Κυπελλούχος Ελλάδας 2016 η ΑΕΚ

Η ψυχωμένη ΑΕΚ νίκησε στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου με 2-1 τον Ολυμπιακό και κατέκτησε την 15η κούπα της ιστορία της! Μάνταλος και Τζεμπούρ οι σκόρερ, μείωσαν με Τσόρι οι "ερυθρόλευκοι", οι οποίοι είχαν και δοκάρι με τον Μαζουακού. Τελικός με άψογη διαιτησία του "άρχοντα" Σιδηρόπουλου αλλά και με... χρώμα εξέδρας λόγω της παρουσίας λιγοστών οπαδών των δύο ομάδων. MVP του τελικού ο Πέτρος Μάνταλος. Όχι απλά επέστρεψε, αλλά το έκανε και με τρόπο εμφατικό! Πανάξια, δίκαια, μάγκικα. Η ΑΕΚ έδωσε και την ψυχή της στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη μέτρια βραδιά (ίσως και λόγω της αγωνιστικής απραξίας) του Ολυμπιακού και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας για 15η φορά στην ιστορία της!

Τον έπιασε στον ύπνο και προηγήθηκε…

Παρά το γεγονός ότι άργησε να προσαρμοστεί στα δεδομένα του ματς η ΑΕΚ έκανε αυτό ακριβώς που έπρεπε για να ανοίξει το σκορ, ουσιαστικά στην πρώτη φάση που δημιούργησε. Οι παίκτες του Στέλιου Μανωλά άφησαν τους “ερυθρόλευκους” να επιβάλουν αυτοί τον ρυθμό τους και να κάνουν το παιχνίδι τους ωστόσο, όταν αντιλήφθηκαν ότι η ομάδα του Μάρκο Σίλβα δεν μπορεί να επιτεθεί ορθολογικά χτύπησαν σαν… κόμπρα.

Οι Πειραιώτες ήταν το απόλυτο αφεντικό του ματς. Το ποσοστό της κατοχής της μπάλας ξεπέρασε και το 70% ωστόσο, με εξαίρεση την κεφαλιά του Φουστέρ στο 4’ το πρόβλημα στην τελική προσπάθεια ήταν εμφανές. Η “Ένωση” τήρησε στάση αναμονής. Αναχαίτισε με σχετική ευκολία τις όποιες επιθετικές βλέψεις των τυπικά γηπεδούχων και από το 30’ και μετά ισορρόπησε. Ο Στέλιος Μανωλάς ζήτησε από τους παίκτες του να πιέσουν ψηλά την “ερυθρόλευκη” άμυνα, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις έμοιαζε… πανικοβλημένη.

Οι φωνές του τεχνικού της ΑΕΚ έπιασαν τόπο αφού στο 39’ οι “κιτρινόμαυροι” βρήκαν τον δρόμο προς τα δίκτυα. Ο Βάργκας έβγαλε εξαιρετική σέντρα στην καρδιά της άμυνας του Ολυμπιακού και ο αμαρκάριστος Μάνταλος με κεφαλιά, παρά την προσπάθεια του Ρομπέρτο, έβαλε σε θέση οδηγού την ομάδα του.

Παρά τη ψυχρολουσία ο Ολυμπιακός επιχείρησε να αντιδράσει άμεσα και στο δύο λεπτά αργότερα έχασε μεγάλη ευκαιρία. Ο Φορτούνης εκτέλεσε φάουλ, ο Κασάμι βρέθηκε αμαρκάριστος στην περιοχή αλλά η κεφαλιά του δεν ήταν καλή και ο Ανέστης μπλόκαρε.

Λίγα λεπτά αργότερα οι παίκτες της ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι σε μαρκάρισμα του Ντα Κόστα στον Τζεμπούρ όμως, ο Σιδηρόπουλος έδειξε να συνεχιστεί το ματς. Από το ριπλέι της φάσης φάνηκε να υπάρχει σπρώξιμο ενώ οι “ερυθρόλευκοι” ζήτησαν οφσάιντ στην αρχή της φάσης αλλά ο Αλγερινός είχε φύγει πίσω από τη σέντρα.

Κι αν στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ έκανε τα απολύτως απαραίτητα για να προηγηθεί, στο δεύτερο έπραξε με τον καλύτερο τρόπο αυτό που θα την έβαζε με το… ένα πόδι στο βάθρο! Ποιο είναι αυτό; Να πετύχει και δεύτερο γκολ. Με το ρυθμό στις αρχές της επανάληψης να είναι σαφώς πιο ανεβασμένος και αφού ο Ολυμπιακός άγγιξε την ισοφάριση με το πλασέ του Κασάμι το οποίο εξουδετέρωσε στην γωνία του ο Ανέστης, στο 71’ ήρθε το 2-0. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι έφυγαν υποδειγματικά στην κόντρα, ο Βάργκας την κατάλληλη στιγμή τροφοδότησε τον Τζεμπούρ και ο Αλγερινός αφού πήγε όλο τον δρόμο μέχρι την περιοχή, “εκτέλεσε” ιδανικά τον Ρομπέρτο και η ιστορία γράφτηκε!

Η έκφραση του Μάρκο Σίλβα στον πάγκο του μαρτυράει την αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού.

Στο 53’ ο Πορτογάλος τεχνικός πραγματοποίησε διπλή αλλαγή με τους Ιντέγε και Πάρντο να αντικαθιστούν τους Κασάμι και Ερνάνι. Ωστόσο, οι Πειραιώτες παρέμειναν το ίδιο στατικοί αλλά και προβλέψιμοι στο παιχνίδι τους και αποτέλεσαν εύκολη λεία για τους… ψυχωμένους παίκτες της ΑΕΚ.

Ο Μανωλάς απάντησε με την είσοδο του Μπακάκη στην θέση του Βάργκας και η ΑΕΚ “έδεσε” ακόμα περισσότερο. Οι παίκτες του Ολυμπιακού έμοιαζαν εγκλωβισμένοι αλλά και ανήμποροι να γυρίσουν το… τσιπάκι και να αλλάξουν την ροή του τελικού.

Στο 65' ο Σίλβα έριξε στο ματς και τον Τσόρι και ο Αργεντινός έμελλε να βάλει φωτιά στο τελευταίο δεκάλεπτο του τελικού. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει την κατοχή της μπάλας χωρίς να μπορεί να βρει διαδρόμους προς την εστία της ΑΕΚ και στο 80' ο Μαζουακού επιχείρησε να σκοράρει από μακριά αλλά η μπάλα κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι και άουτ.Τελικά, ένα λεπτό αργότερα ο Τσόρι βρήκε κενό στην άμυνα της ΑΕΚ έκανε το σουτ και μείωσε σε 2-1. Το ματς απέκτησε "άγρια" ομορφιά. Οι "ερυθρόλευκοι" κυνήγησαν την ισοφάριση όμως, οι παίκτες του Μανωλά παρέμειναν προσηλωμένοι και τους κράτησαν μακριά από την περιοχή τους. Ο Τάσος Σιδηρόπουλος σφύριξε τη λήξη και η ιστορία του φετινού τελικού του Κυπέλλου γράφτηκε με... κιτρινόμαυρα γράμματα. Έξαλλοι πανηγυρισμοί από τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ για τη μεγάλη επιτυχία τους και απογοήτευση στο "στρατόπεδο" του Ολυμπιακού.

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Ντα Κόστα, Μαζουακού, Μιλοβόγεβιτς, Κασάμι (53’ Ιντέγε), Φορτούνης, Ερνάνι (54’ Πάρντο), Φουστέρ, ΠουλίδοΣτον πάγκο έμειναν οι: Κατσιμήτρος, Ντομίνγκες, Σιόβας, Τσιμίκας, Καμπιάσο

ΑΕΚ (Στέλιος Μανωλάς): Ανέστης, Γκάλο, Άρθο, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος (81’ λ.τ. Τζανετόπουλος), Βάργκας (58’ Μπακάκης), Αραβίδης (90’+1’ Πέκχαρτ), Τζεμπούρ

Στον πάγκο έμειναν οι: Ντούνης, Λαμπρόπουλος, Γαλανόπουλος, Μπουονανότε

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα