Πόσο συχνά πρέπει να ζυγιζόμαστε;

Πόσο συχνά πρέπει να ζυγιζόμαστε;

Ο Dr Nick Fuller, ειδικός στην παχυσαρκία, προτείνει ότι θα πρέπει να ζυγιζόμαστε κάθε εβδομάδα, είτε κάνουμε δίαιτα είτε όχι. Ας δούμε αναλυτικά τους λόγους.

1. Όταν ζυγίζεστε κάθε εβδομάδα μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα το βάρος σας

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι όταν κάποιος ζυγίζεται τακτικά, αυτή η συνήθεια είναι μια αποτελεσματική στρατηγική απώλειας και διαχείρισης του βάρους, κυρίως επειδή βοηθά στην αύξηση της επίγνωσης του τρέχοντος βάρους μας και τυχόν αλλαγών.

Μια συστηματική ανασκόπηση 12 μελετών διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ζυγίζονταν εβδομαδιαία ή καθημερινά για αρκετούς μήνες έχασαν 1-3 μονάδες ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) περισσότερο και ανέκτησαν λιγότερο βάρος από τους συμμετέχοντες που δεν ζυγίζονταν συχνά. Το όφελος στην απώλεια βάρους ήταν εμφανές με το εβδομαδιαίο ζύγισμα. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε πρόσθετο όφελος με το καθημερινό ζύγισμα.

Η τακτική παρακολούθηση του βάρους μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό ιατρικών προβλημάτων. Οι δραματικές αλλαγές στο βάρος μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι ορισμένων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων με τον θυρεοειδή, την πέψη και τον διαβήτη.

2. Όταν ζυγίζεστε κάθε εβδομάδα έχετε καλύτερη εικόνα των διακυμάνσεων στο βάρος σας

Το σωματικό μας βάρος μπορεί να έχει διακυμάνσεις μέσα σε μία ημέρα. Μελέτες δείχνουν ότι το σωματικό βάρος παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά 0,35% μέσα στην εβδομάδα και είναι συνήθως υψηλότερο μετά από το Σαββατοκύριακο.

Οι καθημερινές διακυμάνσεις του σωματικού βάρους έχουν πολλές αιτίες, πολλές από τις οποίες συνδέονται με την περιεκτικότητα σε νερό του σώματός μας.

Οι πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

- Το είδος του φαγητού που έχουμε καταναλώσει

Όταν έχουμε φάει ένα δείπνο πλούσιο σε υδατάνθρακες, θα ζυγίζουμε περισσότερο την επόμενη μέρα. Αυτή η αλλαγή είναι αποτέλεσμα του ότι το σώμα μας μεταφέρει προσωρινά περισσότερο νερό. Διατηρούμε 3-4 γραμμάρια νερού ανά γραμμάριο υδατανθράκων που καταναλώνουμε για να αποθηκεύσουμε την ενέργεια που παίρνουμε από τους υδατάνθρακες.

Η περιεκτικότητα του σώματός μας σε νερό αυξάνεται επίσης όταν καταναλώνουμε τροφές με περισσότερο σε αλάτι. Το σώμα μας προσπαθεί να διατηρήσει μια ισορροπία νατρίου και νερού. Όταν η συγκέντρωση του αλατιού στην κυκλοφορία του αίματός μας αυξάνεται, ενεργοποιείται ένας μηχανισμός για την αποκατάσταση της ισορροπίας με τη συγκράτηση του νερού για την αραίωση της περίσσειας αλατιού.

- Την πρόσληψη της τροφής

Είτε πρόκειται για 30 γραμμάρια ξηρούς καρπούς είτε για 65 γραμμάρια άπαχο κρέας, ό,τι τρώμε και πίνουμε έχει βάρος, το οποίο αυξάνει το σωματικό μας βάρος προσωρινά, ενώ χωνεύουμε και μεταβολίζουμε ό,τι έχουμε καταναλώσει.

Το βάρος μας τείνει επίσης να είναι χαμηλότερο το πρωί αφού η πρόσληψη τροφής έχει περιοριστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και υψηλότερο το βράδυ μετά από την ημερήσια πρόσληψη φαγητού και ποτών.

- Την άσκηση

Εάν ζυγιζόμαστε στο γυμναστήριο μετά από μια προπόνηση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ζυγίζουμε λιγότερο λόγω της απώλειας υγρών που προκαλείται από τον ιδρώτα. Κατά μέσο όρο, χάνουμε 1 λίτρο ιδρώτα κατά τη διάρκεια μιας ώρας άσκησης μέτριας έντασης.

- Τις ορμονικές αλλαγές

Οι διακυμάνσεις των ορμονών στον εμμηνορροϊκό κύκλο μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν κατακράτηση υγρών και να πάρουν προσωρινά 0,5-2 κιλά βάρους όταν έχουν περίοδο ή λίγο μετά.

- Τις κενώσεις του εντέρου

Εάν πάτε στην τουαλέτα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρή αλλά άμεση απώλεια βάρους καθώς τα απόβλητα απομακρύνονται από το σώμα. Γενικά χάνουμε περίπου 100 γραμμάρια βάρους μέσω των καθημερινών κινήσεων του εντέρου μας.

3. Το εβδομαδιαίο ζύγισμα απομακρύνει την εμμονή με τη ζυγαριά

Το πολύ συχνό ζύγισμα μπορεί να δημιουργήσει εμμονή και να μας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Συχνά, η αντίδρασή μας όταν βλέπουμε τον αριθμό στη ζυγαριά να μην κινείται προς την κατεύθυνση που θέλουμε ή περιμένουμε είναι να περιορίσουμε περαιτέρω την πρόσληψη τροφής ή να ξεκινήσουμε κάποια εξαντλητική δίαιτα. Ωστόσο, οι μοντέρνες δίαιτες έχει αποδειχθεί ότι μακροπρόθεσμα οδηγούν σε αύξηση αντί για απώλεια βάρους.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα