Έρευνα σοκ για την αποστείρωση των μπιμπερό!

Νέα έρευνα ταράζει τα νερά στη βρεφική φροντίδα και όχι μόνο, καθώς αποδεικνύει ότι η αποστείρωση των μπιμπερό -μια συνηθισμένη και ευρέως διαδεδομένη μέθοδος σε όλες τις οικογένειες με μωρά- τα καθιστά επικίνδυνα για την υγεία.

Το ανησυχητικό εύρημα προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και δεν αφορά μόνο τα βρεφικά πλαστικά μπιμπερό αλλά και όλα τα πλαστικά μπουκάλια που παρασκευάζονται από πολυμερή πλαστικά υλικά. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι βρήκαν ότι όταν τα πλαστικά μπουκάλια έρχονται σε επαφή με βραστό νερό απελευθερώνουν σε μεγάλες ποσότητες μια επικίνδυνη χημική ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη Α ή ΡΒΑ. Πρόκειται για μια ένωση που περιέχεται σε πολλές πλαστικές συσκευασίες καθώς και στο μίγμα ρητίνης το οποίο καλύπτει εσωτερικά τις κονσέρβες τροφίμων και τα κουτάκια αναψυκτικών.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα, ο βαθμός έκλυσής της δεν εξαρτάται από το πόσο παλιά ή χρησιμοποιημένα είναι τα μπουκάλια αλλά αποκλειστικά από το αν έρχονται σε επαφή με κρύο ή ζεστό υγρό. Στην πρώτη περίπτωση - αν γεμίσουν με κρύο νερό - δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα αφού απελευθερώνονται 0,2 έως 0,8 νανογραμμάρια ΡΒΑ την ώρα (με το νανογραμάριο να αντιστοιχεί στο 10-9 του γραμμαρίου). Αντίθετα, αν γεμίσουν με ζεστό νερό ο ρυθμός έκλυσης αυξάνεται 55 φορές, φτάνοντας τα 32 νανογραμμάρια ΡΒΑ την ώρα. Το ίδιο ισχύει αν μέσα στο μπουκάλι προστεθεί ζεστός καφές, τσάι ή κακάο, κάτι που συχνά κάνουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να μεταφέρουν ροφήματα στο γραφείο. Προγενέστερες μελέτες αποκαλύπτουν ότι το ΡΒΑ μιμείται τη δράση των οιστρογόνων στον οργανισμό και για αυτό έχει χαρακτηριστεί «ορμονοδιαταράκτης» από τους ειδικούς. Στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να προκαλέσει πρώιμη έναρξη της εφηβείας, μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων - άρα και ανδρική υπογονιμότητα- και ενδεχομένως αυξημένο κίνδυνο για ορμονο-εξαρτώμενους καρκίνους στα δύο φύλα. Ανήσυχος δηλώνει ο καθηγητής Σκοτ Μπέλσερ, υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας του Σινσινάτι, που τονίζει: «Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ακόμα και ελάχιστες ποσότητες ΡΒΑ προκαλούν βλάβες σε πειραματόζωα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία για την επίδρασή του στους ανθρώπους, οπότε δεν είναι ακόμα δυνατή η εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων».

Με αφορμή πάντως τα πρόσφατα ανησυχητικά ευρήματα, η Οργάνωση Υγείας του Καναδά ξεκίνησε μια εφ’ όλης της ύλης αξιολόγηση της δισφαινόλης Α, που διεξάγεται με υψηλή προτεραιότητα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάιο. Στόχος της είναι να διευκρινιστεί αν η συγκεκριμένη ουσία έχει τοξική δράση στο αναπαραγωγικό σύστημα. Μέχρι να δημοσιευτούν τα νέα πορίσματα οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή της χρήσης μπουκαλιών από πολυμερές πλαστικό, που αναγνωρίζονται εύκολα, γιατί φέρουν στη συσκευασία τους την ένδειξη PC7 ή τον αριθμό 7 μέσα στο τρίγωνο ανακύκλωσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα