Βρετανία: Κατάρρευση των Συντηρητικών στις δημοτικές εκλογές - Άνοδος των Εργατικών

Βρετανία: Κατάρρευση των Συντηρητικών στις δημοτικές εκλογές - Άνοδος των Εργατικών

Μέχρι στιγμής, οι Συντηρητικοί (Tories) του Ρίσι Σούνακ έχουν υποστεί εκτεταμένες απώλειες όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, με τους Εργατικούς (Labours), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καρπώνονται τις κυβερνητικές απώλειες.

Για τους Τόρις πρόκειται για μια από τις πιο βαριές ήττες των τελευταίων σαράντα ετών, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στραθκλάιντ, Τζον Κέρτις. Όπως αναφέρει, οι Συντηρητικοί αναμένεται να χάσουν έως και 500 έδρες όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων.

Οι Εργατικοί έκαναν λόγο για «πολιτικό σεισμό» καθώς σημειώθηκαν ιστορικές νίκες στο Μπλάκπουλ Σάουθ, στο Χάρτπουλ, στο βορειοανατολικό Λίνκολνσάιρ, στο Σουίντον, στο Ίπσουιτς, στο Πόρτσμουθ και το βόρειο Γιορκσάιρ, το οποίο βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Τι «κρίνουν» οι Δημοτικές Εκλογές

Στις 2 Μαΐου, 107 αγγλικά συμβούλια διεξήγαγαν εκλογές με περισσότερες από 2.000 έδρες να διεκδικούνται. Ορισμένες αφορούσαν μητροπολιτικούς δήμους, όπως το δημοτικό συμβούλιο του Μάντσεστερ, και άλλες ενιαίες αρχές, όπως το Μπρίστολ ή το Ντόρσετ.

Και οι δύο δομές είναι μονοβάθμιες αρχές με ευθύνη για όλο το φάσμα των υπηρεσιών του δημοτικού συμβουλίου, όπως της εκπαίδευσης, της κοινωνικής φροντίδας, της αποκομιδής απορριμμάτων και των πάρκων.

Διεξήχθησαν εκλογές για 58 περιφερειακά συμβούλια, αρχές χαμηλότερου επιπέδου των οποίων οι αρμοδιότητες είναι πιο περιορισμένες, αλλά περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό, τη στέγαση και την ανακύκλωση.

Τα περιφερειακά συμβούλια συνήθως εκλέγουν το ένα τρίτο των εδρών τους κάθε χρόνο σε τετραετή κύκλο και εκλέγουν το συμβούλιο ανώτερου επιπέδου - συνήθως το νομαρχιακό συμβούλιο - το τέταρτο έτος.

Στο Λονδίνο διεξήχθησαν εκλογές για τη συνέλευση του Λονδίνου, καθώς και για 11 δημάρχους, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ.

Αυτοί υπόκειντο σε αλλαγές στο εκλογικό τους σύστημα από την τελευταία φορά που είχαν τεθεί σε εκλογές. Τώρα εκλέγονται με βάση το «first past the post». Οι Επίτροποι Αστυνομίας και Εγκλήματος ήταν επίσης υποψήφιοι για εκλογή.

Οι Εργατικοί πέτυχαν μεγάλες νίκες και σε επίπεδο επιτρόπων στα σώματα της Αστυνομίας τουλάχιστον σε επτά συμβούλια στο Μπάκιγχαμσάιρ, το Έσεξ, το Χάμσαϊρ και το Σάσεξ στη νότια Αγγλία.

Παρά την εκλογική ήττα, οι Τόρις αναφέρθηκαν στις επιτυχίες τους σε περιοχές που ηγούνται «αντάρτες», γεγονός που αντικατοπτρίζει την κατάσταση όπου επικρατεί εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα