Χαβάη: Λίμνη έγινε ροζ - Τι εξετάζουν οι επιστήμονες

Χαβάη: Λίμνη έγινε ροζ - Τι εξετάζουν οι επιστήμονες

Ροζ βάφτηκε η λίμνη Κεάλια του καταφυγίου άγριας ζωής στη Χαβάη, σε ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι αποτέλεσμα «αλοβακτηρίων» που αναπτύσσονται σε νερά με ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις άλατος, λόγω ξηρασίας.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Καταφυγίου Αγριας Ζωής Kealia του Μάουι παρακολουθούν από τις 30 Οκτωβρίου την αλλαγή χρώματος των νερών της λίμνης, αναφέρει ο Guardian.

Οπως τόνισε ο διαχειριστής του καταφυγίου, Μπρετ Γουόλφ, ενημερώθηκε από πολίτη που περπατούσε στις όχθες πως «κάτι περίεργο συμβαίνει εδώ». O Γουόλφ θορυβήθηκε πιστεύοντας πως το ροζ χρώμα είναι ένδειξη περίσσειας φυκιών. Ωστόσο, οι εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν ως «υπεύθυνο» της αλλαγής έναν οργανισμό που αποκαλείται αλοβακτήριο (halobacteria).


 

Η αλατότητα στη λίμνη Κεάλια είναι αυτή τη στιγμή διπλάσια από εκείνη του θαλασσινού νερού.

Υπό κανονικές συνθήκες, σύμφωνα με τον Γουόλφ τα νερά του ρέματος Waikapu καταλήγουν στην Κεάλια, ανεβάζοντας τη στάθμη της, ωστόσο κάτι τέτοιο έχει να συμβεί καιρό. Μια βροχή, που θα μειώσει τα επίπεδα αλατότητας του νερού, ίσως επαναφέρει το φυσιολογικό χρώμα του, εκτιμά ο Γουόλφ.

Κανείς στο καταφύγιο αλλά ούτε και εθελοντές δεν έχουνι δει ξανά τέτοιο χρώμα στη λίμνη τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, παρότι υπήρξαν στο παρελθόν περίοδοι ξηρασίας και αυξημένης αλατότητας.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα