Ο πόνος στο μάτι ήταν ο ξεχασμένος επί 28 χρόνια φακό επαφής

Ο πόνος στο μάτι ήταν ο ξεχασμένος  επί 28 χρόνια φακό επαφής

Απίστευτο και όμως αληθινό αυτό που συνέβη σε μια 42χρονη από τη Βρετανία, η οποία πήγε στο γιατρό με πόνο στο μάτι και αυτός ανακάλυψε ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε έναν "ξεχασμένο" επί 28 χρόνια φακό επαφής.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό ιατρικού περιεχομένου BMJ Case Reports, η γυναίκα επισκέφτηκε γιατρό γιατί το πάνω βλέφαρο στο αριστερό της μάτι ήταν πρησμένο και πονούσε. Ο γιατρός της είπε ότι πρόκειται για κύστη και προχώρησε στη σχετική διαδικασία για την αφαίρεσή της. Τότε διαπιστώθηκε ότι μέσα στην κύστη ήταν ένας φακός επαφής, σκληρός αεροδιαπερατός (ημίσκληρος). Η γυναίκα όμως δεν είχε φορέσει τέτοιου τύπου φακό τα τελευταία 28 χρόνια!

Η κύστη είχε ξεκινήσει να δημιουργείται, σε μέγεθος μπιζελιού, ακριβώς κάτω από το αριστερό φρύδι της. Μεγάλωνε σιγά-σιγά και μετά από έξι μήνες έγινε ορατή σε ακτινογραφία. Όταν οι χειρουργοί ανακάλυψαν τον φακό, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι ήταν άθικτος. Φαίνεται ότι είχε καλυφθεί απολύτως από τον ιστό. Κατά τη διαδικασία της αφαίρεσης, ο φακός ράγισε και κόπηκε.

Η 42χρονη έμεινε εμβρόντητη, ωστόσο στη συνέχεια η μητέρα της θυμήθηκε ότι όταν ήταν 14 ετών είχε ένα ατύχημα. Παίζοντας μπάντμιντον χτύπησε στο αριστερό της μάτι. Τότε φορούσε ημίσκληρους φακούς επαφής και εκείνος που ήταν στο μάτι που χτυπήθηκε, δεν βρέθηκε ποτέ. Ο τραυματισμός πέρασε με συντηρητική θεραπεία, με την οικογένεια να θεωρεί, τότε, ότι ο φακός είχε πέσει από το μάτι. Από εκείνη την εποχή δεν χρησιμοποίησε ξανά ημίσκληρους φακούς.

Τα σημάδια ενός φακού επαφής που έχει παγιδευτεί στο μάτι είναι συνήθως ο πόνος, η ευαισθησία στο φως και η ερυθρότητα. Η συγκεκριμένη γυναίκα όμως δεν εμφάνισε κάποιο από αυτά στα χρόνια που πέρασαν.

Οι αεροδιαπερατοί φακοί είναι κατασκευασμένοι από άκαμπτο, ανθεκτικό πλαστικό που επιτρέπει στο οξυγόνο να περνάει και δεν πρέπει να συγχέονται με τους δημοφιλείς μαλακούς φακούς ή τους παλιούς σκληρούς.

Αν και η απώλεια ενός φακού μέσα στο μάτι είναι συνηθισμένο φαινόμενο για αρκετούς χρήστες, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που το ανθρώπινο σώμα έχει "αγκαλιάσει" τον φακό ως ξένο αντικείμενο.

 

 

CNN

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα