Blue Monday: Σήμερα 16 Ιανουαρίου η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου – Πώς καθιερώθηκε

Blue Monday: Σήμερα 16 Ιανουαρίου η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου – Πώς καθιερώθηκε

Η 3η Δευτέρα του Γενάρη θεωρείται η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου. Άλλοι το παίρνουν κυριολεκτικά και την αποκαλούν «καταθλιπτική» και άλλοι τη θεωρούν απλώς μελαγχολική. Σύμφωνα με την θεωρία των επιστημόνων από την Μεγάλη Βρετανία, η Blue Monday, η οποία διαδέχεται την πανσέληνο που πέφτει την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου (16 Ιανουαρίου για φέτος), είναι η μέρα κατά την οποία οι άνθρωποι αποκτούν τα περισσότερα μελαγχολικά συναισθήματα από οποιαδήποτε άλλη, μέσα στον χρόνο. Τα συναισθήματα είναι μελαγχολικά λόγω του ότι «πέφτει» μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων και λόγω των ανέφικτων αποφάσεων της Πρωτοχρονιάς.

Πώς καθιερώθηκε – Η ιστορί

Η ιδέα επινοήθηκε για πρώτη φορά το 2004 από τον ψυχολόγο Δρ. Cliff Arnall, φτιάχνοντας μια φόρμουλα για την μελαγχολία του Ιανουαρίου όταν του ανατέθηκε από το Sky Travel, ως προώθηση των χειμερινών προσφορών της ταξιδιωτικής εταιρείας, σύμφωνα με το Newsweek. Πιο αναλυτικά, η ιδέα ήταν να ορίσουν μία ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία να είναι «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια». O ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία αυτή. Το 2005 ανακοίνωσε ένα μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Η εξίσωση της… μελαγχολίας
Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).

Μπορεί ο ορισμός της Blue Monday να μην βρίσκει σύμφωνους τους επιστήμονες, που τον χαρακτηρίζουν αυθαίρετο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά, ωστόσο, υπάρχει μια κατάσταση γνωστή ως Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, μια μορφή κατάθλιψης που μπορεί να εκδηλωθεί σε ορισμένες εποχές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα