Ποιός ήταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος;

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Όχι μόνο δεν ζήτησε συγνώμη στην οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που τραυμάτισε θανάσιμα, αλλά κατηγορεί τον 15χρονο για «αποκλίνουσα συμπεριφορά που δεν συνάδει με την προσωπικότητα ενός εφήβου»...

Ο θανών παρουσίαζε αποκλίνουσα συμπεριφορά αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα ο ένας εκ των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για το θάνατο του 15χρονου, υποστηρίζοντας την εκδοχή του εξοστρακισμού.

«Ο θανών είχε αποβληθεί από τη σχολή Μοραΐτη και άλλαζε συχνά σχολεία, γεγονός που αποτυπώνει μια αποκλίνουσα συμπεριφορά», αναφέρει ο ειδικός φρουρός προχωρώντας σε εκτιμήσεις για την προσωπικότητα του 15άχρονου Αλέξη και προσθέτει:

«Αλλωστε έχω πληροφορηθεί ότι οι νέοι αυτοί, ενώ κατοικούν στο Π. Ψυχικό και είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, τα οποία επιλέγουν ως χώρο διασκέδασης αλλά και σε διάφορα γήπεδα όπου προκαλούν επεισόδια, μην επιδεικνύοντας την αναμενόμενη συμπεριφορά και προσωπικότητα ενός 15άχρονου εφήβου».

«Δεν υπήρξε εν ψυχρώ στόχευση του θανόντος», υποστηρίζει στο υπόμνημά του ο αστυνομικός και προσθέτει ότι «δεν θα προέβαινα ποτέ σε μια τέτοια ακραία ενέργεια, δηλαδή στη χρήση του όπλου μου εναντίον οποιουδήποτε ανθρώπου, πολύ περισσότερο ενός εφήβου, δεδομένου ότι είμαι κι εγώ πατέρας τριών ανήλικών παιδιών».

«Μόνη βεβαία και αδιαμφισβήτητη εκδοχή για το θανάσιμο τραυματισμό του είναι ο εξοστρακισμός μιας εκ των βολίδων που ερίφθησαν προειδοποιητικά στον αέρα, όπως από την αρχή ισχυρίζομαι», επαναλαμβάνει.

διαβάστε περισσότερα

Ο τηλεφωνητής του σχολείου στο οποίο φοιτούσε ο Αλέξανδρος τον τελευταίο χρόνο ενημερώνει ότι θα παραμείνει κλειστό έως και την Τρίτη, όταν δηλαδή θα γίνει η κηδεία του. Έως την τρίτη τάξη του γυμνασίου φοιτούσε στη σχολή Μωραΐτη. Ξεκίνησε τη πρώτη χρονιά του λυκείου στη σχολή «Ώθηση» στη Σταμάτα Αττικής. Ήταν μέτριος μαθητής λένε οι φίλοι του, αλλά γενικά πολύ ήσυχος.

Ο Γιώργος είναι ένας από τους φίλους του Αλέξανδρου, ακούστε τι είπε για το χαρακτήρα του στη zougla.gr.

 Για ένα πανέξυπνο παιδί με αρχές κάνει λόγο φίλος της οικογένειας, ο οποίος δηλώνει συντετριμμένος για το χαμό του Αλέξανδρου

Ύστερα από απόφαση του Υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο πλευρό της τραγικής μητέρας έσπευσε για ψυχολογική υποστήριξη ο Θανάσης Κοσμόπουλος, Διοικητής Ψυχιατρικού Τμήματος στο νοσοκομείο «Δαφνί».  

 

Γιος διευθυντή της ΕΑΒ και ιδιοκτήτριας κοσμηματοπωλείου στην οδό Βουκουρεστίου, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος 15 ετών, ζούσε με τη μητέρα, τη γιαγιά και την κατά δύο χρόνια μεγαλύτερη αδελφή του.

 

Η μητέρα του Αλέξανδρου διατηρεί κοσμηματοπωλείο στη Βουκουρεστίου, ενώ ο πατέρας ζει σε άλλη περιοχή της Αττικής.

 

Οι φίλοι του Αλέξανδρου λένε ότι δεν είχε καμία σχέση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ήταν ένα παιδί με τα ενδιαφέροντα των συνομήλικών του και πολλές από τις παρέες του ήταν από το ιδιωτικό σχολείο των βορείων προαστίων όπου φοιτούσε.

 

Αυτό που όλοι ονομάζουμε «διαλυμένη οικογένεια», στην περίπτωση του Αλέξανδρου δεν ισχύει. Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε φαίνεται ότι προέρχονται από μια δεμένη οικογένεια και ένα αξιοπρεπές περιβάλλον.

 

Το μήνυμα της οικογένειας μέσω της zougla.gr

Στο σπίτι του νεκρού 15χρονου αγοριού έχει πέσει βαρύ πένθος. Το μήνυμα της οικογένειας μεταφέρει μέσω της zougla.gr η θεία του: «Να αφήσετε την οικογένεια στην απόλυτη ηρεμία. Ο σεβασμός στον άνθρωπο είναι πάνω απ’ όλα».

 

Γκρουπ στο Facebook στη μνήμη του 15χρονου

Λίγες ώρες μετά το θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου,  φίλοι του από τον διαδικτυακό τόπο Facebook, έφτιαξαν ένα γκρούπ με τίτλο «ALEXANDROS GRIGOROPOULOS (R.I.P.) (αναπαύσου εν ειρήνη)». με 50.000 μέλη!

Παράλληλα, παρακινεί τους επισκέπτες στο γκρουπ να συμμετέχουν «όλοι στην πορεία για τη δολοφονία του 15χρονου».


Η ομάδα «ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ Ο ΜΠΑΤΣΟΣ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΟΥ 16ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ», με 38,866 μέλη

και η ομάδα «Νεκρος ο 16χρονος Αλεξης Γρηγοροπουλος»,. με 6,257 μέλη

Η κηδεια του 15 χρονου Αλεξανδρου-Ανδρεα Γρηγοροπουλου θα γίνει σήμερα στις 15:00 στο νεκροταφειο Π.Φαληρου.

Φίλοι, συμμαθητές και άνθρωποι του οικογενειακού του περιβάλλοντος μίλησαν στον ALPHA για τον 15χρονο Αλέξη. Ήταν -όπως λένε- ένας ανήσυχος έφηβος, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, από ευκατάστατη οικογένεια, που δεν είχε καμία σχέση με τον χώρο τον αντιεξουσιαστών. Ο φίλος της οικογένειας Κωνσταντίνος Κατσαρός δεν μπορεί να πιστέψει, ότι το αγγελούδι που αγαπούσε σαν δικό του παιδί, δεν είναι πια δίπλα του στο γήπεδο, όπως κάθε Κυριακή. Ο Αλέξανδρος δολοφονήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

 «Δεν μπορεί ένα παιδάκι να παθαίνει με αυτόν τον τρόπο. Ο Αλέξανδρος είναι θύμα της κοινωνίας μας» είπε μιλώντας στον ALPHA και αναφερόμενος στα επεισόδια που ακολούθησαν, πρόσθεσε ότι «η κοινωνία μας σήμερα ήθελε αίμα. Κάθε κοινωνία που είναι σε παρακμή, θέλει αίμα». Με δυσκολία κρατά τα δάκρυα του. Πήρε στην αγκαλιά του για πρώτη φορά τον Αλέξανδρο όταν ήταν 3,5 ετών και ο χαμός του είναι αβάσταχτος. «Το παιδί αυτό ήταν το μόνο, επειδή ήμουν παντρεμένος αλλά δεν είχα παιδιά, που με είπε μπαμπά» είπε στον ALPHA και πρόσθεσε ότι «αισθάνομαι πολύ συναισθηματικά δεμένος, γι’ αυτό βγήκα να μιλήσω. Αυτό το παιδί πληρώνει το πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο αυτής της χώρας». 

Από μια εύπορη οικογένεια ο Αλέξανδρος, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Φιλοθέη και το Ψυχικό. Πιο ώριμος απ’ την ηλικία του όπως λένε οι δικοί του άνθρωποι, αναζητούσε πάντα την αγάπη. Όπως είπε ο κ. Κατσαρός «το παιδάκι είχε μια θλιμμένη έκφραση. Προβληματιζόταν. Ίσως μιλάνε μια άλλη γλώσσα, που εμείς δεν θέλουμε να καταλάβουμε». Αν και προσπαθεί να δικαιολογήσει τον άνθρωπο, που στάθηκε αφορμή να κοπεί το νήμα της ζωής του δικού του Αλέξανδρου, δεν βρίσκει λόγια. Όπως είπε «ο αστυφύλακας φορτισμένος από χιλιάδες άλλα πράγματα, άχρηστος για την δουλειά που έκανε, αδύναμος, ανάξιος. Θύτης και θύμα ο αστυφύλακας, σκοτώνει ένα παιδάκι, που δεν ήτανε ούτε αναρχικός, δεν είχε σχέση με την αναρχία. Ένας άνθρωπος που παίρνει ένα πιστόλι στα χέρια του, χωρις να έχει την κρίση και την εκπαίδευση. Δεν περνούν από ψυχολόγους». 

Οργίζεται όταν ακούει κάποιους να λένε, ότι ο Αλέξανδρος ήταν ένας απ’ τους γνωστούς–αγνώστους. Απαντά δείχνοντας φωτογραφίες του μικρού Αλέξανδρου με την Ελληνική σημαία πριν απο 4 χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και λέγοντας: «Αν θεωρείτε, ότι ένα παιδάκι ντυμένο στα γαλανόλευκα μπορεί να είχε ταύτιση με ομάδες που καίνε τη σημαία, το θεωρώ αντιφατικό και κωμικοτραγικό να θεωρούμε τα παιδάκια αναρχικούς. Αυτά τα παιδιά δεν κάνουν αντίσταση σε κάτι, κάνουν αντίσταση σε σας, σε μένα. Δεν αντιστέκονται σε ένα πολιτικό γίγνεσθαι».

Η 17χρονη Αμαλία Φίλη μεγάλωσε στο σπίτι της οικογένειας του Γρηγορόπουλου. Ο χαμός του αγαπημένου της φίλου τραυματίζει την νεανική ψυχή της και την κάνει για πρώτη φορά να αισθάνεται την απώλεια ενός δικού της ανθρώπου. Μιλώντας στον ALPHA θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα στον αγαπημένο της φίλο λέγοντας: «Σε ευχαριστώ για όλες τις ωραίες στιγμές που περάσαμε μαζί. Θα λείψεις σε μένα και σε όλους σίγουρα, γιατί ήσουν πολύ καλό παιδί και αυτό που έγινε, ήταν άδικο. Δεν έχω κάτι άλλο να πω, απλά καλό ταξίδι». Έχει να θυμάται μόνο καλές στιγμές απο το φιλαράκι της, καθώς όπως είπε στον ALPHA «ήταν αυθόρμητος, αστείος, πολύ καλός άνθρωπος, πολύ καλό παιδί. Ποτέ δεν προκάλεσε κανένα πρόβλημα. Ήταν πολύ ευγενικός, είχε πολλούς φίλους, του άρεσε να κάνει σκέιτ μαζί με τους φίλους του στο Ψυχικό. Παρ’ όλα αυτά ήταν κλειστός σαν άνθρωπος. Δεν ανοιγόταν εύκολα στους άλλους».

Στις δύσκολες ώρες που ζει η οικογένεια του Αλέξανδρου, εκείνη και οι υπόλοιποι φίλοι βρίσκονται εκεί, δίπλα στη μητέρα και την αδελφή του. Όπως λέει, τα παιδιά μεταξύ τους μιλούν συνεχώς για τις τελευταίες ώρες του Αλέξανδρου. Όντας αυτόπτης μάρτυρας το τραγικού περιστατικού, είπε ότι ο Αλέξανδρος «καθόταν δίπλα σε άλλους, οι οποίοι έριχναν κάποια γυάλινα μπουκάλια πάνω σε ένα περιπολικό. Δεν έριξαν μολότοφ, ούτε τίποτα τέτοια. Δεν ασχολιόταν με αυτά τα πράγματα, ούτε ήταν αντιεξουσιαστής. Η αντίδραση του αστυνομικού ήταν απαράδεκτη. Δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω».

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα