Ξέρετε τι σημαίνει διαδικτυακά μιμίδια; Είναι κάτι που ακούτε κάθε μέρα πλέον

Παντού ακούμε πλέον την λέξη Viral και ψάχναμε να βρούμε έναν ακριβή ορισμό της λέξης και αν υπάρχει σχετική ελληνική λέξη
Αυτό που μας κέντρισε όμως το ενδιαφέρον είναι ο όρος "διαδικτυακό μιμίδιο"
Και όχι ... δεν είναι λάθος.

Ο όρος προέρχεται από την αγγλική λέξη viral, η οποία σημαίνει κυριολεκτικά "ιικός, αυτός που έχει σχέση με ιό". Στην αγγλική γλώσσα η έκφραση "to go viral" έχει την έννοια του γίνομαι με αστραπιαία ταχύτητα γνωστός (σύγκρινε και με το "εξαπλώνομαι σαν ασθένεια" της ελληνικής), έννοια από στην οποία αντιστοιχίζεται η χρήση του όρου στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τα viral λοιπόν ανήκουν στην κατηγορία  "Διαδικτυακά μιμίδια"

Τι είναι λοιπόν αυτά τα μιμίδια, ή μάλλον ας το πάρουμε από τον αρχή:
Διαδικτυακό μιμίδιο (αγγλ. Internet meme) ή Φαινόμενο του Ίντερνετ (Internet phenomenon) αποκαλείται οτιδήποτε προκαλεί έντονο ενδιαφέρον στους χρήστες του Διαδικτύου και εξαπλώνεται ραγδαίως στον Κυβερνοχώρο. Ο όρος Διαδικτυακό μιμίδιο αποτελεί αναφορά στα μιμίδια, παρόλο που τα τελευταία έχουν μία ευρύτερη έννοια της πολιτισμικής πληροφορίας.
Περιγραφή
Στην πιο απλή μορφή του, ένα Διαδικτυακό μιμίδιο, είναι ουσιαστικά η διάδοση ενός αρχείου, ή κάποιου υπερσυνδέσμου από ένα άτομο σε άλλα, με τη χρήση των μέσων του Διαδικτύου (για παράδειγμα email, blogs, χώρους κοινωνικής δικτύωσης, instant messaging, κ.ά.). Το περιεχόμενο του συνήθως είναι χιουμοριστικό. Μπορεί να είναι ένα αστείο, μία φήμη, εικόνες που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία, ιστοσελίδες, κάποιο βίντεο ή animation, ή μία ανορθόδοξη ειδησεογραφική ιστορία κτλ.

Πιο απλά, ένα διαδικτυακό μιμίδιο είναι ένα inside joke, το οποίο γνωρίζει ένας μεγάλος αριθμός χρηστών του Ίντερνετ. Μπορεί να παραμείνει το ίδιο ή να εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου, μέσω του σχολιασμού, τις μιμήσεις και τις παρωδίες του αυθεντικού.

Ο όρος μπορεί να αναφέρεται στο περιεχόμενο που διαδίδεται από χρήστη σε χρήστη, στην ιδέα πίσω από το περιεχόμενο, ή στο φαινόμενο της ίδιας της εξάπλωσης του

Πάμε λοιπόν!!!

Μιμίδια!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα