φυσικά γλυκό, και ταυτόχρονα ευεργετικό για την υγεία σας. Ειδικά τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Οι φράουλες, για παράδειγμα, έχουν πολλή βιταμίνη C και μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ώστε να αισθάνεστε καλύτερα.

Επιπλέον, τα μήλα έχουν κάποια κοινά αποτελέσματα με το βούρτσισμα των δοντιών επειδή προάγουν την παραγωγή σάλιου και φρεσκάρουν την αναπνοή.

2. Πλατώ τυριών

Αν και μπορεί να μην είναι η γλυκιά επιλογή που ψάχνετε, ένα πλατώ τυριών μπορεί να είναι μια ρομαντική απόλαυση. Ενώ τα οφέλη ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο που καταναλώνετε, το τυρί προσφέρει πολλά διατροφικά οφέλη.

«Το τυρί έχει πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα που προέρχονται από το γάλα του ζώου. Είναι επίσης αρκετά αλμυρό και πλούσιο σε λιπαρά, επομένως εμπίπτει στην κατηγορία της απόλαυσης με μέτρο», δήλωσε στο NPR η Marion Nestle, καθηγήτρια διατροφής, μελετών τροφίμων και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Μείνετε μακριά από τα υπερβολικά επεξεργασμένα τυριά, τα οποία τείνουν να είναι υψηλότερο σε νάτριο. Μπορείτε να το καταλάβετε κοιτάζοντας τα συστατικά στην ετικέτα του προϊόντος.

3. Φρούτα ή ξηροί καρποί με επικάλυψη σοκολάτας

Το να προσφέρεις μία σοκολάτα αποτελεί παράδοση για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τουλάχιστον από τότε που υπήρχαν οι Αζτέκοι, καθώς πίστευαν ότι ήταν αφροδισιακό. Έτσι φυσικά, έπρεπε να υπάρχει σε αυτή τη λίστα. Έρχεται όμως με έναν αστερίσκο.

Ενώ το κακάο έχει ενώσεις που είναι καλές για εμάς, μπορεί να μην έχουμε αρκετά από αυτά τα οφέλη όταν καταναλώνουμε το εξαιρετικά επεξεργασμένο είδος. Τα γνωστά κουτιά σε σχήμα καρδιάς είναι οι ένοχοι.

«Η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά, αλλά θα έπρεπε να φάτε πολύ για να πάρετε αρκετά ώστε να κάνουν τη διαφορά», είπε η Nestle.

Ωστόσο, τα φρούτα ή οι ξηροί καρποί βουτηγμένα σε σοκολάτα είναι πιο υγιεινή εναλλακτική ακόμη και από τη σοκολάτα μόνο. Και η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος.

4. Κάτι σπιτικό

Γίνετε δημιουργικοί και φτιάξτε κάτι σπιτικό, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι είναι αυτό που τρώτε. Δεν έχετε ιδέα τι περιέχει το προπαρασκευασμένο φαγητό, αλλά μπορείτε να γνωρίζετε ακριβώς τι περιέχει το φαγητό που μαγειρεύετε.

Το φαγητό του εστιατορίου στοχεύει στη νοστιμιά, όχι απαραίτητα στην υγεία. Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα έχουν όλα τα είδη πρόσθετων -συντηρητικά, χρώματα, γεύσεις- για να κάνουν τα τρόφιμα να φαίνονται και να έχουν ωραία γεύση. Αυτά μπορούν να ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση τροφής.

Μερικές ιδέες περιλαμβάνουν σπιτικές ενεργειακές μπάλες, μπάρες γκρανόλα, μπισκότα βρώμης με υγιεινά συστατικά, βούτυρο με ξηρούς καρπούς πλούσια σε πρωτεΐνες, τηγανίτες ολικής αλέσεως και λιχουδιές καλυμμένες με γιαούρτι και μέλι. Απλά προσέξτε το μέγεθος της μερίδας.

Για μια γιορτινή πινελιά τακτοποιήστε τα σε σχήμα καρδιάς και συσκευάστε τα σε διακοσμητικό κουτί.

5. Δώρα εκτός φαγητού

Κάτι που δεν είναι φαγητό μπορεί να είναι εξίσου ωραίο δώρο, χωρίς τις επιπλέον θερμίδες. Τα λουλούδια για παράδειγμα είναι κλασικό δώρο. Μπορείτε επίσης να προσφέρετε ένα φυτό σε γλάστρα -έχει αποδειχθεί ότι τα φυτά έχουν θετική επίδραση στη διάθεση. Άλλες ιδέες περιλαμβάνουν ένα βιβλίο, μια δωροκάρτα για σπα, ένα άλμπουμ φωτογραφιών ή κοσμήματα.

Φυσικά, τα αντικείμενα δεν μπορούν να συγκριθούν με το δώρο μιας εμπειρίας. Μερικές ιδέες είναι μια συναυλία, μάθημα μαγειρικής, γευσιγνωσία κρασιού, κινηματογραφική βραδιά ή απόδραση το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα