Πόσο κινδυνεύω αν πάρω ένα φάρμακο που έχει λήξει;

Πόσο κινδυνεύω αν πάρω ένα φάρμακο που έχει λήξει;

Αν πάρω ένα φάρμακο που έχει λήξει κατά λάθος μπορεί να έχει ποικίλα αποτελέσματα και αυτά εξαρτώνται από το είδος του φαρμάκου, το πόσο καιρό έχει λήξει και τον τρόπο με τον οποίο έχει αποθηκευτεί.

Τι μας δείχνει η ημερομηνία λήξης ενός φαρμάκου;
Η ημερομηνία λήξης μας δείχνει τουλάχιστον μέχρι πότε είναι εγγυημένα ασφαλές και αποτελεσματικό ένα φάρμακο. Μετά;

Προφανώς κανένας κατασκευαστής δεν θα πει πάρτε ληγμένα – και καλά θα κάνει. Ωστόσο τα δεδομένα που έχουμε από μελέτες σταθερότητας μας δείχνουν ότι η πραγματική διάρκεια ζωής ενός φαρμάκου κατά κανόνα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

Η καλύτερη απόδειξη είναι το πρόγραμμα SLEP στο οποίο συμμετείχε ο FDA. Μελετήθηκαν 3.005 παρτίδες φαρμάκων σε ιδανικές συνθήκες φύλαξης. ΚΑΝΕΝΑ φάρμακο δεν εμφάνισε πρόβλημα ένα χρόνο μετά τη λήξη του. Και 9 στα 10 φάρμακα ήταν σταθερά κατά μέσο όρο 66 μήνες μετά τη λήξη τους. 

Είναι ασφαλές να πάρω ληγμένο φάρμακο;
Αν δεν έχεις άλλη επιλογή, το να πάρεις ληγμένο φάρμακο είναι πολλές φορές καλύτερο από το να μην πάρεις καθόλου. Τα δισκία και οι κάψουλες, αν έχουν φυλαχθεί σωστά, σχεδόν πάντα παραμένουν κατάλληλα για χρήση για αρκετό καιρό μετά την ημερομηνία λήξης.

Αν δεν είσαι σίγουρος, ρώτα τον φαρμακοποιό σου. Επίσης, η ημερομηνία λήξης αφορά την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ημέρα του μήνα. Αν για παράδειγμα πρόκειται για 12/2022, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το φάρμακο “λήγει” στις 31/12/2022.

Πότε να ΜΗΝ πάρεις ληγμένο φάρμακο;
Κολλύρια, φάρμακα σε υγρή μορφή, εισπνεόμενα και ενέσιμα συστήνεται να ΜΗΝ χρησιμοποιούνται μετά την ημερομηνία λήξης τους, όπως και φάρμακα με εμφανή σημάδια αλλοίωσης. Επίσης, για την ένεση αδρεναλίνης, κάθε μήνας μετά τη λήξη της, μειώνει τη δράση της αναλογικά.

Οδηγίες Φύλαξης Φαρμάκων
Αποθήκευσε τα φάρμακα σε ένα συρτάρι, γιατί εκεί η θερμοκρασία, η υγρασία και το φως θα είναι όπως πρέπει. Κράτα τα στην αρχική τους συσκευασία, γιατί αν τα βγάλεις, η ημερομηνία λήξης δεν μπορεί να διασφαλιστεί. Μπορείς όμως να βγάζεις τα καθημερινά σου χάπια και να τα έχεις σε ένα από  τα ειδικά κουτιά με θήκες χαπιών ανά ημέρα για να θυμάσαι να τα πάρεις!

Τι μπορώ να κάνω με τα ληγμένα φάρμακα;
Τα ληγμένα φάρμακα απορρίπτονται στους πράσινους κάδους των φαρμακείων. Αν έχεις φάρμακα που δεν χρειάζεσαι πια ΜΗΝ τα αφήνεις να λήξουν. Δώρισέ τα εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Ένα ληγμένο φάρμακο μπορεί να παρουσιάσει:
Μειωμένη Αποτελεσματικότητα: Πολλά φάρμακα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά την ημερομηνία λήξης τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην δράσουν σωστά, γεγονός που μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν χρειάζεσαι το φάρμακο για μια σοβαρή πάθηση.

Αλλαγές στη Χημική Σύνθεση: Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένα φάρμακα ενδέχεται να αλλάξουν χημική σύνθεση, κάτι που μπορεί να τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά ή ακόμα και τοξικά. Κάποια φάρμακα μπορεί να αναπτύξουν επικίνδυνες ενώσεις καθώς αποσυντίθενται.

Αυξημένος Κίνδυνος Παρενεργειών: Αν και σπάνιο, μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις εάν καταναλωθούν μετά τη λήξη τους.

Κίνδυνος Μόλυνσης: Ιδιαίτερα στα υγρά φάρμακα, όπως οι οφθαλμικές σταγόνες ή τα σιρόπια, μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια και μύκητες με την πάροδο του χρόνου, αν δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

e-howto.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα