Έτσι γράφτηκε το Μην παραχαράσσετε την ιστορία: Η δημιουργός αποκαλύπτεται

Έτσι γράφτηκε το Μην παραχαράσσετε την ιστορία: Η δημιουργός αποκαλύπτεται

 Viral έχει γίνει στο διαδίκτυο το τραγούδι "Μην παραχαράσσετε την ιστορία" που γράφτηκε για τη Μακεδονία, από τη γιατρό και συγγραφέα Μαριγώ Μπούρη πριν από 27 χρόνια, όταν ήταν 19 χρονών.

Το βίντεο διασκευή κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και κάνει θραύση. Όπως λέει η ίδια η στιχουργός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, το έγραψε όταν βρισκόταν σε κατασκήνωση της εκκλησίας στη Φλώρινα και επηρεάστηκε από τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Μακεδονίας για το εθνικό ζήτημα με την ονομασία της Μακεδονίας: "Εύχομαι ειλικρινά αφού ψηφίστηκε να έχουν δίκιο αυτοί που την ψήφισαν. Δυστυχώς, όμως, πιστεύω ότι τα λάθη του σήμερα τα γράφει η Ιστορία αύριο".

Η συνθέτρια του τραγουδιού για τη Μακεδονία μιλά για το viral των ημερών.

Έχει γίνει viral τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας του ζητήματος για την ονοματοδοσία των Σκοπίων. Το τραγούδι «Μην παραχαράσσετε την ιστορία» τραγουδήθηκε από ιερωμένο στο συλλαλητήριο της 20ης Ιανουαρίου για τη Μακεδονία, συγκέντρωσε πολλές θεάσεις στο διαδίκτυο, δεν κατάφερε όμως να αποτρέψει την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία επικυρώνει ως Βόρεια Μακεδονία το όνομα της γειτονικής χώρας.

Το τραγούδι φυσικά δεν κυκλοφόρησε αυτήν την εποχή, αλλά τρεις δεκαετίες πριν, και καθότι το θέμα ήταν πάντα επίκαιρο, διατηρήθηκε ζωντανό μέχρι το 2019, χρονιά που προέκυψαν ιστορικές εξελίξεις, οι συνέπειες της οποίας μένει να φανούν τα επόμενα χρόνια. Μια ιδέα για το τί θα ακολουθήσει άλλωστε μας έδωσε ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος απευθυνόμενος σε επενδυτές χρησιμοποίησε και πάλι τον όρο «Μακεδονία», σκέτο, χωρίς το Βόρεια...

Τους στίχους και τη μουσική του τραγουδιού έγραψε η Μαριγώ Μπούρη, ιατρός ομοιοπαθητικής από την Αρκαδία, η οποία ζει στον Άλιμο. Η εμπνεύστρια του τραγουδιού μιλώντας στο blog «amfoterodexios.blogspot.com» έδωσε λεπτομέρειες για το πως το συνέθεσε. Όπως αποκαλύπτει το τραγούδι γράφτηκε με προτροπή του μακαριστού, μητροπολίτη Φλωρίνης, Αυγουστίνου Καντιώτη, ένας ιεράρχης ο οποίος ήταν πολύ γνωστός στους εκκλησιαστικούς κύκλους για το αμετακίνητο των θέσεών του, την αυστηρότητά του και την φιλοπατρία του.

Η κα. Μπούρη σχολίασε μάλιστα τις διασκευές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, για τις οποίες δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση αντιπαράθεσης. Ίσα ίσα σχολίασε πολύ θετικά το γεγονός, υποστηρίζοντας, ότι οι νέοι το «μεταμόρφωσαν». Διαβάστε τη συνέντευξή της:

Μαριγώ, είσαι η δημιουργός του τραγουδιού που έχει χαρακτηρισθεί ως «Ύμνος της Μακεδονίας», αφού ακούγεται πλέον σε εθνικές και σχολικές εορτές, σε παρελάσεις και σε εκδηλώσεις. Πες μας πότε και πώς το έγραψες;
Αυτό το τραγούδι γράφτηκε πριν από 30 χρόνια σε μια Κατασκήνωση της Μακεδονίας. Ο μακαριστός επίσκοπος Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης φιλοξενούσε κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα. Είχα λοιπόν κι εγώ την ευλογία να φιλοξενηθώ για πολλά καλοκαίρια σε αυτή την Κατασκήνωση. Στην Πρώτη Φλωρίνης. Ήμουν 19 ετών, φοιτήτρια Ιατρικής, όταν ο π. Αυγουστίνος για πολλοστή φορά παρακάλεσε να γράψουμε ένα τραγούδι για τη Μακεδονία μας. Την εποχή εκείνη έγραφαν τραγούδια δυο τρία στελέχη του έργου της Κατασκήνωσης, αλλά με θέμα τη Μακεδονία δεν αποφάσιζε κανείς.

Τότε σκέφτηκα να γράψω κάτι εγώ. Κι ας μην είχα μεγάλη "προϋπηρεσία" στη δημιουργία τραγουδιών. Το έκανα μόνο από υπακοή στο Γέροντα επίσκοπο. Όταν το τελείωσα, αισθάνθηκα ότι αγωνιζόμουν με μια πένα κι ένα ακορντεόν για τη Μακεδονία.

Ο μακαριστός επίσκοπος Φλωρίνης, Αυγουστίνος μιλά σε φοιτήτριες που τραγούδησαν στην πλατεία του χωριού του, στις Λεύκες Πάρου. Η Μαριγώ Μπούρη κρατά το ακορντεόν. 

Τα χρόνια πέρασαν, εγώ σχεδόν το ξέχασα, αλλά οι Φλωρινιώτες κι οι υπόλοιποι Μακεδόνες το κράτησαν στην καρδιά τους, το τραγούδησαν, το μετέδωσαν και το ενέταξαν στη Μακεδονική κουλτούρα! Νομίζω ότι ήταν θέλημα Θεού να κρατήσει τόσα χρόνια, γιατί το έκανα από υπακοή στον επίσκοπο.

Και πώς έφτασε μέχρι τα συλλαλητήρια;
Το τραγούδι ήρθε πάλι φέτος και με βρήκε, όταν το Μακεδονικό επανήλθε στην επικαιρότητα. Έκατσα με μεράκι και ταπεινότητα και το ηχογράφησα. Το ηχογράφησα και με τη βοήθεια της μουσικής τεχνολογίας το πρόσφερα στα νέα παιδιά. Γιατί τώρα, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Το τραγούδι σου λέει ότι «η Μακεδονία είναι μία». Οι βουλευτές μας όμως, σήμερα άλλη γνώμη είχαν ...
Πράγματι, έτσι λέει το ρεφρέν. Λίγο πιο κάτω όμως λέει «... λάμπει από Ελλάδα κι Ορθοδοξία». Δεν είναι τυχαίο αυτό. Εμείς, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουμε άλλη οπτική για τα εθνικά θέματα. Να σου θυμίσω ότι ο Άγιος Παΐσιος είπε και αυτό «Θα είχα τρελαθεί με την αδικία αυτού του κόσμου, αν δεν ήξερα ότι η τελευταία λέξη είναι του Κυρίου».

Είσαι αισιόδοξη δηλαδή, μετά τα 153 ΝΑΙ;
Η τελευταία λέξη είναι του Κυρίου, όπως είπε ο Άγιος. Γι' αυτό έχουμε χρέος να προσευχόμαστε για την πατρίδα μας. Κάθε μέρα. Όχι μόνο στα συλλαλητήρια. Όχι μόνο στον κίνδυνο.

Μαριγώ, κάποιοι έχουν φτιάξει μπιτάκια, τα οποία έχουν γίνει viral, αλλά έχουν κόψει τη φράση "Λάμπει από Ελλάδα κι Ορθοδοξία". Κράτησαν δηλαδή μόνο τους δύο πρώτους στίχους.
Κατ' αρχάς να σου πω ότι χαίρομαι που νέα παιδιά πήραν το τραγούδι μου και το "μεταμόρφωσαν", ώστε να είναι πιο κοντά σ' αυτά ...
Όσο για την "περικοπή", να σου θυμίσω ότι ο Εθνικός μας Ύμνος έχει 158 στροφές, αλλά τραγουδάμε μόνο τις δύο. Αυτό δεν "χαλάει" τον ύμνο ...

Έχεις γράψει κι άλλα τραγούδια;
Όταν ήμουν αρκετά μικρή είχα γράψει κι άλλα τραγούδια, το συγκεκριμένο, όμως, ήταν θέλημα Θεού να μείνει στην ιστορία. Ίσως γιατί το έγραψα μόνο από υπακοή στο Γέροντα επίσκοπο. Δεν είμαι μουσικός, είμαι γιατρός και για τέτοια τραγούδια ειδικά χρειάζεται έμπνευση, χρόνο και νιάτα γι’ αυτό αφήνω τη σκυτάλη στη νέα γενιά να γράψει κι αυτή αντιστασιακά, αγωνιστικά και πατριωτικά τραγούδια, όπως το καλούν οι μέρες μας.

Έχεις ανεβάσει και θεατρικά έργα;
Ναι, από ανάγκη. Δεν υπάρχουν θεατρικοί συγγραφείς στο εκκλησιαστικό θέατρο. Αυτό με ώθησε να αναλάβω δράση, η ελάχιστη, εγώ. Δεν μπορείς να φανταστείς με πόση λαχτάρα ο κόσμος περιμένει στις μέρες μας να δει τέτοια ιστορικά έργα, καθώς και τους βίους των Αγίων, δραματοποιημένους και ενσαρκωμένους από νέα παιδιά!


Τι ετοιμάζεις αυτό τον καιρό;
Έχω ετοιμάσει «Το Συναξάρι του Φώτη Κόντογλου», το οποίο είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο του «Το Αϊβαλί, η πατρίδα μου» και αναφέρεται στο βίο του Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτου. Θα παρουσιαστεί στις 25 Μαρτίου στη Φιλαδέλφεια.

Χρήστου Κωνσταντινίδη

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα