Νιώθεις πως έχεις κενά μνήμης; 5 τρόποι για να την εξασκήσεις

Νιώθεις πως έχεις κενά μνήμης; 5 τρόποι για να την εξασκήσεις

Τον Ιούνιο του 2024, η λέξη-κλειδί «ασκήσεις μνήμης» αποτέλεσε αντικείμενο αναζήτησης σύμφωνα με το Google Trends . Είναι λοιπόν σαφές ότι η μνήμη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα υγείας. Τα κενά μνήμης όλο και μας απασχολούν καθώ ςοι περισσότεροι από εμάς κυριολεκτικά λιώνουμε μπροστά από μια οθόνη.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές για να προστατευτείς καλύτερα από την προοδευτική απώλεια μνήμης. Εστιάζοντας σε 5 αποτελεσματικές ασκήσεις, σύμφωνα με ειδικούς, και δουλεύοντας τες καθημερινά θα έχεις ενισχύσει τη μνήμη σου για το μέλλον.

5 «ασκήσεις μνήμης»

1. Η μέθοδος των τόπων

Η τεχνική των τόπων, που ονομάζεται επίσης «παλάτι μνήμης», είναι μια μέθοδος απομνημόνευσης που βασίζεται στη συσχέτιση πληροφοριών με γνωστές φυσικές τοποθεσίες. Δημιουργήθηκε κατά την Αρχαιότητα από τον ποιητή Σιμωνίδη τον Κείο, και σου επιτρέπει να δουλέψεις τη μνήμη σου εγκαθιστώντας μια λογική, ένα νόημα που συνδέει τις μνήμες.

Στην πράξη, πρέπει πρώτα να επιλέξεις μια νοητική διαδρομή μέσα σε ένα οικείο μέρος: ένα σπίτι, μια διαδρομή διακοπών κ.λπ. Στη συνέχεια, ορίζεις τον αριθμό των σημείων που θέλεις να απομνημονεύσεις, μετά δημιουργείς και τα προσθέτεις, με τη σειρά, έντονες νοητικές εικόνες τι θέλουμε να απομνημονεύσουμε για να διευκολύνουμε την εγκεφαλική ολοκλήρωση. Με το να «μπολιάσει» κανείς νέες πληροφορίες σε γνωστές μνήμες, αυτά τα νέα δεδομένα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποθηκευτούν στη μνήμη μακροπρόθεσμα.

Όπως για παράδειγμα: Δημιουργώ μια νοητική διαδρομή στο σπίτι μου, ξεκινάω με την είσοδο, μετά το σαλόνι, την κουζίνα, τις σκάλες, το υπνοδωμάτιο. Και συσχετίζω με κάθε δωμάτιο πληροφορίες που θέλω να θυμάμαι, όπως μια λίστα για το super market. Έτσι, η είσοδος θα συνδεθεί με τις ντομάτες , το σαλόνι με τα αυγά κ.λπ.

2. Τμηματοποίηση

Η τμηματοποίηση περιλαμβάνει τη διαίρεση μεγάλων ποσοτήτων πληροφοριών σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα μπλοκ ή τμήματα. Καθώς οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε «μικρά πακέτα», αυτό μειώνει το γνωστικό φορτίο και διευκολύνει την απομνημόνευση. Παράδειγμα: Για να απομνημονεύσεις έναν μεγάλο αριθμό τηλεφώνου, μπορείς να τον χωρίσεις σε τμήματα 3 έως 4 ψηφίων, όπως 607-240-912, ή να μάθεις μια λίστα λεξιλογίου, όπου οι λέξεις μπορούν να ομαδοποιηθούν ανά θεματικές κατηγορίες.

3. Η τεχνική της αφήγησης

Σύμφωνα με τη Vogue, η τρίτη ιδανική άσκηση για τις πιο δημιουργικές ψυχές είναι η τεχνική της αφήγησης. Αυτό συνίσταται στη μετατροπή των πληροφοριών που πρέπει να απομνημονευθούν σε μια συνεκτική και συναρπαστική ιστορία. Δημιουργώντας μια αφήγηση, δημιουργείς το πλαίσιο και δίνεις δομή στις πληροφορίες, διευκολύνοντας τη μνήμη.

Η συσχέτιση αυτών των πληροφοριών με ένα αφηγηματικό πλαίσιο επιτρέπει δύο πράγματα: την ενεργοποίηση της συναισθηματικής και συμφραζόμενης μνήμης, η οποία είναι ευεργετική για την απομνημόνευση, και τη δημιουργία ρευστότητας μεταξύ των στοιχείων, μεγιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες να τα θυμόμαστε.

4. Σταμάτα τη λήψη φωτογραφιών

Η συστηματική λήψη φωτογραφιών από σημαντικές στιγμές της ζωής σου δεν είναι ένα καλό μακροπρόθεσμο αντανακλαστικό για τη διατήρηση της μνήμης σου. Πέρα από το να μην απολαμβάνεις πραγματικά την παρούσα στιγμή, η αποτύπωσή της με το τηλέφωνό σου μειώνει τις πιθανότητες να θυμάσαι τις βασικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με αυτήν. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος γνωρίζει ότι μπορεί να βασίζεται στην κάμερα για να «θυμάται» πράγματα, έτσι, από τεμπελιά, επιλέγει επίτηδες να μην τα θυμάται.

5. Μια ανανεωμένη ρουτίνα

Η καινοτομία είναι το κλειδί για την απώλεια μνήμης. Αλλάζοντας τη ρουτίνα, ο εγκέφαλος βρίσκεται σε πρόκληση και είναι πιο ικανός να σχηματίσει νέες αναμνήσεις, οι οποίες αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου. Πράγματι, αν η μνήμη συσχετίζει πάντα το ίδιο μέρος με πολλές αναμνήσεις, η καθεμία θα καταλήξει να κανιβαλίζει την άλλη επειδή, σε συνδυασμό με το ίδιο πλαίσιο, γίνεται πιο δύσκολο να τις αποχωριστούμε.

Αντίθετα, αν ο χώρος και η ατμόσφαιρα ανανεωθούν, ο εγκέφαλος πρέπει να πάρει νέα ορόσημα, να εργαστεί σε νέες σφαίρες μνήμης και να «γεμίσει» πιο εύκολα. Επομένως, ο εγκέφαλος έχει περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσει τη νέα μνήμη μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα μπορείς να εισάγεις κάτι νέο στη ζωή σου όπως να ακολουθήσεις μια διαφορετική διαδρομή προς τη δουλειά, δοκιμάζοντας μια νέα συνταγή μαγειρικής , ένα νέο είδος βιβλίου κ.λπ.

Πηγή: theissue.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα