Νόστιμες και υγιεινές συνταγές από τα μοναστήρια

Αγκινάρες με σολομό, κουνουπίδι με μήλο και πορτοκάλι, ομελέτα με μπανάνες. Αυτές και άλλες 1.997 μοναστηριακές συνταγές συγκέντρωνε επί 18 χρόνια ο θεολόγος και συγγραφέας Μανώλης Μελινός. Ολες αυτές τις γαστρονομικές αποκαλύψεις της καλογερικής κουζίνας τις δημοσιεύει στους τέσσερις τόμους του βιβλίου του «Υπέρ υγείας»!

ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ
του Γέροντος Προδρόμου

Υλικά
1 1/2 κιλό κάστανα
3 κιλά κρεμμύδια μικρά (στιφάδου)
1 σκόρδο
2 φλιτζάνια λάδι
1 φλιτζάνι ξίδι
2 κουτιά ντοματάκια
6-7 φύλλα δάφνης
μία κουταλιά αλάτι
πιπέρι 10 κόκκοι
λίγη κανέλα σε ξύλο
μισό μοσχοκάρυδο
5-6 γαρίφαλα
μισό κουταλάκι πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε νερό με αλάτι. Τα τρυπάμε -το καθένα σε δύο σημεία- με μικρό πιρουνάκι. Ζεματάμε τα κάστανα και προσπαθούμε να τα καθαρίσουμε από τη φλούδα και το χνούδι τους χωρίς να τα διαλύσουμε. Τακτοποιούμε τα κρεμμύδια σε κατσαρόλα μαζί τα κάστανα και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και βάζουμε το σκεύος στη φωτιά. Μόλις βράσει, επί 5-10 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για μιάμιση ώρα ακόμη.



ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΜΕ ΚΟΡΟΜΗΛΑ

Υλικά
1/4 κιλού αμπελόφυλλα
15 άγουρα κορόμηλα
2 φλιτζάνια ρύζι για γεμιστά
3 ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι χλωρά κρεμμυδάκια
μισό ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μαϊντανός
1 ματσάκι δυόσμος
2 φλιτζάνια τριμμένο κολοκύθι
3-4 φύλλα μαρουλιού στην εποχή του
1 φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Τρίβουμε το κρεμμύδι, το κολοκύθι και ψιλοκόβουμε τις πρασινάδες. Αχνίζουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια -όπως σοτάρουμε με το λάδι- σε λίγο νερό. Προσθέτουμε το κολοκύθι, το μαρούλι, τον δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό και μόλις μαραθούν, το ρύζι και το λάδι. Ανακατεύουμε, έχοντας «κατεβάσει» από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και τυλίγουμε σφιχτά τα ντολμαδάκια. Τα τοποθετούμε κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο, για να μην ανοίξουν. Τον πυθμένα της κατσαρόλας -όπου τα τοποθετούμε- έχουμε προηγουμένως καλύψει με αμπελόφυλλα ή ροδέλες κρεμμυδιού, για να μην κολλήσουν από κάτω. Ρίχνουμε πάνω από τα ντολμαδάκια τα κορόμηλα και τα καλύπτουμε με πιάτο, να τα «κρατάει». Τα βράζουμε για περίπου μία ώρα. Τα πρώτα 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά για να πάρουν βράση και στη συνέχεια σε μέτρια φωτιά.



ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ
του μοναχού Δαμασκηνού

Υλικά
1 φλιτζάνι ψιλοτριμμένα αμύγδαλα και καρύδια
μισό κιλό μακαρόνια
μισό κουταλάκι κανέλλα

Εκτέλεση
Βράζουμε κανονικά τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με ψιλοτριμμένα αμύγδαλα και καρύδια, καθώς και λίγη κανέλα. Το φαγητό σερβίρεται ζεστό.



ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΨΑΡΙ ΣΟΛΟΜΟ

Υλικά
12 αγκινάρες
μισό κιλό σολομός
1 μεγάλο κρεμμύδι
μαϊντανός
ρίγανη
λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα φύλλα και κρατάμε το εσωτερικό τους. Τις σοτάρουμε καλά με ελαιόλαδο στο τηγάνι και τις στρώνουμε στο ταψί. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λεμόνι. Βάζουμε στο εσωτερικό τους τη γέμιση, την οποία φτιάχνουμε σοτάροντας τον σολομό με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό και ντομάτα. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα