Very mindful, very demure: Τι σημαίνει φράση που ακούσαμε περισσότερο το περασμένο καλοκαίρι

Very mindful, very demure: Τι σημαίνει φράση που ακούσαμε περισσότερο το περασμένο καλοκαίρι

Mπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά το trend «Very mindful, very demure…» δεν γεννήθηκε σε κάποιο αριστοκρατικό σαλόνι, αλλά στο TikTok. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι σημαίνει ο όρος «Demure;» Σύμφωνα με το λεξικό του Cambridge, σημαίνει το να είσαι διακριτικός, σεμνός και συγκρατημένος.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά ευρέως από την TikToker Jools Lebron που εξήγησε στους ακολούθους της πως να συμπεριφέρονται στην καθημερινότητά τους με αυτόν τον τρόπο σε συνθήκες άγχους. Ως beauty influencer, τοποθέτησε τον όρο σε εμφανισιακό επίπεδο παρουσιάζοντας τον τρόπο που πάει στη δουλειά της λέγοντας «Φοράω λίγο μακιγιάζ, ισιώνω τα μαλλιά μου, κάνω μια πλεξούδα. Very demure, very mindful.»

Κάπως έτσι ήθελε να δείξει πως στην κοινωνία γενικά οι προσδοκίες από τις γυναίκες απαιτούν να είναι ευγενικές και υπάκουες έως και υποτακτικές, ενώ στον κόσμο της μόδας ο όρος μεταφράζεται μέσα από την εμμονή της Gen Z για quiet luxury δηλαδή την ήσυχη πολυτέλεια που αναδεικνύει τον πλούτο χωρίς να κραυγάζει. Το «Demure» ουσιαστικά ορίζεται ως το να γίνεσαι κατανοητός χωρίς να χρειάζεται να πεις τίποτα και να βρίσκεις τη θέση σου σε αυτόν τον κόσμο χωρίς να κάνεις φασαρία.

Κάτι τέτοιο βέβαια έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το μέσο στο οποίο έγινε τάση ο όρος, καθώς το TikTok είναι loud εξ ορισμού, αφού η πλειοψηφία των χρηστών το χρησιμοποιεί κυρίως καταγγελτικά, κάνοντας story times για περιστατικά που βίωσαν και δεν τους άρεσαν καθόλου, για τοξικές συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και εκφράζονται στα video χωρίς ψυχραιμία. Κάποιοι άλλοι χρήστες χορεύουν, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που καλλιεργούν την κουλτούρα του cancel. Όλα αυτά ωστόσο δεν σταμάτησαν το trend και από το να γεννηθεί και από το να διαδοθεί μέσα από το TikTok.

Eπιστρέφοντας στο «Demure» θα μπορούσαμε να το συγκρίνουμε με το savoir faire: O τρόπος που οι γυναίκες μαζεύουν τα πόδια τους όταν κάθονται στο μετρό ή στο λεωφορείο για να απλώνονται οι άνδρες, το ότι δεν τρώνε μεγάλες ποσότητες στο πρώτο ραντεβού, το ότι αναθράφηκαν για να μην προκαλούν ή να μην κάνουν θόρυβο, να είναι χαμηλών τόνων και να φορούν ουδέτερα χρώματα, όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζουν τον όρο ο οποίος αν το καλοσκεφτεί κανείς δεν είναι και πολύ φεμινιστικός, καθώς ταυτίζει τη γυναίκα με ένα άτομο που πρέπει να προσέχει τα πάντα για να μην την κακοχαρακτηρίσουν και να κινείται συνεχώς διακριτικά στην καλύτερη ή στην αφάνεια στη χειρότερη περίπτωση. Ουσιαστικά είναι το αντίθετο του «κάνω αισθητή την παρουσία μου στο χώρο.»

Και όλα τα παραπάνω θα έλεγε κανείς ότι επιβεβαιώνονται, καθώς το «Demure» διαδέχθηκε το trend «Brat» που βλέπαμε παντού στις αρχές του καλοκαιριού και αντιπροσώπευσε το να βγαίνει κάποια έξω κάθε βράδυ, να κοιμάται λίγο, να φορά σέξι ρούχα και γενικά να ντύνεται, να ζει και να συμπεριφέρεται όπως θέλει χωρίς κανόνες και υπακοή στους ρόλους των φύλων. Ίσως και να είναι βολικά κομψός όρος για να ωραιοποιήσει την νοοτροπία της παραδοσιακής γυναίκας που όλο και πηγαίνει να ξεφύγει από τα δεσμά της αλλά πάντα κάτι βρίσκεται για να την δέσει πίσω χρησιμοποιώντας τεχνάσματα που λανθασμένα ταυτίζουν την καλή συμπεριφορά με την υποταγή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα