Ξένες συμμορίες έχουν τον έλεγχο της αγοράς των ναρκωτικών στις πλατείες

Ξένες συμμορίες πήραν το πάνω χέρι στον «πόλεμο» που μαίνεται στις πλατείες της Αττικής για τον έλεγχο της αγοράς των ναρκωτικών. Αλβανοί, κατά πρώτο λόγο, αλλά και -τελευταία- Νιγηριανοί και Πακιστανοί (που εισάγουν στη χώρα μας το αφγανικό χασίς, που είναι γνωστό στις πιάτσες με την επωνυμία «πλαστελίνη») ξαναμοιράζουν τις «περιοχές ευθύνης», τις περισσότερες φορές όχι αναίμακτα.

Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής προχθές το βράδυ με τη δολοφονία ενός ανθρώπου με «παρελθόν» στον κόσμο των ναρκωτικών είναι απλώς η κορυφή της πυραμίδας.

Μόλις πέσει το σκοτάδι οι ομάδες των «σκληρών» αρχίζουν τη διακίνηση στις δυτικές συνοικίες, το κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά, την Καλλιθέα, αλλά και τα βόρεια προάστια χρησιμοποιώντας Ελληνες κυρίως ως «βαποράκια».

Ποιες είναι όμως σήμερα οι συμμορίες που λυμαίνονται τις πλατείες της Αττικής; Στοιχεία που προέρχονται από την ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για 13 ομάδες που ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου και στις οποίες υπολογίζεται ότι συμμετέχουν 300-400 συνολικά άτομα.
Η σύνθεσή τους αλλάζει συνεχώς ώστε να μην «στοχοποιούνται», λένε από την Δίωξη. Ο λόγος προφανής: Η «αγορά» είναι μικρή και τα πρόσωπα γίνονται γρήγορα αναγνωρίσιμα. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν μόνιμα στέκια και μοιρασμένες περιοχές «ελέγχου». «Γίνεται παντού», λένε από τις διωκτικές αρχές. «Σε πλατείες, δρόμους, στενά».

Οι μεγαλέμποροι φέρονται να ξαναμοιράζουν το παιχνίδι ως προς την πελατεία τους. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών που φτάνουν στην Ασφάλεια είναι συνήθως οικονομικές διαφωνίες ανάμεσα σε «βαποράκια». Οπως για παράδειγμα το προχθεσινοβραδινό στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, όπου βρέθηκε μαχαιρωμένος ένας 29χρονος.

Αυτή τη στιγμή τον έλεγχο των ναρκωτικών σε ποσοστό πάνω από 60% έχουν οι Αλβανοί, που διείσδυσαν στην ελληνική αγορά το ’92-’93 με την αλβανική κάνναβη. Από το ’96-’97, όμως, επεκτάθηκαν και κυριάρχησαν και στο χώρο της ηρωίνης. Ακολουθούν οι Αφρικανοί, βασικά Νιγηριανοί και Πακιστανοί, που εμπορεύονται κυρίως «πλαστελίνη» από το Αφγανιστάν.
«Πρόκειται για οργανωμένες συμμορίες. Εχουν έναν άνθρωπο στην πατρίδα, π.χ. στην Αλβανία, που κινεί τα νήματα και το δίκτυο προώθησης στην Ελλάδα. Οι δουλειές γίνονται κυρίως σε πάρκα και πλατείες», αναφέρει στέλεχος της Δίωξης.

Ο νόμος της «ομερτά» ισχύει στο απόλυτο, γι’ αυτό και το έργο της εξάρθρωσής τους είναι πολύ δύσκολο. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες η Ασφάλεια, η δολοφονία του 29χρονου «που μιλούσε καλά ελληνικά, αλλά ήταν μάλλον αλλοδαπός», όπως έλεγαν οι αυτόπτες μάρτυρες.

πηγή: e-tipos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα