Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Παγκόσμιο Κύπελλο

Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Παγκόσμιο Κύπελλο

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023, φιλοξενείται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία από τις 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου. Το τουρνουά αρχίζει την Πέμπτη και ο τελικός θα διεξαχθεί στις 20 Αυγούστου 20 στο Σίδνεϊ στο Accor Stadium.

Υπάρχουν εννέα διοργανώτριες πόλεις, πέντε στην Αυστραλία και τέσσερις στη Νέα Ζηλανδία.

Η φετινή είναι η πρώτη διοργάνωση που θα συμμετέχουν 32 ομάδες οι οποίες χωρίζονται σε οκτώ ομίλους με τις δύο πρώτες να περνούν στη φάση των «16». Θυμίζουμε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών «γεννήθηκε» ως τουρνουά 12 ομάδων το 1991 και επεκτάθηκε σε 16 χώρες στις ΗΠΑ το 1999 και σε 24 στον Καναδά το 2015.

Οι 32 ομάδες χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ με βάση την Παγκόσμια Κατάταξη Γυναικών της FIFA στις 13 Οκτωβρίου.

Με δεδομένες αυτές τις οκτώ επιπλέον θέσεις, δεν αποτελεί ίσως έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν οκτώ ομάδες που κάνουν το ντεμπούτο τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένεται να υπάρξει κάποια διαφορά μεταξύ των πρωτοεμφανιζόμενων και των πιο καθιερωμένων εθνών στους πρώτους αγώνες.

Αλλά οι ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως. Για παράδειγμα η Ζάμπια, η χώρα με τη χαμηλότερη κατάταξη στο τουρνουά, πρόσφατα εξέπληξε τη δεύτερη στη σειρά Γερμανία σε φιλικό παιχνίδι, ενώ η Αϊτή έχει χάσει με ένα μόνο γκολ από τη Νιγηρία και τη Νότια Κορέα τους τελευταίους μήνες.

Η συνδιοργανώτρια Αυστραλία συγκαταλέγεται στα φαβορί, αλλά βρίσκεται στον φετινό όμιλο του θανάτου μαζί με τη Νιγηρία, τον Καναδά και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, οπότε θα καταφέρει να φτάσει στα νοκ-άουτ στάδια;

Ο Όμιλος ΣΤ περιλαμβάνει μια μεγάλη μάχη, με τη Γαλλία να αντιμετωπίζει τη Βραζιλία, ενώ ο Όμιλος Ε προσφέρει μια επανάληψη του τελικού του 2019 μεταξύ των ΗΠΑ και της Ολλανδίας.

Οι ΗΠΑ ως κάτοχος θα επιδιώξει να γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης που θα κατακτήσει την κούπα τρεις συνεχόμενες φορές.

Όμιλος A
Νέα Ζηλανδία
Νορβηγία
Φιλιππίνες
Ελβετία

Όμιλος Β 
Αυστραλία
Δημοκρατία της Ιρλανδίας
Νιγηρία
Καναδάς

Όμιλος C
Ισπανία
Κόστα Ρίκα
Ζάμπια
Ιαπωνία

Όμιλος D
Αγγλία
Αϊτή
Δανία
Κίνα

Όμιλος Ε
ΗΠΑ
Βιετνάμ
Ολλανδία
Πορτογαλία

Όμιλος F
Γαλλία
Τζαμάικα
Βραζιλία
Παναμάς

Όμιλος G
Σουηδία
Νότια Αφρική
Ιταλία
Αργεντινή

Όμιλος H
Γερμανία
Μαρόκο
Κολομβία
Κορέα

Η φάση των ομίλων θα διαρκέσει δύο εβδομάδες. Μετά τη φάση των ομίλων θα ακολουθήσει η φάση των 16 και στη συνέχεια τα προημιτελικά, τα οποία θα διεξαχθούν στο Ουέλινγκτον, το Όκλαντ, το Μπρίσμπεϊν και το Σίδνεϊ, είναι προγραμματισμένα για τις 11 και 12 Αυγούστου.

Στη συνέχεια, ο πρώτος ημιτελικός θα διεξαχθεί στις 15 Αυγούστου στο Όκλαντ, ενώ ο άλλος ημιτελικός θα διεξαχθεί στις 16 Αυγούστου στο Accor Stadium του Σίδνεϊ, το οποίο στη συνέχεια θα φιλοξενήσει τον τελικό στις 20 Αυγούστου.

Μια ημέρα πριν από τον τελικό, στις 19 Αυγούστου, θα διεξαχθεί στο Μπρίσμπεϊν ένας αγώνας μπαράζ για την τρίτη θέση.

Η διαιτησία
Το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία θα αποτελέσει ορόσημο από πολλές απόψεις. Το τουρνουά, θα έχει ρεκόρ συμμετοχών-32, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά σε δύο διαφορετικές χώρες και από δύο διαφορετικές συνομοσπονδίες (Αυστραλία, Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου και Νέα Ζηλανδία, Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ωκεανίας) και όπως ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Διαιτητών της FIFA, θα υπάρξουν επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, έξι γυναίκες επιλέχθηκαν να είναι video match officials.

Επιπλέον, όπως συνέβη και στο Μουντιάλ του Κατάρ, οι διαιτητές θα βοηθηθούν από την τεχνολογία της μπάλας OCEANUZ, η οποία παρέχει ακριβή δεδομένα που διατίθενται στους υπεύθυνους του VAR σε πραγματικό χρόνο. Εκτός από τα δεδομένα θέσης των παικτών, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, το σύστημα OCEANUZ συμβάλλει στο ημιαυτόματο σύστημα για την ανίχνευση οφσάιντ.

gazzetta.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα