Τα κοινά αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ένα "ψέμα"!

Εκατομμύρια άνθρωποι που λαμβάνουν κοινά αντικαταθλιπτικά φάρμακα όπως τα γνωστά Prozac και Seroxat θα σοκαριστούν όταν ακούσουν πως η λειτουργία που υποτίθεται ότι εκτελούν τα φάρμακα αυτά είναι ένα ψέμα, γράφει ο Γκάρντιαν (The Guardian). Η εφημερίδα επικαλείται μελέτη Βρετανών επιστημόνων, που περιέχει αποδεικτικά στοιχεία για την αναποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών.

Όπως προκύπτει, η νέα γενιά αντικαταθλιπτικών φαρμάκων δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα από οποιοδήποτε ψευδοφάρμακο, αφήνοντας απροστάτευτους όσους πάσχουν από ήπια ή βαριά μορφή κατάθλιψης. Το συμπέρασμα των επιστημόνων στο πανεπιστήμιο της πόλης του Χαλ βασίζεται σε εκτενή εργαστηριακά πειράματα και κλινικές δοκιμές.

Οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είχαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από οποιοδήποτε υποκατάστατο ήταν οι πολύ βαριές μορφές κατάθλιψης, αλλά αυτό συνέβαινε λόγω της παντελούς αναποτελεσματικότητας του εκάστοτε υποκατάστατου.

Στη σημασία της ανακάλυψης των Βρετανών επιστημόνων αναφέρονται οι Τάιμς (The Times). Όπως τονίζεται οι Βρετανοί ασθενείς που αναζήτησαν καταφύγιο στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ξοδεύοντας 291 εκατομμύρια λίρες για την αγορά τους μόνο το 2006, δαπάνησαν μάταια τα χρήματά τους. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τώρα πολλοί γιατροί θα αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για τη συνταγογράφηση παρόμοιων φαρμάκων.

«Όπως προκύπτει πλέον και επιστημονικά, ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση ψυχολογικών προβλημάτων όπως η κατάθλιψη δεν είναι τα αμφιβόλου αξιοπιστίας, όπως αποδεικνύεται, φάρμακα, αλλά η ειλικρινής και εγκάρδια συζήτηση», σχολιάζει η εφημερίδα.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες έσπευσαν, όμως, να αμφισβητήσουν τη μελέτη. Ο εκπρόσωπος της GloxoSmithKline, κατασκευάστριας του Seroxat, τόνισε ότι οι κλινικές μελέτες διαψεύδουν το πόρισμα της βρετανικής έρευνας, ενώ ο εκπρόσωπος της Eli Lilly υπεραμύνθηκε του Prozac, λέγοντας ότι το σκεύασμα είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα