Ο χειρότερος ξηρός καρπός και γιατί πρέπει να τον αποφεύγεις

Ο χειρότερος ξηρός καρπός και γιατί πρέπει να τον αποφεύγεις

Οι ξηροί καρποί είναι από εκείνα τα τρόφιμα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε μια σειρά γλυκών και αλμυρών πιάτων. Το ίδιο συχνά όμως οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για σνακ μεταξύ των γευμάτων. Είναι όμως όλες οι επιλογές το ίδιο ωφέλιμες;

 Ανεξάρτητα από το πώς επιλέγεις να τους καταναλώσεις, οι ξηροί καρποί μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή σου με διάφορους τρόπους, καθώς είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά που είναι εξαιρετικά ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, σίδηρος, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαγγάνιο και ριβοφλαβίνη.

Είναι επίσης πλούσιοι σε φυλλικό οξύ, αντιοξειδωτικά όπως ρεσβερατρόλη, καροτίνες, λουτεΐνη και κρυπτοξανθίνη κλπ. Αυτά τα ισχυρά, θρεπτικά συστατικά, βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων. Βοηθούν επίσης στην πρόληψη καρδιακών και φλεγμονωδών ασθενειών. Επιπλέον, προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου και του δέρματος.

Είναι όλες οι επιλογές το ίδιο υγιεινές;

Με τόσo μεγάλη ποικιλία, είναι εύκολο να χαθείς στην έρευνα της διατροφικής αξίας κάθε ξηρού καρπού. Από τα κοινά είδη, όπως τα αμύγδαλα και τα κάσιους, μέχρι τα λιγότερο γνωστά, όπως τα καρύδια baru και pili, οι επιλογές είναι πολλές. Είναι όμως όλες το ίδιο υγιεινές;

Πιθανότατα έχεις ακούσει φήμες ότι τα κάσιους έχουν επιζήμια υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (έχουν περίπου 12 γραμμάρια συνολικού λίπους ανά μερίδα), αλλά δεν μπήκαν καν στη λίστα των ειδικών, με τους τρεις χειρότερους ξηρούς καρπούς. Στην πραγματικότητα αποδεικνύεται, ότι τα κάσιους είναι μια αρκετά καλή επιλογή.

Τα κουκουνάρια και τα μακαντάμια (macadamia) από την άλλη, είναι οι δύο ξηροί καρποί που πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωσή τους, καθώς αποτελούν τη δεύτερη και την τρίτη πιο ανθυγιεινή επιλογή ξηρών καρπών εκεί έξω, αντίστοιχα.

Όσο και αν τα κουκουνάρια έχουν θρεπτική αξία, προκαλούν το «σύνδρομο του κουκουναριού» ή «σύνδρομο πεύκης» κατά το οποίο τα κουκουνάρια που καταναλώνονται αφήνουν μια πικρή και μεταλλική γεύση στο στόμα για μήνες.

Από την άλλη, τα μακαντάμια είναι πολύ υψηλά σε λίπη και θερμίδες.

Ο Νο1 χειρότερος ξηρός καρπός
Ενώ οι ειδικοί συμβουλεύουν τους λάτρεις των ξηρών καρπών να παρακολουθούν την ποσότητα κουκουναριών και μακαντάμια, δεν θεωρούν κανένα από τα δύο ως το χειρότερη επιλογή. Στην πραγματικότητα τα πιο ανθυγιεινά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα: τα αράπικα φιστίκια.

«Τα φιστίκια εκτίθενται στην αφλατοξίνη, η οποία είναι ένας μύκητας που σχετίζεται με τον καρκίνο του ήπατος. Η αφλατοξίνη είναι ένα τοξικό υποπροϊόν ενός τύπου μούχλας που εμπίπτει στην ομπρέλα του είδους Aspergillus. Σύμφωνα δε, με το National Peanut Board, τα αράπικα φιστίκια μπορεί να είναι πιο πιθανό να εκτεθούν στην τοξίνη όταν παράγονται σε μέρη της Αφρικής και της Ασίας.

Εκτός από την πιθανή απειλή που μπορεί να αποτελούν τα φιστίκια για την υγεία του συκωτιού, ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές, αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους.

Έτσι, ενώ τα αράπικα φιστίκια είναι γεμάτα με πρωτεΐνη και, σε σύγκριση με άλλα σνακ, είναι μια σχετικά υγιεινή επιλογή, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχεις καθώς μελετάς τις επιλογές σου στον διάδρομο του σούπερ μάρκετ.

.ladylike.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα