Τέμπη: Η εισαγγελία Εφετών Λάρισας ανασύρει από το αρχείο μήνυση κατά του Συντονιστικού για το μπάζωμα

Τέμπη: Η εισαγγελία Εφετών Λάρισας ανασύρει από το αρχείο μήνυση κατά του Συντονιστικού για το μπάζωμα

Νέα εξέλιξη σημειώνεται στην υπόθεση των Τεμπών, με την εισαγγελία Λάρισας να ανασύρει από το αρχείο μήνυση που είχαν καταθέσει δύο συγγενείς θυμάτων, ο Παύλος Ασλανίδης και ο Χρήστος Κωνσταντινίδης κατά των μελών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που έλαβε την απόφαση και χειρίστηκε μεταξύ άλλων και τα «έργα» μπαζώματος και μεταφοράς χωμάτων από τον τόπο του δυστυχήματος σε άλλο χώρο.

Παράλληλα απαιτεί να δοθούν πλήρεις απαντήσεις μέσα σε είκοσι ημέρες για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τις ενέργειες σχετικά με το μπάζωμα, αλλά και τη μεταφορά των χωμάτων, επισημαίνοντας ότι αυτά δεν τέθηκαν στη διάθεση της δικαιοσύνης.

Η εξέλιξη αυτό ενισχύει τις καταγγελίες των συγγενών, αλλά και την αίσθηση που έχει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης ότι η δικαιοσύνη δεν έκανε επί μήνες τη δουλειά της σωστά και πως επιχειρήθηκε συγκάλυψη ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Η εισαγγελία Εφετών Λάρισας έκανε δεκτή την ένσταση του κ. Ασλανίδη κατά της συγκεκριμένης απόφασης που είχε λάβει η εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και ζητά να υποβληθεί η δικογραφία στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ακολουθηθεί ό,τι προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ως την εμπλοκή τεσσάρων μελών της τότε κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα για τον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο.

Διατάσσει επίσης τη διενέργεια «προκαταρκτικής εξέτασης» από Αντιεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας «για τη διερεύνηση της πράξης της παράβασης καθήκοντος ή και της υπόθαλψης εγκληματία με τις αναγκαίες δικονομικές».

Η εισαγγελία Εφετών ζητά να ακυρωθεί η προηγούμενη απόφαση «καθώς η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας απεφάνθη ια την ουσιαστική βασιμότητα των όσων καταγγέλλονται σε βάρος μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών μολονότι δεν είχε την προς τούτο εξουσία και ακολούθως κατ’ εφαρμογή των άρθρων 86 παρ. 1,2 Σ και άρθρου 4 Ν.3126/2003, η έγκληση κατά το σκέλος που στρέφεται σε βάρος των προαναφερθέντων προσώπων, πρέπει να υποβληθεί στον Εισαγγελέα ΑΠ για τις δικές του ενέργειες».

Με απλά λόγια η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας παρότι όφειλε μόλις είδε σε δικόγραφο το όνομα υπουργών να διαβιβάσει την υπόθεση στον Άρειο Πάγο, (για να σταλεί στη συνέχεια στη Βουλή) καθώς αυτό εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, αξιολόγησε μόνη της το όλο θέμα και αποφάσισε ότι όλοι είναι αθώοι και δεν χρειάζεται να… απασχολείται το κοινοβούλιο!

Η εισαγγελέας Εφετών Λάρισας ζητά όμως και κάτι άλλο, που ενδεχομένως εκθέτει όλη την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα στις έρευνες: «Κρίνουμε αναγκαία τη συμπλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης η οποία να ανατεθεί αυτοπροσώπων σε Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών, προκειμένου εντός είκοσι ημερών να διευκρινιστεί ποια συγκεκριμένα πρόσωπα παραυρίσκονταν τις πρώτες ημέρες και μέχρι την επίστρωση του χώρου με πίσσα και χαλίκια στον τόπο του δυστυχήματος και ποιος ή ποια πρόσωπα έδωσαν εντολή απομάκρυνσης των χωμάτων και των λοιπών υλικών που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο οικόπεδο χωρίς να τεθεί το υλικό αυτό στη διάθεση των δικαστικών αρχών».

Ουσιαστικά η εισαγγελέας σπάει το πέπλο μυστηρίου γύρω από όλες τις αμφιλεγόμενες ενέργειες εκείνων των ημερών και μάλιστα ζητά να γίνουν όλες οι ενέργειες ταχύτατα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα