Η Μακάμπι παρέσυρε τον Παναθηναϊκό AKTOR, ο Αταμάν διαβάζει τις αιτίες

Η Μακάμπι παρέσυρε τον Παναθηναϊκό AKTOR, ο Αταμάν διαβάζει τις αιτίες

Η Μακάμπι πάγωσε το ΟΑΚΑ και τον Παναθηναϊκό AKTOR κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την σκληράδα που έλειψε από τους "πράσινους", τις δηλώσεις Αταμάν και το πως οι Ισραηλινοί έκαναν το 0-1.

Όχι ότι δεν τα' ξερε, τα' ξερε ο Παναθηναϊκός AKTOR. Κι όμως. Είδε τη Μακάμπι να του παίρνει 15 επιθετικά ριμπάουντ, να πηγαίνει το ματς στους 91 πόντους και -προφανώς- να το κερδίσει. Οι "πράσινοι" αυτοπαγιδεύτηκαν από το 11/11 δίποντα και 8/16 τρίποντα, που έγραψε η (τρομερή) στατιστική τους στο πρώτο ημίχρονο, πήγαν να νικήσουν μόνο από την επίθεση, ενώ ήταν ξεκάθαρο ότι όταν... έπαιζαν (και) άμυνα είχαν τον πρώτο λόγο.

Χωρίς όμως πίεση, με την Μακάμπι να τελειώνει το ματς με μόλις 6 λάθη, το διπλό των Ισραηλινών έμοιαζε στο τέλος λογικό, με το κοινό να παγώνει, την ομάδα να φεύγει μουδιασμένη, αλλά τη σειρά να μην έχει ακόμα τελειώσει. Ο Αταμάν ξεπέρασε τον εαυτό του, σαλπίζοντας από τώρα την αντεπίθεση για το ματς της Πέμπτης, ωστόσο, κινδυνεύει να αποπροσανατολιστεί πρώτα απ' όλα ο ίδιος, αν δεν διαβάσει -μαζί με τους συνεργάτες του- το πώς η ομάδα του έχασε τον αγώνα.

Δεν ήταν φυσικά τα δυο-τρία σφυρίγματα που επικαλέστηκε, ή η αστοχία στις βολές -που έτσι κι αλλιώς έχει σε γενικές γραμμές ο Παναθηναϊκός AKTOR, με τη Μακάμπι, μάλιστα να την ακολουθεί. Ούτε είναι το θέμα της αστοχίας των φόργουορντ, όπως είπε σε μια αποστροφή του.

Προφανώς μέτρησαν όλες αυτές οι λεπτομέρειες για να κάνουν οι Ισραηλινοί το 0-1, ωστόσο, αν κάποιος μελετήσει το ματς με ψυχραιμία, θα συμφωνήσει ότι:

Η Μακάμπι πήγε από την αρχή το ματς στα μέτρα και στο τέμπο της (με εξαίρεση το δεύτερο δεκάλεπτο) ανεβάζοντας τον αριθμό των επιθέσεων, κάνοντας δηλαδή το (επιθετικό) παιχνίδι που της αρέσει. Ο Παναθηναϊκός ακολούθησε και σε μια στιγμή, χάρη στην φοβερή ευστοχία του στο πρώτο ημίχρονο, έπεσε στην παγίδα των φιλοξενουμένων. Ακόμα, όμως, κι όταν οι "πράσινοι" σούταραν 19/27 σουτ στο πρώτο μέρος, το σκορ ήταν μόλις στο +8, απόδειξη ότι η Μακάμπι όταν τα πράγματα θα ισορροπούσαν, το ματς άλλαζε ...πρωταγωνιστή.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε συνέπεια στην αμυντική διάθεση που έδειξε στη δεύτερη περίοδο όταν εξώθησε τη Μακάμπι σε δυο-τρία λάθη που του έδωσαν μπάλες και την άνεση να ανοίξει το σκορ. Είχε βρεi, βέβαια, δυο σημαντικές λύσεις από τον πάγκο, με τον Ερνανγκόμεθ να λύνει το πρόβλημα των ριμπάουντ και τον Βιλντόσα να σουτάρει τρία εύστοχα τρίποντα. Στην τρίτη περίοδο, ήταν ο Καλαϊτζάκης με τον Αντετοκούνμπο που προσπάθησαν με δυο μπλοκ να προβληματίσουν τη Μακάμπι, το έκαναν, αλλά για πολύ λίγο.

Ήταν η Μακάμπι εκείνη που πίεσε την μπάλα και όχι ο Παναθηναϊκός AKTOR. Οι Ισραηλινοί πήραν 19 πόντους από τα λάθη των αντιπάλων τουw, με το αντίστοιχο νούμερο για τον ΠΑΟ να είναι μόλις οκτώ.

Ο Αταμάν στόχευσε σωστά στο δεύτερο μέρος, δίνοντας την μπάλα στο Λεσόρ, ξέροντας το πρόβλημα της ισραηλινής άμυνας στο ποστ-απ. Από τον Παναθηναϊκό, όμως, έλειψε το εναλλακτικό σχέδιο γιατί όλες οι επιθέσεις εκτός ζωγραφιστού βρήκαν σίδερο. Στην τελευταία φάση, όπου ο Σλούκας έκανε το μοναδικό του λάθος, δεν έγινε καν σουτ γιατί η μπάλα πήγε στα χέρια του Λορέντzο Μπράουν.

Αυτό, που δεν έκανε ο Τούρκος κόουτς ήταν να πιέσει τους δυο γκαρντ που κινούν τα νήματα στην περιφέρεια της Μακάμπι (Μπράουν και Μπάλντουιν). Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συμμετέχει και ο Λεσόρ, που έτσι κινδύνευε με έξτρα φθορά και κούραση. Μη ξεχνάτε ότι ο Γάλλος έπαιξε ξανά 34 λεπτά και θα πρέπει να είναι φρέσκος για τη δεύτερη μάχη που ακολουθεί.

Οι παίκτες του πάγκου της Μακάμπι μαζί με τον Κόλσον που παραμένει ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα για την άμυνα του Παναθηναϊκού (στο πρώτο μέρος πόσταρε τους κοντούς, στο δεύτερο παρέσερνε τους ψηλούς για να σουτάρει τρίποντα) έκαναν τη διαφορά και στην υπόθεση σκληράδα. Με τους Κλίβελαντ, τους Γουέμπ και τους Ριβέρο, η Μακάμπι έπαιξε και ... ξύλο, αλλά δεν έχασε και την επαφή της με το σκορ. Κάθε άλλο.

Με δυο λόγια η Μακάμπι -ακόμα κι όταν βρισκόταν πίσω στο σκορ- ήξερε ότι επί της ουσίας έκανε το παιχνίδι της. Τελειώνοντας το ματς ο Κάτας διάβαζε τους αριθμούς και ήξερε γιατί είχε νικήσει: 14 επιθέσεις περισσότερες, 15 επιθετικά ριμπάουντ και μόλις 6 λάθη.

Πιο σκληρός, πιο αποφασιστικός

Η σειρά συνεχίζεται στο ΟΑΚΑ, με το δεύτερο ματς να έρχεται σε λιγότερο από 48 ώρες. Έτσι είναι τα playoffs, δεν μπορείς να ξεκουραστείς, κάνεις μια ανάλυση, σημειώνεις τα λάθη και μπαίνεις στο τζάμπολ για το επόμενο ματς. Παίζουν ρόλο και οι προσωπικότητες κάθε ομάδας, ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει ένα σωρό απ' αυτές, που πρέπει να βγουν μπροστά για να οδηγήσουν την ομάδα τους, πρώτα απ' όλα, στην ισοφάριση.

Οι "πράσινοι" πρέπει να γίνουν περισσότερο σκληροί και πολύ πιο αποφασιστικοί. Θα περίμενε κανείς δυο-τρία μεγάλα σουτ, χθες. Έγινε μόλις ένα από τον Γκραντ που ευστόχησε από τη γωνία. Ίσως 

γιατί με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο ο Κέντρικ Ναν εγκλωβίστηκε είτε στις άμυνες της Μακάμπι, είτε στη δική του υπερβολική διάθεση να σκοράρει. Εκτός των άλλων ο Αμερικανός αρχισκόρερ μπερδεύτηκε γρήγορα και με τα φάουλ που έκανε και βγήκε ουσιαστικά εκτός ρυθμού και αγώνα...

Αλλά τα playoffs έτσι είναι. Άλλο η κανονική περίοδος κι άλλο τώρα, που οι ομάδες τα δίνουν όλα. Ναι το 0-1 δίνει μια άνεση στη Μακάμπι, ας πούμε και στη διαχείριση του Μπάλντουιν -αν ο τραυματισμός του Αμερικανού αποδειχθεί σοβαρός- δεν έχει κριθεί τίποτε όμως. Ο Παναθηναϊκός AKTOR μπορεί να απαντήσει άμεσα, να επιστρέψει στις νίκες και να ταξιδέψει στο Βελιγράδι για να κάνειμ εκεί το μπρέικ, σε άδειες εξέδρες.

Ο Αταμάν υποσχέθηκε οπωσδήποτε πρόκριση, ειδάλλως θα .... αποχωρήσει. Απ' όλους στο στρατόπεδο του ΠΑΟ, άλλωστε, τις ιδιαιτερότητες των playoffs και του Final Four τις γνωρίζει καλύτερα ο Τούρκος προπονητής. Τα mind games είναι ειδικότης του, αλλά είπαμε ότι αν δεν διαβάζει το πως ηττήθηκε η ομάδα του θα μείνει μόνο στα λόγια.

Και η Μακάμπι, όπως έδειξε μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, δεν αστειεύεται. Μεταξύ μας, πάντως, ο κόουτς του Παναθηναϊκού έχει ήδη ξεκινήσει το διάβασμα.

Πηγή: sport24.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα