Τραγανά κουλουράκια πορτοκαλιού με πασπαλισμένη ζάχαρη (νηστίσιμα)

Τραγανά κουλουράκια πορτοκαλιού με πασπαλισμένη ζάχαρη (νηστίσιμα)

Τραγανά και αρωματικά κουλουράκια πορτοκαλιού, με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, νηστίσιμα, που ετοιμάζονται πανεύκολα και σερβίρονται με τον καφέ ή το τσάι σας.

Το πασπάλισμα με ζάχαρη τους δίνει επιπλέον γλυκύτητα στη γεύση και μια ενδιαφέρουσα τραγανή υφή.

Υλικά για τη Συνταγή

(Χρησιμοποιήθηκε φλιτζάνι 250ml)

  • 1 φλιτζάνι άοσμο σπορέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική + λίγη επιπλέον για το πασπάλισμα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
  • 900 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ βάλτε το σπορέλαιο και τον χυμό πορτοκαλιού μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατέψτε με ένα σύρμα. Ρίξτε και το ξύσμα, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε καλά να ενωθούν.

2. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε τα 700 γραμμάρια από το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε τα καλά.

3. Ενώστε τα δύο μίγματα, δηλαδή τα υγρά με τα στέρεα και ανακατέψτε τα με μια κουτάλα ή μια σπάτουλα.

4. Στη συνέχεια ξεκινήστε να προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι σταδιακά και σταματήστε όταν σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη, απαλή, που δεν κολλάει στα χέρια και δουλεύεται εύκολα όπως η πλαστελίνη. Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι. Ζυμώστε με τα χέρια σας για λίγο ακόμα και αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά στο ψυγείο, σκεπασμένη.

5. Πάρτε από τη ζύμη κομματάκια μέτριου μεγέθους (ίση με 2 καρυδάκια), πλάστε σε λεπτά κορδόνια (7-8mm) το καθένα και στρίψτε τα για να σχηματίσετε πλεξίδες ή πλάστε τα σε όποιο άλλο σχέδιο επιθυμείτε.

6. Βάλτε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη σε ένα πιάτο και βουτήξτε τα κουλουράκια μόνο την πάνω πλευρά τους, πιέζοντάς τα απαλά για να κολλήσει η ζάχαρη.

7. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C. Τοποθετήστε τα κουλουράκια σε δυο ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, με την πασπαλισμένη μεριά προς τα πάνω.

8. Ψήστε τα για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα και να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και απολαύστε τα με τον καφέ σας ή το τσάι σας.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα