Euro 2016: Με τον εκπληκτικό Παγιέ, η Γαλλία νίκησε την Ρουμανία στην πρεμιέρα

Με άνθρωπο του αγώνα τον Παγιέ η Γαλλία νίκησε την Ρουμανία και μαζί το άγχος της πρεμιέρας. Ο μέσος της Γουέστ Χαμ, όχι μόνο έκανε ότι περνούσε από τα πόδια του στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά όταν τα περιθώρια είχαν στενέψει υπερβολικά για τους διοργανωτές, έπιασε ένα τρελό σουτ (89') για να στείλει την μπάλα στο παραθυράκι του Ταταρουσάνου. Μέχρι τότε με πολύ ώριμη εμφάνιση οι Ρουμάνοι είχαν καταφέρει να στριμώξουν στα σκοινιά τους "τρικολόρ" ισοφαρίζοντας με πέναλτι του Στάντσιου το γκολ του Ζιρού. Μίλησε συνεπώς η πολυσυζητημένη ποιότητα της Γαλλίας και οι τρεις βαθμί κατέληξα στο σακούλι των διοργανωτών.


Α' Ημίχρονο: Νευρική η διοργανώτρια αμέσως μετά την έναρξη του ματς, δοκιμάστηκε μόλις στο 4' από το εξ' επαφής σουτ του Στάντσιου, η μπάλα για καλή της τύχη πήγε πάνω στον Γιορίς. Ήταν η πρώτη μεγάλη φάση του Euro και ανήκε στο αουτσάιντερ. Προοδευτικά οι Γάλλοι επανέκτησαν την αυτοσυγκέντρωση τους και πήραν τα ηνία. Πριν από τη συμπλήρωση 15 λεπτών είχαν κάταφέρει να τους νιώσει για τα καλά η άμυνα της Ρουανία. Πρώτα με την κεφαλιά του Ζιρού άουτ (11') και στη μεγάλη φάση με την κεφαλιά στο δοκάρι από τον Γκριεζμάν. Όλη τη δουλειά το άεμσο γύρισμα του Σανιά. Υπήρχαν φάσεις που φαινόταν η ποιοτική ανωτερότητα των Γάλλων, όμως κατά γενική ομολογία η Ρουμανία είχε πετύχει να τους εγκλωβίσει στο άγχος, καθώς δεν έδειχναν να έχουν μεγάλη διάρκεια. Μόνο ξεσπάσματα. Σε ένα απο αυτά ο Γκριεζμάν μπήκε στην πορεία της μπάλας από τη σέντρα του Παγιέ, η μπάλα όμως κόντραρε στον Κίρικες και πέρασε εκτός εστίας. Ανώτερη η Γαλλία στο πρώτο μέρος, χωρίς όμως να πείθει ότι μπορεί να ξεπεράσει εύκολα το εμπόδιο των Ρουμάνων, οι οποίοι με το ταμπλό να γράφει 0-0 μετά από 45 λεπτά μάλλον ήταν οι κερδισμένοι του πρώτου μέρους.
Β' Ημίχρονο: Πατώντας πάνω στην καλή εμφάνιση του πρώτου μέρους οι Ρουμάνι άρχισαν πιο δυνατά, προσπαθώντας να αιφνιδιάσουν τους γηπεδούχους. Λιγο έλλειψε να προηγηθούν στο 52' με το γυριστό του Στάντσιου να περνάει άουτ. Η Γαλλία στη συνέχεια πήρε μέτρα στο γήπεδο και με κορυφαίο τον Παγέ άρχισε να φτιάχνει επικίνδυνες καταστάσεις μπρστά από την εστία του Ταταρουσάνου. Ένα σουτ του Ζιρού και ακπολούθως το βολέ του Πογκμπά έστειλε το μήνυμα που δεν ελήφθη από τους Ρουμάνους. Η σέντρα του Παγιέτ στο 57' και η άστοχη έξοδος του Ταταρουσάνου επέτρεψαν στον Ζιρού να πάρει την κεφαλιά και να στείλει την μάλα στα δίχτυα. Το προβάδισμα κανονικά θα έπρεπε να λύσει τα πόδια των γηπεδούχων, αλλά η Ρουμανία δεν σταμάτησε να είναι κακό σπυρί στα οπίσθια των διοργανωτών. Αμέσως βγήκε μπροστά και απείλησε, αμέσως κέρδισε το πέναλτι ο Στάντσιου από τον Εβρά. Από την άσπρη βούλα δεν αστόχησε ο Στάντσιου για το 1-1 στέλνοντας το ματς σε σημείο εκκίνησης, μετατοπίζοντας εκ νέου την ψυχολογία υπέρ των "κίτρινων". Η Ρουμανία παρέμεινε ψηλά στο γήπεδο στη συνέχεια του ματς, προβληματίζοντας ακόμα περισσότερο τους γηπεδούχους. Στις αντεπιθέσεις των Γάλλων που ναι μεν, είχαν δυνάμεις σωματικές, αλλά το πνεύμα αδυνατούσε στην τελική ευθεία του παιχνιδιού, οι παίκτες του Ιορντανέσκου έτρεχαν γρήγορα πίσω, κάνοντας καλά αυτό που έκαναν σε όλο το ματς: Έκλεισαν τους χώρους. Υπολόγισαν όμως δίχως τον Παγιέ. Το σουτ που επιχείρησε ο μέσος της Γουέστ Χαμ στο 89' καρφώθηκε στο παραθυράκι του Ταταρουσάνου για να κρίνει το ματς υπέρ της Γαλλίας.
Πού κρίθηκε: Ξεκάθαρα στο τέρμα του Παγιέ. Κάπως έτσι απονεμήθηκε και δικαιοσύνη, τουλάχιστον όσον αφορά στον κορυφαίο παίκτη του γηπέδου σε όλο το ματς. Έγινε πολύς λόγος για την ποιότητα της Γαλλίας πριν από την έναρξη του Euro, ε, αυτή μίλησε για να κρίνει το ματς. Ήρωας της τελευταίας στιγμής ο Καντέ, ο οποίος διέγραψε μονοκοντυλιά όσα είχαμε δει για 90 λεπτά στο Σταντ Ντε Φρανς.
Παικτης από χρυσάφι: Έτσι όπως κρίθηκε το ματς, πάει περίπατο και εξαιρετική παρουσία του Καντέ και η ηρωϊκή εμφάνιση του Στάντσιου για την ομάδα του. Ο Παγιέ ήταν αναμφίβολα ο άνθρωπος του αγώνα, λύνοντας τον γόρδιο δεσμό για τη Γαλλία με ένα υπέροχο τέρμα. Άλλωστε, σε όλη τη διάρκεια του ματς ήταν ο κορυφαίος της Γαλλίας στο δημιουργικό κομμάτι, όντας μέσα σε ότι καλό έφτιαχναν οι "τρικολόρ".

Η σφυρίχτρα: Μπορεί να ανεβαίνει με γοργά βήματα στην εκτίμηση των ανθρώπων της ΟΥΕΦΑ ο Βίκτορ Κασάι, ωστόσο στην πριεμέρα του Euro, ο Ούγγρος έκανε μία μέτρια προς κακή διαιτησία. Στις κρίσιμες φάσεις δεν είδε σωστά. Πρώτα το εξόφθαλμο φάουλ του Ζιρού με τον αγκώνα πάνω στον Ταταρουσάνου και εν συνεχεία το πέναλτι της Ρουμανίας που μάλλον τραβηγμένο μας φάνηκε, καθώς ο Ρουμάνος επιδιώκει την επαφή και την πτώση. Όπως και να χει δεν έκρινε αποτελέσμα. Αρκετά τα λάθη του και στις μικρές αποφάσεις (συνήθως υπέρ των γηπεδούχων), ενώ σωστός ήταν στον πειθαρχικό έλεγχο.

ΓΑΛΛΙΑ: Γιορίς, Σανιά, Κοσιελνί, Ραμί, Εβρά, Καντέ, Πογκμπά (77' Μαρσιάλ), Ματουιντί, Γκριεζμάν (66' Κομάν), Παγιέ (91' Μουσά Σισοκό), Ζιρού.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ταταρουσάνου, Σαπουνάρου, Κίρικες, Γκριγκόρε, Ρατς, Χομπάν, Στάντσιου (72' Κιπτσίου), Πιντιλί, Πόπα (82' Τόρζε), Στάνκου, Αντόνε (61' Αλιμπέκ).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα