Ρίχνει ξύδι σε μια φέτα ψωμί του τοστ. Ο λόγος; Το πιο έξυπνο κόλπο

Ρίχνει ξύδι σε μια φέτα ψωμί του τοστ. Ο λόγος; Το πιο έξυπνο κόλπο

Από το Α ως το Ω η χρήση του ξυδιού στο σπίτι

Ατμόσφαιρα

Θες που ξέχασες το φαγητό και κάηκε –βγήκε κι ο νέος κύκλος της αγαπημένης σου σειράς, τι να κάνουμε τώρα;- θες που έχεις κατοικίδιο, θες που υπάρχει καπνιστής μέσα στο σπίτι, οι δυσάρεστες μυρωδιές είναι αναπόφευκτες. Χρησιμοποιώντας χημικά αποσμητικά, απλά καλύπτεις τις μυρωδιές αυτές. Η ατμόσφαιρα όμως βαραίνει κι άλλο. Το ξύδι όμως, με το οξικό του οξύ, μπορεί να απορροφήσει τις μυρωδιές είτε το χρησιμοποιήσεις για να καθαρίσεις επιφάνειες, είτε φτιάξεις ένα σπρέι και ψεκάσεις το χώρο σου.

Βάζα

Τα άλατα από το νερό δημιουργούν μια κρούστα εσωτερικά του βάζου σου, που αν είναι και γυάλινο χτυπάει στο μάτι επί τόπου. Καθώς το ξύδι διασπά τα μεταλλικά άλατα, μουλιάζοντας το βάζο σου σε διάλυμα νερού με ξύδι, η κρούστα θα πάει περίπατο. Κι αν ήρθε η ώρα να βάλεις και νέο μπουκέτο με λουλούδια στο καθαρό σου βάζο, προσέθεσε και 2 κουταλιές ξύδι στο νερό και θα μπορέσεις να τα διατηρήσεις φρέσκα για λίγο περισσότερο.

Βούρτσες

Από πινέλα κουζίνας που χρησιμοποιείς για το αβγούλιασμα των κουλουριών ή το μουστάρδωμα του κοτόπουλου, ως πινέλα μακιγιάζ ή βούρτσες βαψίματος τοίχων, ό,τι κι αν μετά από καιρό βαστάει το υλικό πάνω ή ξεχάστηκες και στέγνωσε κι άντε τώρα να το καθαρίσεις, βούτα τις βούρτσες σου σε ξύδι που έχεις ελαφρώς ζεστάνει. Στη χειρότερη θα μαλακώσουν, στην καλύτερη θα διαλυθούν.

Κάδος σκουπιδιών

Βάζεις μέσα σακούλα καλώς εχόντων. Και αυτό είναι οκ για να μεταφέρεις τα σκουπίδια σου στον κάδο απορριμμάτων του δρόμου όταν η σακούλα γεμίσει. Αυτά για τη μεταφορά. Αλλά αυτό δεν σου εξασφαλίζει ότι δεν θα αναπτυχθούν βακτήρια εντός του κάδου σου, ούτε προλαμβάνει τις μυρωδιές. Που με τον καιρό μάλιστα χειροτερεύουν. Σπρέι με ίση ποσότητα νερού και ξυδιού κι αμέσως μετά ελαφρύ τρίψιμο με πανάκι, θα σε απαλλάξει από όλα αυτά.

Καφετιέρα

Όπως με τα βάζα, έτσι κι εδώ. Όπου υπάρχει στάσιμο νερό, τα άλατα κολλούν στις επιφάνειες. Αυτό, συν τοις άλλοις, επηρεάζει και τη γεύση του καφέ. Και η κακή γεύση του καφέ με τη σειρά της, επηρεάζει τη διάθεσή σου. Κρίμα. Οπότε γέμισε τον κάδο νερού της καφετιέρας σου με νερό και ξύδι, ένα μέρος προς ένα, και βάλε την καφετιέρα να λειτουργεί -χωρίς καφέ προφανώς- μέχρι να αδειάσει ο κάδος. Από όπου περνάει το διάλυμα, θα εξαφανίζει τα άλατα. Μετά πλύνε ελαφρώς τον κάδο για να μην αφήσει γεύση το ξύδι και έτοιμη η καφετιέρα. Κάνοντας αυτή την αφαλάτωση μία φορά το μήνα, θα προλαμβάνεις τελείως και τη δημιουργία αλάτων.

Κοσμήματα

Χάρη στην όξινη φύση του, το αποσταγμένο λευκό ξύδι είναι το τέλειο φυσικό καθαριστικό των χρυσών σου κοσμημάτων, δίνοντάς τους πίσω τη χαμένη τους λάμψη. Μπορείς να τα αφήσεις 10-15 λεπτά σε ένα μικρό μπολ με ξύδι, έπειτα να τα ξεπλύνεις με ζεστό νερό και στο τέλος να τα σκουπίσεις απαλά με ένα μαλακό πανάκι.

Λαχανικά

Σκοτώνοντας τα ζιζάνια αλλά και τα βακτήρια -μέχρι και το E.Coli-, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να πλύνεις τα λαχανικά και τα φρούτα σου. Ειδικά αν πρόκειται να τα καταναλώσεις ωμά. Το ξύδι από μηλίτη είναι ιδανικό εδώ.

Μπλέντερ

Οι γονείς με τις φρουτόκρεμες και οι αθλητές με τα smoothies το ξέρουν καλύτερα από όλους. Ξεραμένο φρούτο μέσα στο μπλέντερ, καθαρίζει μόλις λίγο πιο εύκολα από καμένο λίπος σε ταψί φούρνου. Και η αλήθεια είναι πως κατασκευαστικά, το ταψί πλένεται πιο εύκολα από το πολύπλοκο μπλέντερ. Γεμίζοντάς το μισό με νερό και μισό με ξύδι και αφήνοντάς το να μουλιάσει, ό,τι έχει ξεμείνει θα μαλακώσει. Μετά θα χρειάζεται ένα απλό τρίψιμο.

Νεροχύτης

Όλο και κάτι σου ξεφεύγει στο νεροχύτη και με τον καιρό δημιουργούνται οσμές. Και σούπερ τέλειος να είσαι και τίποτα δεν σου πέσει, ακόμη και το ίδιο το σαπούνι πιάτων, με τον καιρό δημιουργεί γλίτσα μέσα στους σωλήνες του νεροχύτη. Και πάλι το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε. Ή και χειρότερα, βουλώνει. Και καταφεύγεις στο γνωστό καυστικό και επικίνδυνο καθαριστικό. Την επόμενη φορά δοκίμασε να ρίξεις τρεις κουταλιές μαγειρική σόδα και τρεις λευκό ξύδι, άφησέ τα για 30 λεπτά και έπειτα ξέπλυνε με ζεστό νερό. Θα εκπλαγείς με το αποτέλεσμα και ο πλανήτης θα σου χαμογελάσει.

Ρίχνει ξύδι σε μια φέτα ψωμί του τοστ. Ο λόγος; Το πιο έξυπνο κόλπο

Πατώματα

Ένα φλυτζάνι ξύδι και 1 κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ένα κουβά με νερό και έχεις το ιδανικό και τελείως φυσικό καθαριστικό για αστραφτερά πατώματα και όχι μόνο. Κάνει και για κάθε είδους επιφάνεια, πάγκους κουζίνας, κομοδίνα, τραπεζάκι σαλονιού. Οπουδήποτε, αρκεί να μην είναι από μάρμαρο ή γρανίτη. Δεν είναι φίλοι με το ξύδι.

Στρωματάκι yoga

Εδώ ιδρώνουν τα χέρια σου, εδώ πατάνε οι πατούσες σου, εδώ ξαπλώνεις στη savasana και εδώ ακουμπάει το πηγούνι και το μέτωπό σου στην anahatasana. Για να ανοίγεις την καρδιά σου χωρίς σπυράκια, να διαλογίζεσαι χωρίς ενοχλητικές μυρωδιές και για να ανεβαίνεις στα handstand και τα headstand σου χωρίς να γλιστράς, η καθαριότητα στο στρωματάκι σου είναι αν μη τι άλλο απαραίτητη. Για στρωματάκια κατασκευασμένα από φυσικό καουτσούκ δέντρου, ένα διάλυμα νερού με ξύδι σε ίσες ποσότητες μέσα σε ένα μπουκαλάκι σπρέι και ένα πανάκι με μικροΐνες είναι όλα όσα θα χρειαστείς.

Ψυγείο

Ένας σκασμός βακτήρια των διαφόρων τροφών κάνουν πάρτι στο ψυγείο σου κάθε φορά που κλείνεις την πόρτα. Σταματούν όταν ανοίγεις, μόνο για να μην τα πάρεις χαμπάρι και τους χαλάσεις τη διασκέδαση. Αλλά χαλάς την υγεία σου. Μία φορά την εβδομάδα, τη μέρα που θα καθαρίσεις το ψυγείο σου από ό,τι παλιό πριν φέρεις τα νέα ψώνια, πέρασε τις εσωτερικές του επιφάνειες με ένα πανάκι ψεκασμένο με ξύδι και νερό σε ίσες ποσότητες, για ασφαλή και φυσική απολύμανση.

Ωρολόι

Εντάξει, ρολόι το λέμε συνήθως, αλλά έπρεπε κάπως να γίνει η δουλειά με την αλφάβητο, μη λέμε άλλα και άλλα κάνουμε μετά. Όπως και να ΄χει, το ρολόι σου το φοράς σχεδόν όλη μέρα και δεδομένου ότι ακουμπάει σχεδόν όπου κι εσύ, συν ποτίζεται με τον ιδρώτα σου, τα βακτήρια το αγαπούν. Ειδικά στην πίσω του πλευρά. Ταμπονάρεις ένα πανάκι με ξύδι και νερό και το περνάς από την εσωτερική και έτοιμο ξανά για χρήση.

Πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα