Άρση μέτρων: Πως θα ανοίξουν εμπορικά κέντρα και εστίαση - Αναλυτικά τα μέτρα

17-05-20 | Κοινωνία

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020, τις δραστηριότητες και τους κανόνες λειτουργίας των οικονομικών φορέων που επανεκκινούν αύριο, Δευτέρα 18 Μαΐου και τη Δευτέρα 25 Μαΐου.

Κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα, 2.834 συνολικά και 163 θάνατοι

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 18 Μαΐου επανεκκινεί το λιανικό εμπόριο σε:

Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:

Χαρδαλιάς: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις – Τι θα ισχύει σε αεροπλάνα, τρένα, ΚΤΕΛ

Όλοι οι οικονομικοί φορείς  επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας. Για τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets) ισχύουν τα εξής:

Συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.

 Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

 Για τις υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος:

Τέλος, για τα ζωολογικά πάρκα και τους βοτανικούς κήπους ισχύουν τα εξής:

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν:

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα: