«Ένας απλός ιός που έγινε viral»: 10 ατάκες του καθηγητή Ιωαννίδη που απομυθοποιούν τον κορoνοϊό

«Ένας απλός ιός που έγινε viral»: 10 ατάκες του καθηγητή Ιωαννίδη που απομυθοποιούν τον κορoνοϊό

 Έχει αντιμετωπιστεί ως αιρετικός και οι επίσημες, κρατικές φωνές, οι φορείς των οποίων έχουν πάρει πάνω τους την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό αντιτίθενται στις εκτιμήσεις του. Ο ίδιος πάντως, κατάφερε μόλις τις πρώτες μέρες της πανδημίας να ταράξει τα νερά του δημοσίου λόγου με τις τοποθετήσεις του ενώ το άρθρο του με τίτλο «Είναι το μεγαλύτερο φιάσκο του αιώνα;» συζητήθηκε όσο λίγα ιατρικά κείμενα.

Ο λόγος για τον γιατρό Ιωάννη Ιωαννίδη, καθηγητή Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει έναν χαρακτηριστικό στις τοποθετήσεις του για τον κορωνοϊό: χωρίς να υποτιμά ποτέ τον κίνδυνο που αποτελεί, μιλάει ψυχραιμία και πολλές αποστροφές του λόγου του τείνουν ακόμα και να απομυθοποιούν την παντοδυναμία του ιού.

Τόσο το προαναφερθέν κείμενό του πάντως, όσο και μια πρόσφατη, εκτενέστατη συνέντευξη που έδωσε στο «Πρώτο Θέμα» εμπεριέχουν ορισμένες ατάκες που εκτός από την ανάδειξη της ψυχραιμίας του και της διάθεσής του να απομακρυνθούμε από την κινδυνολογία, αποδεικνύουν πως ο συγκεκριμένος καθηγητής είναι ταυτόχρονα και μεγάλος ατακαδόρος.

Με βασικές πηγές την εν λόγω συνέντευξη αλλά και το πολυσυζητημένο κείμενό του, όπου κάνει λόγο για φιάσκο, σταχυολογούμε μια δεκάδα από χαρακτηριστικές ατάκες:

Για την πιθανότητα να είναι εργαστηριακά κατασκευασμένος ο ιός: «Ενοχλούμαι όταν ακούω για θεωρίες συνωμοσίας αυτού του τύπου. Στερούνται επιστημονικής βάσης. Υπάρχουν καλύτερα αναγνώσματα επιστημονικής φαντασίας για όσους αρέσκονται σε αυτό το λογοτεχνικό είδος. Προσωπικά προτιμώ άλλη λογοτεχνία».

Για τον αριθμό των θανάτων: «Οι θάνατοι είναι σχετικά λίγοι σε σχέση με τα 60 εκατομμύρια θανάτων που συμβαίνουν κάθε χρονιά από όλες τις αιτίες, από τα 10 εκατομμύρια θανάτων που συμβαίνουν κάθε χρονιά ειδικά από το κάπνισμα ή τους 400.000-700.000 θανάτους που συμβαίνουν κάθε χρονιά από τη γρίπη».

Για το… virality του ιού: «Ανησυχεί η συνεχιζόμενη ραγδαία αύξηση περιστατικών, αλλά αυτό είναι γενικά χαρακτηριστικό των ιογενών λοιμώξεων. Για αυτό λέμε στην απλή γλώσσα «έγινε viral».

Για την αντιμετώπιση παγκοσμίως: «Αν παρακολουθούσαμε σε αδιάλειπτη ζωντανή μετάδοση όλους τους θανάτους που συμβαίνουν στον κόσμο από όλες τις αιτίες, θα είχαμε όλοι αποτρελαθεί. Χρειαζόμαστε στιβαρή απάντηση στην επιδημία, αλλά και ψυχική ηρεμία».

Για τις παγκόσμιες επιπτώσεις: «Ο αριθμός θανάτων ανά έτος (person/years) μάλλον θα είναι πολύ μικρότερος από αυτόν της γρίπης. Ομως είναι η πρώτη φορά που γνωριζόμαστε με αυτόν τον ιό, οπότε σώφρον είναι να προετοιμαζόμαστε και για τα χειρότερα».

Για τις εν δυνάμει δυνατότητες του ιού: «Δεν είναι κανένα υπερ-όπλο, είναι ένας κορωνοϊός».

Για τα επίσημα νούμερα: «Τα επίσημα νούμερα είναι ανούσια μιας και οι διαγνωστικές αναλύσεις πραγματοποιούνται κυρίως σε αυτούς με σοβαρή νόσο και κακή πρόγνωση».

Για την εποχικότητα του ιού και τα μέτρα γύρω από αυτόν: «Θεωρώ πιθανό να υπάρχει σημαντική εποχικότητα και να επέλθει ύφεση σχετικά σύντομα. Ανησυχώ περισσότερο για τα μέτρα που παίρνουμε στα τυφλά, που μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες, πολύ χειρότερες για όλους μας».

Περί… τρομολαγνίας: «Ανάμεσα στους 60 εκατομμύρια θανάτους που συμβαίνουν κάθε χρόνο στον πλανήτη, πολλοί είναι δραματικοί και όλοι είναι άξιοι του σεβασμού μας. Η τρομολαγνεία και η περιπτωσιολογία δεν βοηθά».

Για το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο: «Το καλύτερο σενάριο θα είναι θνησιμότητα περίπου αντίστοιχη της εποχικής γρίπης, συνολικός αριθμός θανάτων πολύ μικρότερος από αυτόν της εποχικής γρίπης. Το χειρότερο σενάριο είναι οι προβλέψεις του Imperial College, με θνησιμότητα 9 φορές μεγαλύτερη της εποχικής γρίπης, αριθμό κρουσμάτων 5 φορές πάνω από την εποχική γρίπη. Τα περισσότερα καλής ποιότητας δεδομένα που έχουμε είναι κοντά στο αισιόδοξο σενάριο».

menshouse.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα