Γιατί τα πολλά μικρά γεύματα μες στη μέρα δεν βοηθούν στο αδυνάτισμα

Γιατί τα πολλά μικρά γεύματα μες στη μέρα δεν βοηθούν στο αδυνάτισμα

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η άποψη ότι το καλύτερο διατροφικό πλάνο που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος αν θέλει να χάσει βάρος και να κάψει λίπος και θερμίδες είναι να καταναλώνει μικρά και συχνά γεύματα μες στην ημέρα, όπως τα εξής πέντε: πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό. Αυτή η μέθοδος τον βοηθάει στο να περιορίσει την πιθανότητα να πεινάσει και έως εκ τούτου να αυξήσει το μεταβολισμό, αλλά και την ταχύτητα απώλειας βάρους.

Ωστόσο, υπάρχει και άλλη άποψη. Εκείνη που διατείνεται ότι η αύξηση του αριθμού των γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα (αύξηση βάρους), καθώς όσο πιο πολλές φορές τρώει κανείς, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να προκαλέσει υπερφαγία.

«Τρώγοντας μικρότερες μερίδες μειώνονται οι πιθανότητες να ικανοποιήσεις την πείνα σου και να αισθανθείς κορεσμό, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι όλη την ημέρα πεινασμένος», σημειώνει ο διατροφολόγος Mike Roussell, δημιουργός του The Metashred Diet, από τα πιο αποτελεσματικά διατροφικά πλάνα για άντρες που θέλουν να αδυνατίσουν ή να διατηρήσουν τα κιλά τους, αυξάνοντας τον όγκο τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το να νιώθεις το στομάχι σου να συνεχίζει να γουργουρίζει, ενώ μόλις έφαγες είναι σημάδι ότι το γεύμα σου δεν ήταν αρκετό. Ότι δηλαδή η ποσότητα στο πιάτο δεν ήταν η ενδεδειγμένη για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σου. Κι αυτό μπορεί να σε οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφών, προκαλώντας θερμιδικό πλεόνασμα στον οργανισμό. Να λαμβάνει δηλαδή περισσότερες θερμίδες από εκείνες που μπορεί πραγματικά να κάψει».

Όπως υπογραμμίζει μάλιστα, «είναι προτιμότερο να καταναλώνεις λιγότερα αλλά πιο ικανοποιητικά, ως προς την μερίδα, γεύματα, παρά πολλά και μικρά, ώστε να μπορείς να ελέγξεις καλύτερα τις θερμίδες που λαμβάνεις». Επίσης, τονίζει ότι «φυσικά και το να τρως περισσότερο ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και αυξάνει τις θερμίδες που καις, γιατί πολύ απλά το σώμα καίει θερμίδες κάθε φορά που προσπαθεί να χωνέψει τις τροφές που μπαίνουν στο στομάχι σου. Οπότε όσο εσύ τρως, ο μεταβολισμός σου θα δουλεύει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να μεταβολίσει το έξτρα φαγητό, που υπερβαίνει το όριο αυτού που ο οργανισμός σου αντέχει».

Ο Roussel σου προτείνει λοιπόν αντί να εστιάζεις στην ποσότητα και στο μέγεθος των γευμάτων σου, να επικεντρώνεις την προσοχή σου στην ποιότητα, κοινώς στο τι επιλέγεις να φας. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να φροντίζεις να καταναλώνεις 30 γραμμάρια πρωτεΐνη ανά γεύμα και να αυξήσεις τις ώρες που μένεις νηστικός.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα