Ρίο 2016: Πρεμιέρα για τους πιο φτωχούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Πίσω από την λάμψη οι καθυστερήσεις, η εγκληματικότητα και το πολιτικό αδιέξοδο προβληματίζουν ώρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Βραζιλία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, οι ένοπλες συμμορίες ναρκωτικών και η κατάσταση της αστυνομίας στο Ρίο δεν εμπνέουν ασφάλεια και δεν καθησυχάζουν τους επισκέπτες. Μάλιστα η Αυστραλία ζήτησε από τους πολίτες να αποφεύγουν τις φτωχογειτονιές, όπου η εγκληματικότητα χτυπάει κόκκινο.

Ενδεικτική είναι η εικόνα που μεταφέρει ο ανταποκριτής του Reuters. Μέρα μεσημέρι κοντά στον κεντρικό δρόμο στην Ροτσίνχα, κοντά στην πιο αναπτυγμένη και ειρηνική παραγκούπολη του Ρίο γινόταν ανοιχτά εμπόριο κοκαΐνης και μαριχουάνας. Το σημείο βρίσκεται σε ένα βουνό μεταξύ των κύριων ολυμπιακών ζωνών Μπάρα και Κοπακαμπάνα.

Ένας ένστολος αστυνομικός βρισκόταν μόλις 150 μέτρα μακριά αλλά δεν έκανε τίποτα. «Αν δεν αγοράσεις τότε προχώρα» είπε ένας από τους νεαρούς της συμμορίας στον δημοσιογράφο.

Η εικόνα ήταν αντιπροσωπευτική των προβλημάτων που αφορούν την μονάδα ειρήνευσης της αστυνομίας, γνωστή με τα αρχικά UPP, η οποία ξεκίνησε το 2008. Ο στόχος της ήταν να πιέσει της ένοπλες συμμορίες να φύγουν από τις παραγκουπόλεις και να δημιουργηθούν μόνιμα αστυνομικά φυλάκια στην περιοχή.

Αρχικά το σχέδιο έδειχνε να έχει επιτυχία αλλά στη συνέχεια ο αριθμός των δολοφονιών αυξήθηκε και πάλι. Η έλλειψη σοβαρών επενδύσεων για συστήματα παρακολούθησης, λόγω των εξαντλημένων δημόσιων οικονομικών και η ανεπαρκής πολιτική βούληση απειλεί τώρα το πρόγραμμα στο σύνολο του.

Αν και οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ευχαριστημένοι με την αστυνόμευση και την μικρότερη παρουσία των συμμοριών στις περιοχές τους εντούτοις περιμένουν να δουν βελτιώσεις στην κοινωνική πολιτική, όπως σε σχολεία, κλινικές και συστήματα αποχέτευσης.

Η κυβέρνηση της πόλης του Ρίο λέει ότι έχει δαπανήσει 560 εκατομμύρια δολάρια από το 2011 για τα κοινωνικά προγράμματα. Οι μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού του Ρίου, ο οποίος σε ποσοστό 20% ζει στις παραγκουπόλεις, και η απουσία ουσιαστικών αποτελεσμάτων έχουν φέρει ένταση μεταξύ των κατοίκων και των ενόπλων δυνάμεων της αστυνομίας.

Μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί 38 ειδικές μονάδες αστυνόμευσης με δυναμικό 9.500 αστυνομικών σε «φαβέλες», όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στο Ρίο.

Λιγότεροι αρχηγοί κρατών

Μόνο 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, πολύ λιγότεροι από τους 50 που ανέμεναν οι διοργανωτές την περασμένη εβδομάδα, είπαν πηγές της κυβέρνησης της Βραζιλίας.

Με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ να έχει απομακρυνθεί προσωρινά από τα καθήκοντά της ώστε να παραπεμφθεί σε δίκη στη Γερουσία με κατηγορία την παραβίαση κανόνων του προϋπολογισμού, δεν έχουν τεθεί αιτήματα έως τώρα για διμερείς συναντήσεις με τον προσωρινό πρόεδρο Μικέλ Τεμέρ στο Ρίο, είπαν οι πηγές.

Από τη Λατινική Αμερική, μόνο οι πρόεδροι της Αργεντινής και της Παραγουάης έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στους αγώνες, οι οποίοι διεξάγονται από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου. Η Κίνα θα στείλει τον αντιπρόεδρό της, παρά τις στενές εμπορικές σχέσεις της με τη Βραζιλία, βεβαίωσαν τρεις πηγές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, του οποίου η χώρα είναι μεταξύ των υποψηφίων χωρών για τους Ολυμπιακούς του 2024 (Παρίσι), θα παραστεί, όπως επίσης και οι ηγέτες της Πορτογαλίας και της Γερμανίας.

Της αμερικανικής αποστολής θα προεδρεύσει ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος έχει προγραμματίσει διμερή συνάντηση με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζοζέ Σέρα.

Ο Τεμέρ, πρώην αντιπρόεδρος, είπε σε δημοσιογράφους σε πρόσφατη συνέντευξη ότι σκοπεύει να κρατήσει χαμηλό προφίλ διεθνώς μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης της Ρούσεφ στο τέλος του Αυγούστου, μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα