"Αντίο φίλε! Καλό σου ταξίδι Αλέξη"

Σιωπή και θλίψη επικρατεί στο σχολείο «Ωθηση» του αδικοχαμένου Αλέξη. Το ιδιωτικό σχολείο στη Σταμάτα, όπου ο 15χρονος Αλέξης προσπαθούσε να κάνει πράξη την επιθυμία του να περάσει στο πανεπιστήμιο και περνούσε ανέμελες στιγμές με τους φίλους και τους συμμαθητές του, παρέμεινε κλειστό χθες. Το στεφάνι με τις συλλυπητήριες ευχές από τους καθηγητές και τους συμμαθητές του Αλέξη είχε τοποθετηθεί δίπλα από την είσοδο του σχολείου, ενώ η θυροκολλημένη ανακοίνωση ενημέρωνε ότι μέχρι την Τετάρτη δεν θα γίνουν μαθήματα. Η θλίψη από τη θέα του στεφανιού με τα λευκά τριαντάφυλλα ήταν καθηλωτική.

Συναισθανόμενοι τον πόνο και σεβόμενοι την επιθυμία της οικογένειας ο σύλλογος των διδασκόντων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή του στην οικογένεια και πληροφορεί ότι θα τηρήσει σιγή τιμής στη μνήμη του αδικοχαμένου μαθητή. Στη συγκινητική ανακοίνωση που συνέταξαν οι καθηγητές διαβάζουμε: «Είμαστε κυριολεκτικά συντετριμμένοι όπως και όλοι οι Ελληνες. Ως παιδαγωγοί, ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τη δύναμη να σταθούμε στο πλευρό των παιδιών μας, βοηθώντας τα να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη, τραγική εμπειρία και ενισχύοντάς τους την ελπίδα και την πίστη στο όραμα μιας κοινωνίας δικαίου».

«Αγαπημένε μας Αλέξανδρε, τα λόγια είναι φτωχά να εκφράσουν τον πόνο, την απογοήτευση και τη θλίψη που πνίγει όλους εμάς, καθηγητές και συμμαθητές σου. Καλό σου ταξίδι...»

«Αντίο φίλε! Φρίκη λοιπόν... να σε βλέπω να ξεψυχάς, μαζί σου να ξεψυχά μια για πάντα η ηθική μου, τα μάτια σου να λλένε: όχι έτσι... όχι έτσι... δεν προλαβαίνω, και έπειτα το κρύο κορμί σου... Αυτό έμεινε στο νεκροτομείο... κάποιοι απήγαγαν τα δάκρυά σου και το αίμα που έφτυνες... το έχουνε στις τσέπες τους... κανείς δεν ξέρει τι έχουν αυτές. Αντίο φίλε. Το δάκρυ καίει τα δερμάτινα γάντια... να το θυμάσαι!» Με λίγες αράδες που προκαλούν ρίγη συγκίνησης αποχαιρέτησαν τον Αλέξη οι φίλοι του και εκατοντάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της Αθήνας που έφθαναν στη συμβολή των πεζόδρομων Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, στο σημείο όπου έπεσε νεκρός με μια σφαίρα στην καρδιά ο 15χρονος. Δακρύζουν, φωνάζουν «γιατί»... «Τον πυροβόλησε, είπαν, κι έφυγε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα...» λέει η Μαρία. Δεν γνώριζε τον Αλέξη, αλλά πονάει σαν να έχασε κάποιον δικό της, και δεν είναι η μοναδική. Δίπλα της οι συμμαθήτριές της στέκονται με βουρκωμένα μάτια να κοιτούν στο πεζοδρόμιο... «Κλαίμε για το χαμό του Αλέξη, ζητάμε ένα καλύτερο αύριο στη μνήμη του».

Το σημείο όπου σκόρπισε η άνοιξη της νιότης του Αλέξη γέμισε από λουλούδια, κεριά και αποχαιρετιστήρια γράμματα. Η θλίψη ζωγραφίστηκε στα πρόσωπα των παιδιών που έκλεισαν τα βιβλία και άφησαν τις σχολικές αίθουσες για να μαζευτούν στα Εξάρχεια, να διαμαρτυρηθούν και να τηρήσουν δέκα λεπτών σιωπή στη μνήμη του Αλέξη. «Αντίο φίλε. Δεν σε γνώριζα, αλλά θα σε θυμάμαι για πάντα» γράφει ένα σημείωμα... «Οπου κι αν είσαι τώρα, μακάρι να μην έχει μπάτσους και φασίστες. Μακάρι να μην έχει κομπλεξικούς τσαμπουκάδες. Καλό ταξίδι».


Η κηδεία

Η κηδεία του αδικοχαμένου Αλέξη Γρηγορόπουλου θα γίνει σήμερα στις 3.00 μ.μ. από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου. Εκτός από συγγενείς και φίλους της οικογένειας, στην τελετή αναμένεται να παραστούν συμμαθητές αλλά και φίλοι του Αλέξη που θέλουν να πουν το τελευταίο «αντίο» στον 15χρονο μαθητή που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του.

Αποχή και καταλήψεις από τους μαθητές, σε απεργίες οι δάσκαλοι και οι καθηγητές

Ο άδικος χαμός του 15χρονου Αλέξη έχει προκαλέσει έναν άνευ προηγουμένου αναβρασμό σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι μαθητές και οι φοιτητές προχωρούν σε αποχή από τα μαθήματα και σε καταλήψεις, ενώ οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι πανεπιστημιακοί προχωρούν σε απεργίες. Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων αναμένεται να κορυφωθούν αύριο Τετάρτη, αλλά άγνωστο παραμένει πώς θα εξελιχθούν οι αντιδράσεις των φοιτητών και των μαθητών.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας σήμερα θα παραμείνουν κλειστά σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του Αλέξη. Την απόφαση ανακοίνωσε χθες στις 11.00 το πρωί ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκφράζοντας παράλληλα την οδύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για «την τραγική απώλεια της ζωής του 15χρονου μαθητή κάτω από συνθήκες οι οποίες πληγώνουν την ποιότητα της Δημοκρατίας μας» και υποβάλλοντας τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.

Της αντίδρασης του υπουργείου Παιδείας είχε προηγηθεί η μαζική αποχή από τα μαθήματα σε εκατοντάδες σχολεία όλης της χώρας, οι μαθητές των οποίων εγκατέλειψαν τις τάξεις και βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας για το χαμό του συμμαθητή τους. Σε τουλάχιστον πενήντα σχολεία της Αθήνας και δεκάδες της περιφέρειας οι μαθητές δεν αρκέστηκαν στην αποχή, αλλά προχώρησαν σε καταλήψεις, με σημαντικότερη εκείνη του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας, το οποίο αποτελεί και το βαρόμετρο των μαθητικών κινητοποιήσεων. Παράλληλα, τέθηκε σε λειτουργία το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, που εξέδωσε ανακοίνωση για τριήμερο λουκέτο στα σχολεία μέχρι την Τετάρτη.

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι αντιδράσεις των φοιτητών. Σε όλες τις γενικές συνελεύσεις που έγιναν χθες σε δεκάδες σχολές της Αθήνας και της περιφέρειας αποφασίστηκαν είτε τριήμερες είτε πενθήμερες καταλήψεις, ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα και στις σχολές του παραδοσιακού επίκεντρου των κινητοποιήσεων, του Πολυτεχνείου. Από την πλευρά της η ΔΑΠ διαμαρτύρεται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς τη συμμετοχή της, καθώς οι φοιτητές των αριστερών φοιτητικών παρατάξεων δεν επιτρέπουν την είσοδο στους φοιτητές που πρόσκεινται σε αυτήν. Ανεξάρτητα, πάντως, από τις καταλήψεις, όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Τετάρτη με απόφαση των διοικήσεών τους, ενώ σήμερα δεν θα λειτουργήσουν και τα δημόσια ΙΕΚ όλης της χώρας.

Στις αντιδράσεις των μαθητών και των φοιτητών προστίθενται και οι απεργιακές κινητοποιήσεις όλων των εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για σήμερα, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για το θάνατο του μαθητή, ενώ συμμετέχουν και στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση κατεβαίνουν και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων. Τέλος, σε τριήμερη απεργία βρίσκονται από χθες οι πανεπιστημιακοί καθηγητές.


Με μαύρα... στις πορείες και σήμερα

 


Νέες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τραγικό γεγονός του θανάτου του 15χρονου Αλέξανδρου. Μετά τη μαζική κάθοδο των μαθητών και των φοιτητών στους δρόμους κατά τη χθεσινή μέρα, σήμερα διαδηλώνουν μαζί τους οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι πανεπιστημιακοί.

Συγκεκριμένα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της σε συλλαλητήριο σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια, όπου επίσης θα συγκεντρωθούν οι φοιτητές και σπουδαστές από όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αθήνα. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και οι πανεπιστημιακοί της ΠΟΣΔΕΠ έχουν δώσει ραντεβού στην πλατεία Ομονοίας στις 12.00 το μεσημέρι, ενώ εκεί θα δώσουν το παρών και οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της σημερινής μέρας, δηλαδή οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων της πρωτεύουσας, η συμμετοχή των οποίων αναμένεται μαζική αν κρίνει κανείς από την πρωτόγνωρη χθεσινή αντίδρασή τους. Πρόσκληση για συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο της Ομόνοιας, αλλά και έκκληση για περιφρούρηση των εκδηλώσεων απηύθυνε και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες στα κινητά των μαθητών κυκλοφορούσε το μήνυμα «Πάμε σχολείο με μαύρα ρούχα» και σήμερα πιθανότατα θα δούμε πολλούς μαθητές αλλά και φοιτητές να διαδηλώνουν μαυροφορεμένοι.

Ανάλογη εικόνα θα έχει η Αθήνα και αύριο Τετάρτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με αφορμή την 24ωρη πανεργατική απεργία. Και σε αυτό θα συμμετάσχουν μαθητές, φοιτητές και όλες οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που έχουν δώσει ραντεβού στις 11.00 το πρωί στο Μουσείο.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα