Άννα Παναγιωτοπούλου: Όταν έγραψε ιστορία στον ρόλο της Μαντάμ Σουσού

Άννα Παναγιωτοπούλου: Όταν έγραψε ιστορία στον ρόλο της Μαντάμ Σουσού

Η είδηση του θανάτου της Άννας Παναγιωτοπούλου, το Μεγάλο Σάββατο (04/05), σκόρπισε θλίψη στο καλλιτεχνικό στερέωμα και αφήνει φτωχότερο τον κόσμο του θεάτρου.

Μάλιστα, η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου διέγραψε μια σπουδαία πορείο τόσο στο θέατρο – ιδίως το λεγόμενο Ελεύθερο Θέατρο – όσο και στη μικρή οθόνη. Ένας από τους πιο εμβληματικούς ρόλους της στην τηλεόραση ήταν αυτός στη σειρά «Μαντάμ Σουσού» της κρατικής τηλεόρασης.

Συγκεκριμένα, η σειρά «Μαντάμ Σουδού» με την Άννα Παναγιωτοπούλου προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1986 και ολοκληρώθηκε σε 2 κύκλους και 26 ημίωρα επεισόδια. Πρόκειται για ριμέικ της ομώνυμης ασπρόμαυρης τηλεοπτικής σειράς του 1972 αλλά αποτελεί μια πιο ελεύθερη διασκευή του πρωτότυπου.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στη φτωχογειτονιά του Μπύθουλα, του σημερινού Κολωνού (κύκλος 1), και στο Κολωνάκι (κύκλος 2). Η Σουσού Παναγιώτου (Άννα Παναγιωτοπούλου) είναι μια φαντασιόπληκτη και μεγαλομανής – πλην πάμφτωχη – γυναίκα, η οποία ζει σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά των Αθηνών. Όταν ανέλπιστα κληρονομεί μια περιουσία εγκαταλείπει τον φτωχό ψαρά σύζυγό της (Θανάσης Παπαγεωργίου) και μετακομίζει στο Κολωνάκι μπλέκοντας με έναν επικίνδυνο προικοθήρα, τον Μηνά Κατακουζηνό (Άγγελος Αντωνόπουλος).

Ποια ήταν η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η Άννα Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Κυψέλη στις 30 Ιουλίου 1947 και από τα παιδικά της χρόνια ήθελε να γίνει ηθοποιός. Μεγάλωσε σε μεγαλοαστικό περιβάλλον, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το θέατρο, ενώ και οι γονείς της δεν ήθελαν να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο. Όταν την έστειλαν στην Ελβετία για σπουδές, γύρισε κρυφά και έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό.

Μαζί με τον Σταμάτη Φασουλή και μια θρυλική τάξη υπήρξαν βασικά μέλη στο Ελεύθερο Θέατρο – σχεδόν από τις απαρχές του – και πρωταγωνίστησαν στην πρώτη του μεγάλη επιτυχία «Και συ χτενίζεσαι», που το έκανε γνωστό και αγαπητό στο ευρύ κοινό. Ανέβαζαν παραστάσεις ποικίλου ρεπερτορίου, από Μπρεχτ μέχρι Χουρμούζη. Μόνιμη «στέγη» απέκτησαν όταν πήγαν στο Άλσος Παγκρατίου. Η Αθήνα γνώρισε ένα άλλο είδος θεάτρου και μια νέα προσέγγιση της επιθεώρησης.

Το 1980, το Ελεύθερο Θέατρο σταμάτησε και ιδρύθηκε η Ελεύθερη Σκηνή από την Άννα Παναγιωτοπούλου και τον Σταμάτη Φασουλή, που επρόκειτο ουσιαστικά για μια μετονομασία του Ελεύθερου Θεάτρου. Η Άννα Παναγιωτοπούλου συνέχισε με επιθεωρήσεις, στις οποίες έπαιζε αλλά έγραφε και θεατρικά νούμερα που άφησαν εποχή.

Ευρέως γνωστή έγινε μέσω της συμμετοχής της σε τηλεοπτικές σειρές, αρχικά στην κρατική και στη συνέχεια στην ιδιωτική τηλεόραση. Σταθμός της καριέρας της και αλησμόνητη ήταν η ερμηνεία της στη σειρά «Μαντάμ Σουσού» κατά την ομότιτλη διασκευή του μυθιστορήματος του Δημήτρη Ψαθά τη σεζόν 1986-1987 (μαζί με τους Θανάση Παπαγεωργίου, Άγγελο Αντωνόπουλο, Νατάσα Ασίκη κ.ά.).

Τεράστια επιτυχία σημείωσαν επίσης οι σειρές «Οι τρεις Χάριτες» (στο πλευρό των Μίνας Αδαμάκη, Νένας Μεντή, Άννας Κυριακού) και «Ντόλτσε βίτα» (μαζί με Κατιάνα Μπαλανίκα, Μαρία Καβογιάννη, Μαρία Φωκά, Θανάση Ευθυμιάδη, Κατερίνα Ζιώγου, Παύλο Ορκόπουλο, Γαλήνη Τσεβά κ.ά.), που θεωρούνται «κλασικές». Επίσης, στον κινηματογράφο εμφανίστηκε ακόμα στις ταινίες «Safe Sex», «Το κλάμα βγήκε απ' τον παράδεισο», «Οξυγόνο», και «Αυστηρώς κατάλληλο».

Πηγή: ieidiseis.gr

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα