Το αρχαίο ρόφημα που κάνει καλό στα οστά και τα δόντια – Προστατεύει το έντερο και την ψυχική σας υγεία

Το αρχαίο ρόφημα που κάνει καλό στα οστά και τα δόντια – Προστατεύει το έντερο και την ψυχική σας υγεία

Το αρχαίο ρόφημα με τη χαρακτηριστική ξινή γεύση του και τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία, αξίζει μία θέση στη διατροφή σας.

Προέρχεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και καταναλώνεται εδώ και αιώνες γιατί είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και κάνει καλό στα οστά και τα δόντια σας και βελτιώνει, μεταξύ άλλων, την υγεία του εντέρου.

Περιέχει βιταμίνες που είναι απαραίτητες για την υγεία του εγκεφάλου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από οφθαλμολογικές παθήσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνες, η τακτική κατανάλωση του αρχαίου ροφήματος βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, στη βελτίωση της διάθεσης και στην ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών.

Το αρχαίο ρόφημα: το κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν πλούσιο σε προβιοτικά. Είναι ένα ρόφημα από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Αποτελεί παραδοσιακό ρόφημα της Ανατολικής Ευρώπης (Καυκάσου, Ρωσίας, κεντρικής Ασίας), από γάλα αιγοπροβάτων, το οποίο έχει υποστεί γαλακτική και αλκοολική ζύμωση με την πρόσθηκη κόκκων κεφίρ, ειδικών οξυγαλακτικών μικροοργανισμών.

Μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Έχει μια πικάντικη, ξινή γεύση και μοιάζει με πόσιμο γιαούρτι, γεγονός που το καθιστά ένα βολικό σνακ εν κινήσει. Μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ή να αναμειχθεί σε smoothies, να χρησιμοποιηθεί ως βάση για σάλτσες ή ντρέσινγκ σαλάτας, να το βάλετε πάνω από δημητριακά ή granola, ή ακόμη και να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική ως υποκατάστατο του βουτύρου.

Η περιεκτικότητά του σε προβιοτικά παραμένει σταθερή όταν είναι κρύο, οπότε διατηρεί τα οφέλη του για την υγεία ακόμη και όταν ψύχεται ή αναμειγνύεται με άλλα συστατικά. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας και μόλις τα διαβάσετε, σίγουρα θα το λατρέψετε.

Το κεφίρ έχει 14 οφέλη για την υγεία:

  • Είναι πλούσιο σε προβιοτικά
  • Κάνει καλό στα οστά
  • Έχει πολλά θρεπτικά συστατικά
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα
  • Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες
  • Βοηθά στην πέψη
  • Κάνει καλό στα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη
  • Υποστηρίζει την ψυχική υγεία
  • Έχει χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
  • Βελτιώνει τις αλλεργίες
  • Προστατεύει από καρκίνο
  • Κάνει καλό στο δέρμα

1. Είναι πλούσιο σε προβιοτικά

Το κεφίρ φημίζεται για την περιεκτικότητά του σε προβιοτικά, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική τροφή για την υγεία του εντέρου. Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Η τακτική κατανάλωσή του εισάγει ποικίλα στελέχη ζωντανών βακτηρίων και ζυμομυκήτων στο έντερο, τα οποία μπορούν να υπερισχύσουν των επιβλαβών βακτηρίων και μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιωμένη υγεία και λειτουργία του εντέρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Τα προβιοτικά που περιέχει είναι πιο πολλά και διαφορετικά από εκείνα που βρίσκονται στο γιαούρτι, καθιστώντας το μια ανώτερη πηγή προβιοτικών τροφίμων.

2. Κάνει καλό στα οστά

Το κεφίρ δεν είναι μόνο πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για γερά οστά και δόντια, αλλά περιέχει επίσης βιταμίνη Κ2, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στο μεταβολισμό των οστών και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Η βιταμίνη Κ2 παράγεται από τα βακτήρια γαλακτικού οξέος κατά τη διαδικασία ζύμωσης του προϊόντος και βοηθά στη ρύθμιση της χρήσης του ασβεστίου στο σώμα, εξασφαλίζοντας ότι αυτό εναποτίθεται στα οστά και όχι στους μαλακούς ιστούς. Αυτή η δράση του ασβεστίου και της βιταμίνης Κ2 στο κεφίρ το καθιστά ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία των οστών.

3. Έχει πολλά θρεπτικά συστατικά

Είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας μια καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, βασικών λιπών και υδατανθράκων.

Είναι επίσης πλούσιο σε διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, ιδιαίτερα της Β12, η οποία είναι σημαντική για την ενέργεια και την υγεία του εγκεφάλου, και της βιταμίνης Α, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία των ματιών. Το θρεπτικό προφίλ του το καθιστά μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή για όσους επιθυμούν να αυξήσουν την πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών.

4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το κεφίρ έχει συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενισχύοντας την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις.

Επιπλέον, το κεφίρ περιέχει βιοδραστικές ενώσεις όπως το κεφιράν, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές οι ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από επιβλαβή βακτήρια και ιούς.

5. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Το κεφίρ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη. Τα προβιοτικά στο κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου νηστείας στο αίμα.

Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στο κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της πέψης των υδατανθράκων, οδηγώντας σε μια πιο σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.

6. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

Τα προβιοτικά στο κεφίρ δεν είναι μόνο ευεργετικά για την εξισορρόπηση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, αλλά μπορεί επίσης να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες. Ορισμένα στελέχη βακτηρίων που βρίσκονται στο κεφίρ, όπως ο Lactobacillus kefiri, μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων όπως η Salmonella και το E. coli.

Επιπλέον, το κεφιράν έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιβακτηριακή δράση έναντι ενός ευρέος φάσματος βακτηρίων, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο λοιμώξεων.

7. Βοηθά στην πέψη

Το κεφίρ μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για όσους έχουν πεπτικά προβλήματα. Τα προβιοτικά του βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας του εντερικού μικροβιόκοσμου, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή πέψη.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) μπορεί να βρουν ανακούφιση από τα συμπτώματά τους καταναλώνοντας τακτικά κεφίρ. Οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη της τροφής και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ παράλληλα καταπολεμούν τα επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές.

8. Κάνει καλό στα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη

Το κεφίρ είναι συχνά καλά ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή η διαδικασία ζύμωσης διασπά μεγάλο μέρος της λακτόζης που βρίσκεται στο γάλα. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος στο κεφίρ μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, μειώνοντας έτσι την περιεκτικότητα σε λακτόζη και καθιστώντας την πιο εύπεπτη. Αυτό επιτρέπει στα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη να απολαμβάνουν τα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς να βιώνουν τη δυσφορία που συνήθως συνδέεται με την κατανάλωση λακτόζης.

9. Υποστηρίζει την ψυχική υγεία

Οι έρευνες υποδηλώνουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, που συχνά αναφέρεται ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Η υψηλή περιεκτικότητα του κεφίρ σε προβιοτικά μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία επηρεάζοντας αυτή την επικοινωνία εντέρου-εγκεφάλου.

Τα προβιοτικά μπορούν να παράγουν και να αποδίδουν νευροδραστικές ουσίες όπως η σεροτονίνη, οι οποίες παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Η τακτική κατανάλωση κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, στη βελτίωση της διάθεσης και στην ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών.

10. Έχει χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης

Το κεφίρ έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης. Τα προβιοτικά στο κεφίρ μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό των χολικών οξέων, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει τον μεταβολισμό της χοληστερόλης.

11. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων. Τα προβιοτικά στο κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτταροκινών.

Επιπλέον, το κεφίρ περιέχει ενώσεις, όπως το κεφιράν, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μειώνοντας τη φλεγμονή, το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με φλεγμονώδεις ασθένειες και να συμβάλει στη συνολική υγεία και ευεξία.

12. Βελτιώνει τις αλλεργίες

Μελέτες έχουν δείξει ότι το κεφίρ μπορεί να είναι ευεργετικό για τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες και άσθμα. Τα προβιοτικά στο κεφίρ μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να το βοηθήσουν να διακρίνει καλύτερα μεταξύ επιβλαβών παθογόνων και μη επιβλαβών αντιγόνων, όπως η γύρη ή το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι χαρακτηριστικό των αλλεργικών αντιδράσεων. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των φλεγμονωδών δεικτών που σχετίζονται με το άσθμα και τις αλλεργικές αντιδράσεις.

13. Προστατεύει από καρκίνο

Το κεφίρ μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο σε μια στρατηγική πρόληψης του καρκίνου. Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο κεφίρ μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνοντας την ικανότητά του να εντοπίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

14. Κάνει καλό στο δέρμα

Τα οφέλη του κεφίρ επεκτείνονται και στην υγεία του δέρματος, γεγονός που αποδίδεται στην περιεκτικότητά του σε προβιοτικά και στην παρουσία διαφόρων θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Τα προβιοτικά στο κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και μπορεί επίσης να έχουν αντίκτυπο σε καταστάσεις όπως η ακμή και το έκζεμα, επηρεάζοντας τον άξονα έντερο-δέρμα.

Επιπλέον, οι βιταμίνες και τα μέταλλα στο κεφίρ, όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε, είναι γνωστά για τα οφέλη τους για την υγεία του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου τους στην υποστήριξη της επιδιόρθωσης του δέρματος και την προστασία από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το κεφίρ περιέχει επίσης βιοτίνη και φυλλικό οξύ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση του δέρματος.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα